Bekkenfysiotherapie

Als uw bekkenbodemspieren niet sterk genoeg zijn, of juist te gespannen, kan uw behandelend arts u verwijzen naar de bekkenfysiotherapeut. Dit is een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in het onderzoeken en behandelen van klachten van het bekken, de bekkenbodem, lage rug en buik. In deze folder leest u wat de bekkenfysiotherapeut doet en hoe u een therapeut kunt vinden.

De bekkenbodem

Het bekken is het deel van het lichaam tussen de buik en de benen. Het bekken is belangrijk bij het bewegen en de houding. In het bekken liggen verschillende organen zoals de blaas, de baarmoeder en het laatste stuk van de dikke darm. Aan de onderzijde wordt het bekken afgesloten door de bekkenbodem. Dit is een soort hangmat van spieren en bindweefsel die de organen in het bekken dragen. De bekkenbodemspieren moeten aanspannen om de urine en/of ontlasting op te houden, maar moeten ook goed kunnen ontspannen om te kunnen plassen of ontlasten. Verder spelen de bekkenbodemspieren een rol tijdens het vrijen. Bij het vrijen ontspannen de bekkenbodemspieren, waardoor er gemeenschap kan plaatsvinden.

Wanneer de bekkenbodemspieren niet sterk genoeg zijn of juist te gespannen, kan dit leiden tot klachten bij het plassen, de ontlasting of bij het vrijen.

Afbeelding van de bekkenbodem

De bekkenbodem

Onderzoek door de bekkenfysiotherapeut

De bekkenfysiotherapeut zal uw bekkenbodemspieren nader onderzoeken.

Hij/zij kan dit doen door middel van:

  • uitwending onderzoek: tijdens dit onderzoek kijkt de bekkenfysiotherapeut naar het bekken, de rug en de heupen en onderzoekt of de bekkenbodemproblemen te maken hebben met de gewrichten in het bekken.
  • inwendig onderzoek: tijdens een inwendig onderzoek wordt met één of twee vingers in de vagina gevoeld of de werking van de bekkenbodemspieren goed is. Zo wordt de kracht en het uithoudingsvermogen van deze spieren beoordeeld. Bij dit onderzoek wordt u gevraagd of u de spieren aan wilt spannen en of u wilt persen. Er wordt u gevraagd of u wilt doen alsof u de plas ophoudt en of u wilt hoesten. Op deze manier kan de bekkenfysiotherapeut voelen of de bekkenbodem de plasbuis goed afsluit.

Het inwendige onderzoek kan ook worden uitgevoerd met myofeedback apparatuur. Dit is een klein meetapparaat dat ingebracht wordt in de vagina. Hierdoor kunt u beter voelen en zien wat u doet met de bekkenbodem. Dit kan helpen omdat het voor veel mensen moeilijk is om bewust te voelen wat er gebeurt in de bekkenbodem.

Tijdens het uitwendige en inwendige onderzoek kijkt de bekkenfysiotherapeut of er pijnpunten zijn in het bekkengebied. De onderzoeken maken duidelijk hoe goed de bekkenbodemspieren werken.

Behandeling door de bekkenfysiotherapeut

Een bekkenfysiotherapeut geeft uitleg over de ligging en functie van de bekkenbodemspieren en organen in het bekken. Verder krijgt u zo nodig:

  • uitleg over de juiste toilethouding en advies over drinken en voeding
  • advies over het trainen van de bekkenbodemspieren
  • oefeningen om de bekkenbodem aan te spannen en te ontspannen

Afspraak en verwijzing

U vindt een goede bekkenfysiotherapeut bij u in de buurt via Zorgzoeker - DigiH. U krijgt van ons een verwijsbrief voor de bekkenfysiotherapeut, zodat zij op de hoogte is van het onderzoek dat in het ziekenhuis is gedaan.

Na bekkenfysiotherapie

Als u spierversterkende oefeningen heeft gekregen van de bekkenfysiotherapeut is het belangrijk dat u deze oefeningen met zeer grote regelmaat, het liefst dagelijks, blijft uitvoeren. Dit kunt u doen tijdens bijvoorbeeld het tandenpoetsen, het koken of in de rij bij de kassa. Als u na de behandeling van de bekkenfysiotherapeut stopt met uw oefeningen komen de klachten weer terug.

Vragen

Met vragen kunt u terecht bij de polikliniek Gynaecologie.

Telefoonnummers

Polikliniek Gynaecologie
088 250 6178

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].

Bijgewerkt op: 9 juni 2023

Code: GYN40