Behandeling met Yttrium-90

Voor de behandeling van een gewrichtsontsteking heeft u in overleg met uw behandelend arts gekozen voor behandeling met de radioactieve stof Yttrium-90. In deze folder leest u wat de behandeling met Yttrium-90 inhoudt.

Doel van de behandeling

Toediening van een radioactieve stof in het gewricht is één van de behandelingsmogelijkheden voor langdurig bestaande pijnlijke gewrichten, veroorzaakt door bijvoorbeeld een reumatoïde ziekte. Doel van bestraling met een radioactieve stof is om de ontstekingsactiviteit in het gewricht te remmen. De pijn zal hierdoor verminderen.

Zwangerschap en borstvoeding

Zwangerschap

De behandeling kan niet plaatsvinden tijdens een zwangerschap. Ook wordt zwangerschap de eerste vier maanden na de behandeling met radioactief Yttrium ontraden.

Borstvoeding

Als u borstvoeding geeft, moet u hier voor de behandeling met radioactief Yttrium mee stoppen. U kunt de borstvoeding daarna niet meer hervatten.

Verhindering

Wij verzoeken u eventuele verhindering voor uw afspraak minimaal een week van tevoren door te geven aan de afdeling Nucleaire geneeskunde. De stof die nodig is voor de behandeling wordt speciaal voor u besteld.

De behandeling

Voor deze behandeling wordt u een dag en een nacht opgenomen in het ziekenhuis.

Op de afdeling Nucleaire geneeskunde wordt het pijnlijke gewricht met een naald aangeprikt. Er wordt vervolgens zo veel mogelijk vocht uit het gewricht verwijderd. Door dezelfde naald wordt daarna radioactieve vloeistof en een langwerkend corticosteroïd (ontstekingsremmend middel) toegediend. Het corticosteroïd wordt toegediend om een ontstekingsreactie van het gewrichtskapsel door de bestraling tegen te gaan. Ondanks de toediening van het corticosteroïd kan de gewrichtsontsteking de eerste dagen na de toediening wat verergeren.

Na afloop van de behandeling krijgt u een spalk om het gewricht en mag u het behandelde gewricht tenminste 48 uur beslist niet belasten.

U kunt binnen drie weken afname van de gewrichtspijn verwachten.

Na de behandeling

De radioactieve stof die bij u is toegediend, veroorzaakt geen straling buiten het lichaam. U kunt dan ook normaal omgaan met andere mensen en normaal het eten bereiden.

Wel kan er enige uitscheiding van de radioactieve stof met de urine plaatsvinden. Om te voorkomen dat andere mensen hier mee in aanraking komen, is een goede hygiëne bij toiletgebruik gedurende de eerste twee dagen na de behandeling noodzakelijk. Houd u daarom aan de volgende adviezen:

  • goed handen wassen na toiletgebruik;
  • zittend plassen;
  • het toilet tweemaal doortrekken na het plassen.

Hebt u toch urine gemorst dan kunt u dit eenvoudig schoonmaken met gewone schoonmaakmiddelen. Let wel op dat u uw handen weer goed wast.

Vragen

Mocht u na het lezen van deze folder vragen hebben dan kunt u telefonisch contact opnemen met de afdeling Nucleaire geneeskunde. De afdeling is op werkdagen bereikbaar van 8.00 uur tot 17.00 uur.

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected]

Bijgewerkt op: 19 januari 2019

Code: NG37