Behandeling met medicijnen bij een geïrriteerde slijmbeurs (lokaal infiltraat van een bursa)

U heeft een afspraak op de afdeling Pijnbehandeling van het Diakonessenhuis voor een behandeling met medicijnen vanwege een geïrriteerde slijmbeurs. Deze behandeling wordt ook wel lokaal infiltraat van een bursa genoemd. Deze behandeling vindt plaats in het Diakonessenhuis, locatie Zeist. In deze folder vindt u informatie over de gang van zaken rond de behandeling. Uw behandelend arts heeft enkele zaken al met u besproken.

Wat is een slijmbeurs?

Een slijmbeurs (bursa) is een met vocht gevuld zakje dat als een ‘stootkussentje’ fungeert ter bescherming van gewrichten. De grootste slijmbeurzen liggen op of rond de pezen van de grote gewrichten, zoals de elleboog, de knie en de heup. Door onder andere overbelasting kan er irritatie ontstaan aan de slijmbeurs. Dit kan pijn veroorzaken.

Wat is een lokaal infiltraat van een bursa?

Bij een lokaal infiltraat wordt er met een naald ontstekingsremmende medicatie in de slijmbeurs gespoten. Doel hiervan is de pijn gedurende enige tijd te verminderen (als het ware te ‘blokkeren’). Na een lokaal infiltraat kunnen de bestaande pijnklachten eerst verergeren. Dit is van tijdelijke aard. Het effect van het lokaal infiltraat kan meestal pas na zes weken worden beoordeeld. De behandeling kan herhaald worden als de pijn weer terugkomt.

Voorbereidingen

Belangrijk om te melden

Neem voor de behandeling contact op met de afdeling Pijnbehandeling als één van onderstaande zaken op u van toepassing is en u dit nog niet besproken heeft met de pijnspecialist. Deze informatie kan belangrijk zijn voor uw behandeling.

  1. Gebruik van bloedverdunnende medicijnen. De pijnspecialist bespreekt met u of en hoelang van tevoren u moet stoppen met de medicijnen. 
  2. Een mogelijke zwangerschap. Tijdens de behandeling wordt soms gebruik gemaakt van röntgenstralen. Deze zijn mogelijk schadelijk voor het ongeboren kind.
  3. Suikerziekte.
  4. Allergie of overgevoeligheid voor jodiumhoudende contrastmiddelen, jodium, medicijnen en/of pleisters.

Meenemen naar het ziekenhuis

Neem op de dag van de behandeling uw identiteitsbewijs mee naar het ziekenhuis.

Verhinderd

Bent u verhinderd voor de behandeling? Geef dit dan zo spoedig mogelijk (uiterlijk 24 uur voor de behandeling) door aan de afdeling Pijnbehandeling. Er kan dan iemand anders in uw plaats komen. Bovendien kunt u meteen een nieuwe afspraak maken. Dit kan via telefoonnummer 088 250 9122 bereikbaar tussen 8.00 en 17.00 uur.

Gang van zaken tijdens de behandeling

Melden

Meld u op het afgesproken tijdstip bij de receptie van de afdeling Pijnbehandeling in het Diakonessenhuis Zeist, route 55 (hoofdingang, afdeling B1, eerste etage). Zorg dat u op tijd aanwezig bent. U wordt verzocht plaats te nemen in de wachtruimte. Als u aan de beurt bent, haalt de gastvrouw van de afdeling Pijnbehandeling u op en brengt u naar de behandelkamer. In verband met het gebruik van röntgenstralen kan een begeleider niet bij de behandeling aanwezig zijn. Hij/zij kan wachten in de wachtruimte. Houd rekening met een verblijf in het ziekenhuis van ongeveer een half uur. In de wachtruimte van de afdeling Pijnbehandeling kunt u gebruikmaken van koffie en thee. Uw eventuele begeleider kan daarnaast gebruikmaken van het restaurant op de begane grond.

De behandeling

Deze behandeling wordt uitgevoerd door een anesthesioloog/pijnbehandelaar of een physician assistant (PA).

De huid wordt ontsmet en verdoofd op de plaats waar u de injectie krijgt. De behandeling wordt onder röntgendoorlichting of echogeleide uitgevoerd zodat de pijnspecialist de precieze plek kan bepalen.

De behandeling duurt ongeveer tien minuten. 

Na de behandeling

Na de behandeling gaat u naar de verkoeverkamer op de afdeling Pijnbehandeling om bij te komen. De verpleegkundige maakt voor u een (telefonische) controle-afspraak.

Bijwerkingen en complicaties

De volgende bijwerkingen kunnen na een lokaal infiltraat optreden:

  • Tijdelijke krachtvermindering of een doof gevoel in het lichaamsdeel waar u de injectie heeft gehad. Dit is het gevolg van de verdoving. Na enkele uren is de verdoving uitgewerkt.
  • Als er een bloedvaatje is geraakt bij het prikken, kan een bloeduitstorting (blauwe plek) ontstaan. De blauwe plek trekt vanzelf weg maar kan pijn veroorzaken.
  • Bij suikerpatiënten kunnen de bloedsuikerwaarden variëren.

Ontslag

Naar huis

Na de behandeling mag u dezelfde dag niet zelfstandig aan het verkeer deelnemen. Zorg ervoor dat iemand anders u naar huis brengt.

Weer thuis

De eerste twee weken na de behandeling kunnen uw pijnklachten verergeren. Dit is van tijdelijke aard. U kunt eventueel pijnstillers innemen (bijvoorbeeld Paracetamol volgens bijsluiter). Op de prikplaats wordt een pleister geplakt. Deze mag u ’s avonds of de volgende dag verwijderen. U kunt dan ook weer douchen en baden.

Let op: de anticonceptiepil is tot de eerstvolgende menstruatie niet betrouwbaar.

Controle-afspraak

Het effect van het lokaal infiltraat kan meestal pas na zes weken worden beoordeeld. Hiervoor wordt een afspraak met u gemaakt. Het is echter goed mogelijk dat u al eerder merkt dat uw pijnklachten minder worden.

Vragen

Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft, kunt u deze bespreken met uw behandelend arts op de afdeling Pijnbehandeling.

Telefoonnummers

Afdeling Pijnbehandeling
088 250 9122, optie 1 (afspraken)
088 250 9494, optie 2 (vragen, bereikbaar van 9.30 tot 11.30 uur)

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected]

Bijgewerkt op: 14 juni 2024

Code: P37