Besnijdenis (circumcisie)

U heeft een afspraak gemaakt voor een besnijdenis (circumcisie). In deze folder vindt u meer informatie over de gang van zaken rond deze ingreep.

Wat is een besnijdenis?

Een besnijdenis is een operatie waarbij de voorhuid van de penis wordt weggehaald. Dit is nodig als er door een vernauwing van de voorhuid ontstekingen, moeilijkheden bij het plassen of hygiënische problemen ontstaan.

Voorbereidingen

Medicatie

Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, moet u dit van tevoren melden bij de uroloog. In overleg met hem/haar zult u het gebruik van deze medicijnen geruime tijd voor de operatie moeten stoppen. Na de operatie overlegt u met uw uroloog wanneer u weer kunt beginnen met het gebruik van deze medicijnen.

Verdoving

De ingreep vindt plaats onder plaatselijke verdoving met lidocaïne. De uroloog verdooft de voorhuid plaatselijk door met een dun naaldje  lidocaïne in de voorhuid en penis te spuiten. Deze verdoving werkt binnen enkele minuten. Omdat de ingreep onder plaatselijke verdoving plaatsvindt, hoeft u niet nuchter te zijn.

Verhinderd

Bent u verhinderd, geef dit dan zo spoedig mogelijk door aan de polikliniek Urologie.

De ingreep

Melden

Deze ingreep vindt plaats op de afdeling Dagbehandeling in Zeist of op de behandelkamer van polikliniek Doorn. Op de opnamedag meldt u zich op het afgesproken tijdstip op de locatie waar u de afspraak heeft.

Voorbereidingen in het ziekenhuis

Een verpleegkundige haalt u op voor de ingreep.

De ingreep

Als er sprake is van een chronische ontsteking met vernauwing, haalt de uroloog de voorhuid in zijn geheel weg. De eikel is daarna onbedekt, wat een paar weken plaatselijke irritatie kan veroorzaken. Als er alleen een vernauwing bestaat, kan de uroloog eventueel maar een gedeelte van de voorhuid verwijderen. De eikel blijft daardoor voor een deel bedekt. Vaak zijn er uitgebreide verklevingen tussen voorhuid en eikel. De uroloog maakt deze tijdens de operatie los.

De ingreep duurt ongeveer 30 minuten.

Complicaties

De complicaties die bij een besnijdenis kunnen optreden beperken zich bijna altijd tot de wond. Er kan een nabloeding optreden of er kan een bloeduitstorting ontstaan onder de hechting. Soms wordt de wondgenezing vertraagd door een infectie of een abces.

Na de ingreep

Naar huis

Na de ingreep kunt u naar huis. U mag niet zelf aan het verkeer deelnemen en niet alleen naar huis gaan met het openbaar vervoer. Laat u door iemand ophalen.

Bij- en nawerkingen

  • Het is verstandig op de dag van de ingreep rustig aan te doen. U kunt nog wat pijn hebben. Als pijnstiller kunt u eventueel paracetamol gebruiken.
  • Kort na de ingreep ziet de penis er rood, gezwollen en geïrriteerd uit. Dit verdwijnt in de loop van de week. Rond de eikel bevindt zich een krans van hechtingen die vanzelf oplossen. 
  • Het plassen kan de eerste paar keer een branderig gevoel geven. Dit verdwijnt bij doorplassen. 

Adviezen voor thuis

  • De eerste tien dagen na de operatie moet u de penis twee keer per dag spoelen met lauwwarm water. U doet dit door twee keer per dag te douchen of te spoelen zonder zeep. Tijdens het schoonmaken moet u de eventueel aanwezige rest van de voorhuid terugschuiven. Op deze manier kan het water goed bij de wond en de hechtingen komen en wordt het hele operatiegebied gereinigd. Het reinigen is belangrijk om infecties rond de hechtingen te voorkomen. Na het douchen of spoelen kunt u een gaasje met witte vaseline aanbrengen op de wond om 'vastkoeken' aan het ondergoed te voorkomen.
  • Het korter zijn van de voorhuid heeft geen invloed op de seksuele beleving. Als de wond genezen is, is geslachtsgemeenschap weer mogelijk.  
  • Vraag bij uw autoverzekering na wanneer u weer mag autorijden. Dit verschilt per verzekering.

Problemen thuis

Neem in de onderstaande gevallen contact op met de polikliniek Urologie (tijdens kantooruren). Buiten kantooruren kunt u binnen 24 uur na ontslag uit het ziekenhuis contact opnemen met de Spoedeisende hulp. Na deze periode neemt u buiten kantooruren contact op met uw huisarts of huisartsenpost.

  • Als de pijn erger wordt.  
  • Als er pus of bloed uit de wond komt. 
  • Als de penis steeds dikker wordt.   
  • Als u meer dan 38 graden koorts heeft.

Controleafspraak

Ongeveer twee tot vier weken na de ingreep heeft u een controleafspraak bij de uroloog. Deze afspraak wordt voor u gemaakt.

Vragen

Heeft u nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Urologie. U vindt het telefoonnummer onder het kopje 'Telefoonnummers'.  

Telefoonnummers

Polikliniek Urologie
088 250 6327

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected]

Bijgewerkt op: 25 maart 2022

Code: URO33