Behandeling met pegfilgrastim (Pelgraz®)

Uw behandelaar heeft u een behandeling met Pegfilgrastim (Pelgraz®) voorgeschreven in aanvulling op uw chemobehandeling. In deze folder vindt u hierover meer informatie.

Waarom een behandeling met pegfilgrastim?

U krijgt een chemokuur voor de behandeling van kanker. Door deze behandeling neemt het aantal witte bloedcellen in uw bloed af. Hierdoor vermindert uw weerstand tegen infecties. Pegfilgrastim is een medicijn dat zorgt voor meer witte bloedcellen. Een injectie met pegfilgrastim kort na een chemokuur vergroot uw weerstand en verkleint de kans op infecties. Er zijn verschillende merken pegfilgrastim. In ons ziekenhuis gebruiken we het merk Pelgraz®.

Gang van zaken

U krijgt Pelgraz® van het dagbehandelcentrum Oncologie mee naar huis. Het is de bedoeling dat u de injectie 24 tot 48 uur na uw chemokuur krijgt. U kunt dit zelf doen. Als u dat niet kunt of wilt, komt een verpleegkundige bij u thuis langs om de injectie te geven.

Zelf toedienen

Als u Pelgraz® zelf wilt toedienen, krijgt u van het ziekenhuis een voorgevulde injector mee. U krijgt ook alcoholdoekjes mee, en een naaldencontainer om de gebruikte injectors in weg te gooien. Het is de bedoeling dat u de Pelgraz 24 tot 48 uur na uw chemokuur toedient. Onder het kopje ‘Zelf-injectie’ verderop in deze folder staat hoe u dat doet.

Verpleegkundige aan huis

Als u Pelgraz® niet zelf wilt of kunt toedienen, komt een verpleegkundige bij u thuis om de injectie te geven. U krijgt dan van het ziekenhuis een voorgevulde wegwerpspuit mee. De verpleegkundige die bij u thuis langs komt, is van het bureau ExpertCare. Hij/zij maakt met u de afspraak voor een datum en tijdstip 24 tot 48 uur na uw chemokuur. Als de chemokuur wordt uitgesteld, dan geeft het ziekenhuis dit door aan ExpertCare.

Opslag en houdbaarheid

 • Bewaar uw injector of wegwerpspuit in de koelkast (2 °C – 8 °C). Vergeet u de injector of spuit bij thuiskomt in de koelkast te leggen, doe dit dan alsnog, maar wel binnen 72 uur. Als Pelgraz® langer dan 72 uur op kamertemperatuur is bewaard, mag u het niet meer gebruiken. Neem in dat geval contact op met de apotheek van het Diakonessenhuis.
 • U mag Pelgraz® niet in de vriezer bewaren.
 • Bewaar Pelgraz® in de originele verpakking ter bescherming tegen licht.
 • De houdbaarheid van de spuit staat aangegeven op de verpakking.

Mogelijke bijwerkingen

Net als alle andere medicijnen kan Pelgraz® bijwerkingen hebben. De meest voorkomende bijwerking is pijn in de botten en pijn in de spieren. Krijgt u hier last van? Dan kunt u 1 tot 3 keer per dag paracetamol nemen in een dosering van 2 tabletten van 500 mg per keer. Voor een volledig overzicht van alle bijwerkingen verwijzen we u naar de bijsluiter. Als u zich zorgen maakt over de bijwerkingen die u ervaart tijdens het gebruik van Pelgraz®, neem dan contact op met uw arts of verpleegkundig specialist.

Zelf-injectie

Als u kiest voor zelf-injectie met de injector, volg dan onderstaande instructies.

Voorbereiding

 • Neem de injector uit de koelkast.
 • Het is prettig voor u als de Pelgraz niet te koud is. Laat de injector daarom minimaal 30 minuten op kamertemperatuur komen. Of houd deze enkele minuten voorzichtig in uw hand. Verwarm de Pelgraz® niet op een andere manier (dus niet in een magnetron of in heet water).
 • Was uw handen goed.
 • Zoek een comfortabele, goed verlichte plek en leg de Pelgraz® injector en een alcoholdoekje binnen handbereik.

Toedieningsplaats

De meest geschikte plaatsen voor zelfinjectie zijn:

 • de bovenzijde van uw dijen
 • de buik, behalve het gebied rond de navel
 • de achterzijde van uw armen (als iemand anders u kan prikken)

Wissel de injectieplaats na elke chemokuur om het risico van pijn op een plek te voorkomen.

Injectieplaats pelgraz

Injectieplaatsen

Injecteren

 • Desinfecteer de plaats van injectie met het alcoholdoekje. Laat het aan de lucht drogen.
 • Controleer het uiterlijk van Pelgraz® in het venster. Het moet een heldere en kleurloze vloeistof zijn. Als er deeltjes in zitten, mag u de vloeistof niet gebruiken. Neem in dat geval contact op met de apotheek van het Diakonessenhuis.
Venster injector Pelgraz

Controleer het uiterlijk van Pelgraz® in het venster

 • Draai en trek aan de dop om deze te verwijderen (zie afbeelding). Houd uw handen uit de buurt van de naaldbeschermer nadat de dop is verwijderd. Gooi de dop meteen weg in de naaldcontainer. Injecteer binnen 5 minuten na het verwijderen van de dop. Mocht u de injector laten vallen nadat u de dop heeft verwijderd, gebruik deze dan niet meer. Neem in dat geval contact op met de apotheek van het Diakonessenhuis.
Pelgraz injector

Draai en trek aan de dop om deze te verwijderen

 • Plaats de injector recht op uw huid (in een hoek van ongeveer 90 graden).
 • Duw de knop recht naar beneden. Het geneesmiddel wordt tijdens het duwen geïnjecteerd. Doe dit met een snelheid die voor u prettig is. Til de injector niet op tijdens injectie.
 • De injectie is klaar als de knop zo ver mogelijk naar beneden is gedrukt en u een ‘klik’ hoort en het oranje gedeelte van de injector niet meer zichtbaar is.
Injecte Pelgraz

De injectie is klaar als u een klik hoort

Afvoer

Doe de injector na het toedienen in de naaldencontainer die u samen met de injector mee naar huis hebt gekregen.

App

Bij de Pelgraz® injector is een app beschikbaar met meer informatie en met een mogelijkheid om u te herinneren aan het toedieningsmoment. Via onderstaande QR codes kunt u de app op uw telefoon installeren. Om de app te gebruiken heeft u een code nodig. Deze code staat op de verpakking.

QR codes Pelgraz

Toediening door verpleegkundige aan huis

Komt een verpleegkundige bij u de injectie toedienen? Haal de wegwerpspuit dan minstens 30 minuten voor de toediening uit de koelkast. Deze kan dan op kamertemperatuur komen. Het is niet prettig voor u als de Pelgraz® erg koud is. De verpleegkundige dient de prik toe.

Vragen

Met vragen over uw behandeling kunt u terecht bij uw behandelend arts of verpleegkundig specialist. Met vragen over het medicijn kunt u terecht bij de apotheek van het Diakonessenhuis.

Telefoonnummers

Apotheek Diakonessenhuis 
088 250 5060

Dagbehandelcentrum Oncologie en Hematologie
088 250 6562

ExpertCare
030 600 8722

Bijgewerkt op: 16 december 2021

Code: APOTHEEK08