Behandeling van een gescheurde achillespees
Bij u is een scheur van de achillespees vastgesteld. We noemen dit ook wel een achillespeesruptuur. In deze folder vindt u informatie over een gescheurde achillespees en de behandeling ervan.
Wat is een achillespeesruptuur?
Een achillespeesruptuur is het geheel of gedeeltelijk scheuren van de achillespees door een grote of onverwachte kracht. Het kan zijn dat de scheur is voorafgegaan door een peesontsteking die de pees zwakker heeft gemaakt. Een achillespeesruptuur is een veelvoorkomende sportblessure.
Het is doorgaans goed te behandelen, maar houdt er rekening mee dat de revalidatieperiode lang is en zeker de eerste maanden veel impact heeft op uw dagelijks leven.
Diagnose en onderzoek
Kenmerkend voor een achillespeesruptuur is plotselinge pijn in de achillespees, een knappend gevoel en het verlies van functie van de kuitspier. Bij het lichamelijk onderzoek is er vaak een duidelijke onderbreking/indeuking van de pees te voelen. Ook lukt het niet, of met veel moeite, om op de tenen te lopen. De functie van de achillespees testen we met de Thompsontest. Dit is een test waarbij de kuit wordt ingeknepen. Als de functie van de achillespees intact is, beweegt de voet omhoog. Als de achillespees gescheurd is, beweegt de voet niet. Aanvullend onderzoek is verder niet nodig.
Behandeling
De achillespees kan goed vastgroeien zonder dat daar een operatie voor nodig is. De behandeling bestaat uit de volgende stappen.
- Na het stellen van de diagnose op de spoedeisende hulp krijgt u een korte gipsperiode van ongeveer 2 weken. Uw voet is hierbij 'in spits' ingegipst. Zo zit er weinig trekkracht op de pees en kan de pees goed herstellen.
- Na 2 weken krijgt u op de gipskamer een Achillosok aangemeten. Neem dan een stevige (veter)schoen mee. Een Achillosok is een elastische enkelkous met siliconen kussentjes rond de achillespees. Dit geeft de achillespees steun en daarnaast bevorderen de siliconen kussentjes de doorbloeding. Bij de kous krijgt u ook 2 hakverhogingen. Deze hakverhogingen worden geleidelijk aan afgebouwd. Hiermee rekken we de achillespees steeds wat meer op. In ongeveer 6 weken brengen we de voet van een spitspositie naar een neutrale stand met de enkel in een hoek van 90 graden.
Als u staat of loopt, moet u de eerste 6 tot 8 weken altijd de Achillosok (en hakverhogingen) dragen. Zie de tabel hieronder voor de opbouw.
Periode | Behandeling |
---|---|
0-2 weken | Uw voet is ingegipst in spitsstand. U heeft een controle op de gipskamer na ongeveer 2 weken. Let op: U mag het been niet belasten. U gebruikt krukken of een looprek. |
2-4 weken | U krijgt een Achillosok en hakverhogingen. U draagt de Achillosok en gebruikt de maximale hakverhoging. U mag lopen met of zonder krukken en u mag op uw been staan op geleide van uw klachten. U krijgt een verwijzing mee voor fysiotherapie. |
4-6 weken | U gebruikt de Achillosok. U bouwt de hakverhoging af tot een neutrale positie van de enkel (hoek van 90 graden). Het is normaal dat de achillespees een wat trekkend gevoel geeft bij de afbouw van de hakverhogingen: de pees wordt een beetje opgerekt. U mag volledig belasten op geleide van pijn. U kunt krukken gebruiken. |
6-8 weken | U draagt alleen de Achillosok. De hakverhogingen gebruikt u niet meer. Start met fysiotherapie. |
0-6 maanden | U bouwt uw normale dagelijkse activiteiten op onder begeleiding van een fysiotherapeut. De eerste 6 maanden mag u nog niet springen, traplopen met het volledige gewicht op de voorvoet, op de tenen lopen en sprinten. |
na 6 maanden | U kunt sporten hervatten in overleg met uw fysiotherapeut en afhankelijk van de sport die u doet. |
Leefregels tijdens het dragen van de Achillosok
- Zolang u de Achillosok gebruikt, mag u niet autorijden of fietsen. Autorijden kan weer als u de Achillosok niet meer gebruikt en als u uw voet goed kunt aansturen. Fietsen kunt u na 8 weken voorzichtig weer proberen.
- De Achillosok doet u ‘s nachts met slapen af. Let op; als u 's nachts uit bed gaat, moet u de Achillosok weer om doen. U mag niet staan en lopen zonder Achillosok (en hakverhoging). Uiteraard afhankelijk van waar u in het schema bent.
- De Achillosok wordt nauwsluitend aangelegd. Gedurende de dag wordt de voet altijd wat dikker waardoor de Achillosok kan gaan knellen. U voorkomt dit door niet te lang stil te staan en door met uw voet omhoog te gaan zitten. Lopen is geen probleem. Lopen stimuleert u de doorbloeding in het been.
- Loop niet op blote voeten zolang u de Achillosok gebruikt.
- Met douchen doet u de Achillosok af. U mag dan niet op het been steunen. U kunt eventueel een douchekrukje gebruiken als u moeite heeft met op 1 been staan.
- U kunt de Achillosok wassen op 30 graden. De Achillosok mag niet in de droger.
- Als u de Achillosok niet meer nodig heeft, is het prettig om een stevige schoen te dragen.
Fysiotherapie
U start met fysiotherapie 6 tot 8 weken na het oplopen van de achillespeesruptuur om de achillespees aan te sterken. Hiervoor moet u zelf een afspraak maken bij een fysiotherapeut naar keuze. Voor de fysiotherapeutische opbouw verwijzen we naar het document van De Federatie Medisch specialisten; ‘achillespeesruptuur’.
Werken en sporten
Binnen 3-6 maanden kunnen de meeste mensen hun dagelijkse activiteiten weer gewoon doen. De kans op complicaties is klein. Opbouwen van belasting doet u het beste onder begeleiding van een fysiotherapeut.
De overgrote meerderheid (78%) keert na twee tot drie maanden volledig terug naar werk. De tijd tot terugkeer naar werk is sterk afhankelijk van het type werk en de vereiste belastbaarheid.
Ongeveer de helft (52%) van de sporters is na een jaar weer aan het sporten. De terugkeer in de sport is afhankelijk van het type sport en gewenste niveau van terugkeer.
Contact opnemen
Neem in de volgende gevallen contact op met het ziekenhuis:
- Bij (plotselinge) toename van pijn.
- Als het gevoel in de voet of kuit verandert (pijn, spanning, tintelingen etc.).
- Als uw kuit zichtbaar verandert (glanzend, dik).
- Als de Achillosok te strak of te los zit.
- Bij overige vragen over uw behandeling.
Tijdens kantooruren belt u de gipskamer.
Buiten kantooruren belt u, alleen in geval van nood, de spoedeisende hulp.
Telefoonnummers vindt u achter in deze folder.
Opmerkingen over de tekst
Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].
Bijgewerkt op: 10 september 2024
Code: GIPS10