Behandeling ter voorkoming van wondinfectie met de bacterie Staphylococcus aureus

U ondergaat binnenkort een operatie waarbij u een prothese krijgt zoals een nieuwe heup, knie of schouder. Om de kans op een wondinfectie na de operatie te verkleinen, krijgt u vooraf een behandeling met antibioticumhoudende neuszalf en desinfecterende waslotion. Het is de bedoeling dat u thuis zelf met de behandeling begint. In deze folder leest u hoe u dat doet.

Bacterie Staphylococcus aureus: veroorzaker van wondinfecties

De bacterie Staphylococcus aureus (S. aureus) is een van de meest voorkomende verwekkers van infecties in het ziekenhuis. Deze bacterie komt bij een groot deel (20-50%) van de gezonde mensen voor op de huid en slijmvliezen. Vooral de neus is een belangrijke plaats voor deze bacterie. De aanwezigheid van deze bacterie is voor gezonde mensen geen probleem. Uit onderzoek is echter gebleken dat patiënten die neusdrager zijn van S. aureus, een verhoogde kans hebben op het krijgen van een wondinfectie na een operatie.

NB: Staphylococcus aureus is niet dezelfde bacterie als de ‘ziekenhuisbacterie’ MRSA. MRSA staat voor meticilline resistente Staphylococcus aureus en is een variant van S. aureus die ongevoelig (resistent) is geworden voor de meeste antibiotica.

Preventieve behandeling

Door een behandeling met een antibioticumhoudende zalf in de neus en het wassen met een desinfecterend middel gedurende vijf dagen neemt het risico op een wondinfectie met S. aureus na de operatie sterk af. U krijgt op de polikliniek desinfecterende waslotion (Hibiscrub®) mee en een recept voor antibioticumhoudende neuszalf.

Het is de bedoeling dat u twee dagen voor u geopereerd wordt start met de behandeling. Ook op de dag van de operatie vindt de behandeling plaatst. Na de operatie wordt de behandeling in het ziekenhuis nog twee dagen voortgezet.

Instructie

De neuszalf kunt u met het recept van uw behandelaar verkrijgen bij de apotheek. Twee dagen voor de operatiedatum start u met de behandeling:

  • Breng twee keer per dag de neuszalf aan in beide neusgaten.
  • Was uzelf één keer per dag met de desinfecterende waslotion (Hibiscrub®). Gebruik de waslotion niet in combinatie met andere middelen om de huid schoon te maken zoals bijvoorbeeld (vloeibare) zeep of zouten. De ontsmettende werking kan hierdoor verminderen.

Hoe gebruikt u de neuszalf?

Breng een druppel zalf ter grootte van een luciferkopje met de pink in beide neusgaten aan. Knijp vervolgens de neusvleugels dicht om de zalf goed te verspreiden. Neem de overgebleven neuszalf bij uw opname mee naar het ziekenhuis voor gebruik na de operatie.

Hoe gebruikt u de desinfecterende waslotion?

  • Maak de huid nat.
  • Breng wat onverdunde Hibiscrub aan op een washand.
  • Masseer met de washand de Hibiscrub goed over de huid van het hele lichaam (hoofd en hoofdhaar hoeven niet ingesmeerd te worden).
  • Gebruik voldoende water zodat de Hibiscrub goed schuimt.
  • Spoel na het wassen het schuim weg en droog de huid zorgvuldig.

Let erop dat de Hibiscrub niet in ogen of in oren komt. Dit kan leiden tot irritatie. Mocht de Hibiscrub toch in de ogen of de oren terecht komen, spoel de ogen of oren dan grondig met water.

Bijzonderheden bij het gebruik van de producten

  • De neuszalf en Hibiscrub geven (zeker bij kort gebruik) vrijwel nooit bijwerkingen. Zeer zelden treden huidirritaties op.
  • De neuszalf en Hibiscrub mogen gecombineerd worden met andere geneesmiddelen.

Vragen

Met vragen kunt u terecht bij de polikliniek waar u onder behandeling bent.

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected]

Bijgewerkt op: 1 juli 2022

Code: HYG5