Behandeling met Hydrea
Uw arts heeft voorgesteld u te gaan behandelen met het celgroeiremmende middel Hydrea. In deze folder vindt u informatie over deze behandeling.
Wat is Hydrea?
Hydrea is een kankerremmende stof (cytostatica). Het wordt gebruikt bij vormen van bloedarmoede en bij stollingsziektes. Hydrea wordt in capsulevorm gegeven. U kunt Hydrea uitsluitend verkrijgen bij de poliklinische apotheek van het Diakonessenhuis (dus niet bij uw eigen apotheek).
Dosering
Voor u geldt een dosering van Hydrea 500 mg … daags … capsule(s).
Gebruiksaanwijzing
- Neem de capsule(s) in volgens voorschrift van de arts.
- Neem de capsule(s) in tijdens de maaltijd of binnen 30 minuten na het beëindigen daarvan (ontbijt en avondeten).
Als u een dosis bent vergeten
Verdubbel niet de volgende dosis, maar volg het normale doseringsschema. Meld dit bij een volgend bezoek aan uw behandelend arts.
Als u braakt na inname
Als u braakt na inname van de capsule(s), neem dan geen nieuwe capsule in, maar neem de volgende dosis in volgens het doseringsschema. U kunt uw arts of verpleegkundig specialist vragen om medicatie tegen misselijkheid.
Controles
Regelmatig vindt controle van het bloed en controlebezoek bij de arts plaats. Afhankelijk van de uitslag van het bloedonderzoek zal de dosis aangepast worden.
Neem uw medicatieoverzicht mee
Het is belangrijk dat uw arts weet welke medicijnen u nog meer gebruikt. Neem daarom uw medicatieoverzicht mee als u naar het ziekenhuis gaat. Dit is een overzicht waarop staat welke medicijnen u gebruikt, maar ook of u bijvoorbeeld allergisch bent voor bepaalde medicijnen. U kunt dit overzicht bij uw eigen apotheek opvragen. Krijgt u in het ziekenhuis nieuwe medicijnen of verandert er iets aan uw medicijngebruik? Geef dit dan ook weer door aan uw eigen apotheek. Dan blijft uw medicatieoverzicht actueel.
Bijwerkingen
Als u veel klachten ondervindt van de medicatie, stop dan niet plotseling met de inname. Neem altijd eerst contact op met uw arts of verpleegkundig specialist.
Hydrea kan de volgende bijwerkingen hebben:
- verminderde eetlust, smaakverandering, soms misselijkheid en braken
- irritatie en/of ontsteking van het mondslijmvlies
- vermoeidheid
- hoofdpijn
- zelden haaruitval
- diarree
- invloed op de werking van het beenmerg
- invloed op menstruatie/vruchtbaarheid
- invloed op seksualiteit
- veranderingen van de huid/huiduitslag
Huidverzorging
Het is aan te raden een hoge beschermingsfactor te gebruiken om de huid tegen zonlicht of UV-stralen te beschermen. Ziet u een verdacht plekje op uw huid, laat uw huid dan controleren door uw huisarts.
Advies bij huiduitslag
Als u last heeft van huiduitslag (roodheid, jeuk of een verheven huid) kunt u een verzachtende of beschermende crème of zalf gebruiken. Deze houden de huid soepel, voorkomen verdere uitdroging van de huid en verminderen klachten als jeuk, schilfering, kloven en branderige plekken. Bij een niet al te droge huid kunt u lanettecrème of cetomacrogolcrème gebruiken. Is de huid erg droog/schilferig, dan wordt aangeraden vaseline lanettecrème of vaseline cetomacrogolcrème te gebruiken. De middelen zijn zonder recept onder andere bij uw apotheek verkrijgbaar.
Voorzorgsmaatregelen
Hydrea valt onder de groep van chemotherapeutische medicijnen en behoeft enkele voorzorgsmaatregelen:
- Bewaar de capsules buiten bereik van kinderen.
- Het openbreken van Hydrea capsules is niet toegestaan.
- Zorg dat u voldoende drinken klaar heeft staan om de capsules in te nemen.
- Was na het innemen van Hydrea direct uw handen.
- Verzamel de verpakking van de medicatie in een dubbele plastic zak en voer deze af als huisvuil.
- Mannen kunnen het best zittend plassen (net als vrouwen) om spatten te voorkomen. Was na elk toiletbezoek de handen.
- Spoel na het gebruik van het toilet tweemaal achtereen door, met het wc-deksel dicht. Zo voorkomt u spatten. Maak het toilet elke dag schoon.
- Doe kleding of beddengoed met urine, ontlasting, bloed of braaksel meteen in de wasmachine. Gebruik daarbij wegwerphandschoenen.
- Ruim urine, ontlasting en braaksel met tissues op en gooi deze weg in het toilet. Gebruik hierbij ook wegwerphandschoenen. Gooi de materialen weg in een dubbele afvalzak. Maak de plek daarna eventueel schoon met een sopje. Spoel het sopje door het toilet.
Als uw partner/naaste u helpt bij het innemen van de medicatie
- Trek wegwerphandschoenen aan voor het uitpakken van de capsule.
- Geef de capsule rechtstreeks in de mond.
- Trek de handschoenen uit en doe deze met de verpakking van de medicatie in een dubbele plastic zak die u als huisvuil afvoert.
Vragen
Met vragen over uw behandeling kunt u terecht bij uw arts of verpleegkundig specialist.
Telefoonnummers
Dagbehandelcentrum Oncologie/Hematologie
088 250 6562
Opmerkingen over de tekst
Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected]
Bijgewerkt op: 1 april 2019
Code: ONCO11