Behandeling met intra-articulaire injectie

U heeft een afspraak voor een intra-articulaire injectie. Dit is een injectie in een gewricht. In deze folder vindt u informatie over de gang van zaken rond de behandeling. Uw behandelend pijnspecialist heeft enkele zaken al met u besproken. In deze folder kunt u de informatie nog eens rustig nalezen en wordt op diverse zaken dieper ingegaan. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven is.

Wat is een intra-articulaire injectie?

Gewrichtspijn kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld slijtage, ontstekingen of overbelasting. U kunt dan last krijgen van irritatie van pezen, kapsels of banden, slijtage van het kraakbeen (artrose) of een slijmbeursontsteking. Dit leidt soms tot zwelling of pijn van schouders, polsen, heupen, knieën of enkels. Een injectie in het gewricht kan de pijn verminderen. Daardoor kunt u het gewricht vaak beter bewegen. Een intra-articulaire injectie geneest de aandoening niet, maar zorgt dat u er minder last van heeft.

Verschillende behandelingen

1. Proefbehandeling
Het is mogelijk dat u eerst een proefbehandeling met alleen een verdovingsmiddel krijgt. Deze behandeling wordt toegepast om te zien of de pijn inderdaad vermindert. Dit verdovingsmiddel werkt enkele uren. Als er sprake is van pijnvermindering, dan kan er aanvullend een therapeutische behandeling plaatsvinden. Hiervoor wordt een afspraak met u gemaakt.

2. Therapeutische behandeling
Bij de therapeutische behandeling wordt een plaatselijk verdovingsmiddel en een bijnierschorshormoon (corticosteroïd) in het gewricht ingespoten. De stof werkt ontstekingsremmend en vermindert gewrichtspijn en zwellingen.

3. Behandeling met Durolane® / Hyaluronzuur
Deze behandeling wordt toegepast bij artrose (slijtage van het kraakbeen). Door artrose in een gewricht kan de kwaliteit van de gewrichtsvloeistof (synovia)verminderd zijn. Gewrichtsvloeistof werkt als het ware als een soort schokdemper voor botten en gewrichten, het smeert de gewrichten en voedt het kraakbeen. Bij een verminderde kwaliteit van de gewrichtsvloeistof kan belasting van het gewricht pijn veroorzaken. Durolane® /Hyaluronzuur vervangt de smerende en schokdempende eigenschappen van de gewrichtsvloeistof. Het vermindert de pijn in het gewricht en zorgt voor een verhoging van het schokabsorberend vermogen van het gewricht.

Voorbereidingen

Let op!

Heeft u op de dag van de proefbehandeling geen pijn, dan is het niet zinvol om de behandeling uit te voeren. U kunt dan immers niet beoordelen of de pijn verminderd is na het geven van de injectie. Als u op de dag van de proefbehandeling geen pijn heeft, verzoeken wij u om af te bellen en een nieuwe afspraak te maken.

Belangrijk om te melden

Neem voor de behandeling contact op met de afdeling Pijnbehandeling als één van de onderstaande zaken op u van toepassing is en u deze nog niet heeft besproken met de pijnspecialist. Deze informatie kan belangrijk zijn voor uw behandeling: 

  • Gebruik van bloedverdunnende medicijnen. De pijnspecialist bespreekt met u of en hoe lang van tevoren u moet stoppen met de medicijnen.
  • Een (mogelijke) zwangerschap. Tijdens de behandeling wordt gebruik gemaakt van röntgenstralen. Deze zijn mogelijk schadelijk voor het ongeboren kind. 
  • Suikerziekte.
  • Allergie of overgevoeligheid voor jodiumhoudende contrastmiddelen, jodium, medicijnen of pleisters.

Meenemen naar het ziekenhuis

Neem op de dag van de behandeling uw identiteitsbewijs mee naar het ziekenhuis.

Verhinderd

Bent u verhinderd voor de behandeling? Geef dit dan zo spoedig mogelijk (uiterlijk 24 uur voor de behandeling) door aan de afdeling Pijnbehandeling. Er kan dan iemand anders in uw plaats komen. Bovendien kunt u meteen een nieuwe afspraak maken. Dit kan via telefoonnummer 088 250 9122 bereikbaar tussen 8.00 en 17.00 uur.

Gang van zaken

Melden

Meld u op het afgesproken tijdstip bij de receptie van de afdeling Pijnbehandeling in het Diakonessenhuis Zeist (hoofdingang, afdeling B1, 1e etage). Zorg dat u op tijd aanwezig bent. U wordt verzocht plaats te nemen in de wachtruimte. Als u aan de beurt bent haalt de gastheer/vrouw van de afdeling Pijnbehandeling u op en brengt u naar de behandelkamer. In verband met het gebruik van röntgenstralen kan een begeleider niet bij de behandeling aanwezig zijn. Hij/zij kan wachten in de wachtruimte. Houd rekening met een verblijf in het ziekenhuis van ongeveer twee uur. In de wachtruimte van de afdeling Pijnbehandeling kunt u gebruik maken van koffie en thee. Uw eventuele begeleider kan daarnaast gebruik maken van het restaurant op de begane grond.

Behandeling

Deze behandeling wordt uitgevoerd door een anesthesioloog/pijnspecialist of een anesthesioloog in opleiding. Als u bezwaar heeft tegen behandeling door een anesthesioloog in opleiding dan kunt u dit aan uw eigen pijnbehandelaar laten weten.

Behandeling van de heup of schouder
U gaat op uw rug op een smalle tafel liggen. U hoeft zich niet helemaal uit te kleden; alleen de plek van de injectie dient u te ontbloten. De huid wordt verdoofd en ontsmet met jodium op de plaats waar u de blokkade krijgt. De pijnspecialist plakt een steriele doek over het te behandelen gewricht. De pijnspecialist plaatst met röntgendoorlichting een naald in het gewricht. Ter controle van de positie van de naald wordt contrastvloeistof ingespoten. Hierna spuit de pijnspecialist de injectievloeistof in het gewricht. Op de prikplaats wordt een pleister geplakt. De behandeling duurt ongeveer tien minuten.

Behandeling van de knie of enkel
U gaat op uw rug op een smalle tafel liggen. U hoeft zich niet helemaal uit te kleden; alleen de plek van de injectie dient u te ontbloten. De huid wordt verdoofd en ontsmet met jodium op de plaats waar u de blokkade krijgt. De pijnspecialist plakt een steriele doek over het te behandelen gewricht. De pijnspecialist plaatst eventueel met behulp van een echo een naald in het gewricht en spuit de injectievloeistof in. Op de prikplaats wordt een pleister geplakt. De behandeling duurt ongeveer tien minuten.

Na de behandeling

Na de behandeling gaat u naar de verkoeverkamer op de afdeling pijnbehandeling om bij te komen. Soms ontstaat een lichte pijn, wat warmte en stijfheid van het gewricht.

Bijwerkingen en complicaties

De kans op complicaties, zoals infectie en bloeding ter hoogte van de injectieplaats en allergische reacties, is erg klein. Houd rekening met de volgende bijwerkingen:

  • Er kan een tijdelijk doof gevoel of krachtsvermindering optreden in het behandelde gebied. Dit is het gevolg van de verdoving. Na enkele uren is de verdoving uitgewerkt.
  • Bij suikerpatiënten kunnen tijdelijk de bloedsuikerwaarden variëren.

Ontslag

Naar huis

Na de behandeling mag u dezelfde dag niet zelfstandig aan het verkeer deelnemen. Zorg ervoor dat iemand anders u naar huis brengt.

Weer thuis

De eerste twee weken na de behandeling kunnen uw pijnklachten verergeren. Dit is van tijdelijke aard. U kunt eventueel pijnstillers innemen (bijvoorbeeld Paracetamol volgens bijsluiter). Op de prikplaats wordt een pleister geplakt. Deze mag u ’s avonds of de volgende dag verwijderen. U kunt dan ook weer douchen en baden.

Let op: als u de therapeutische behandeling met bijnierschorshormoon (nr. 2 bij het kopje 'verschillende behandelingen') heeft gehad, dan is de anticonceptiepil tot de eerstvolgende menstruatie niet betrouwbaar.

Controleafspraak

De pijnspecialist spreekt met u af wanneer hij u wil terugzien op de polikliniek voor controle.

Resultaat van de ingreep

Sommige patiënten voelen het effect kort na de injectie, bij anderen duurt het twee tot drie weken. Een maximaal effect wordt pas na drie maanden verwacht.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neem dan contact op met de assistente van de afdeling Pijnbehandeling, bereikbaar op werkdagen van 9.30 tot 11.30 uur via telefoonnummer 088 250 9494.

Telefoonnummers

Afdeling Pijnbehandeling

Afspraken/Secretariaat: 088 250 9122 bereikbaar tussen 8.00 en 17.00 uur
Medische vragen: 088 250 9494 bereikbaar tussen 9.30 en 11.30 uur

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].

Bijgewerkt op: 6 december 2017

Code: P19