Behandeling van een mucoïdcyste
Uw behandelend arts heeft bij u een mucoïdcyste geconstateerd. In deze folder vindt u informatie over deze aandoening en de behandelingsmogelijkheden. Meer informatie over de operatieve behandeling in het Diakonessenhuis vindt u in de folder ‘Hand- en polsoperaties’.
Wat is een mucoïdcyste?
Kenmerken
Een mucoïdcyste is een goedaardige verdikking op het laatste gewrichtje van de vinger of rond het nagelbed. Het is een ronde of ovale, elastisch aanvoelende zwelling die 1 tot 15 mm groot kan zijn. De cyste bevat een geleiachtige vloeistof die helder tot gelig van kleur is. Een mucoïdcyste komt het meest voor op de wijsof middelvinger van de dominante hand. Soms is de nagel van de aangedane vinger gegroefd. Deze cysten komen vaker op oudere leeftijd voor en vaker bij vrouwen.
Klachten
Naast cosmetische bezwaren kan een mucoïdcyste ook andere klachten geven. De cyste of het onderliggende gewrichtje kan ontsteken, de cyste kan pijn doen en grote cysten kunnen u belemmeren in uw dagelijkse bezigheden. Ook kan de nagel soms vervormen.
Oorzaken
De exacte oorzaak van deze aandoening is onbekend. Aangenomen wordt dat de cyste wordt veroorzaakt door slijtage van het gewrichtje en slijtage van het omliggende steunweefsel. Hierdoor kan er een lekkage optreden van gewrichtsvloeistof. Deze vloeistof hoopt zich op net onder de huid en zo ontstaat een cyste.
Onderzoek
De plastisch chirurg doet lichamelijk onderzoek . Meestal is er geen aanvullend onderzoek nodig. Het kan zijn dat er een röntgenfoto wordt gemaakt. Vaak worden op een röntgenfoto aanwijzingen voor slijtage van het gewrichtje gevonden. Meestal zit er aan de basis van het bultje een haakvormige afwijking van het bot.
Behandelingsmogelijkheden
Wegzuigen
De geleiachtige vloeistof kan door middel van een naald worden weg gezogen. Het voordeel van deze behandelmethode is dat er geen operatie nodig is. De kans dat de cyste terugkomt, is echter erg groot. Daarnaast bestaat de kans op infectie. Naast een ontsteking van het weefsel direct onder de huid kan er een ontsteking van het gewrichtje optreden. De kans bestaat dat het gewrichtje hierdoor schade oploopt waardoor u de vinger minder goed kunt gebruiken. Omdat de cyste vaak weer terugkomt, wordt deze behandeling weinig gedaan.
Operatie
Hebt u veel pijn en/of terugkerende infecties, dan is een operatie te overwegen. De operatie vindt meestal plaats onder plaatselijke verdoving. Bij de operatie wordt de cyste (inclusief de steel die tot in het gewrichtje loopt) verwijderd. Als het nodig is, wordt het gewrichtje schoongemaakt. Hierna wordt de wond met hechtingen gesloten. Zie voor meer informatie over de operatie de folder ‘Hand- en polsoperaties’. De kans dat een cyste na operatie terugkomt is klein (ongeveer 10%). Wel kan er een standsafwijking van het gewrichtje optreden, waardoor er een functiebeperking ontstaat. Dit kan ook gebeuren door een ontsteking van het gewrichtje. Tevens kunnen er andere nagelafwijkingen ontstaan.
Opmerkingen over de tekst
Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected]
Bijgewerkt op: 9 februari 2018
Code: PC03