Besnijdenis bij kinderen
Uw zoon wordt binnenkort opgenomen voor een besnijdenis (circumcisie). Voor deze ingreep wordt uw zoon een dag opgenomen op de kinderdagbehandeling.
In deze folder vindt u informatie over de ingreep. Algemene informatie over opname vindt u in de folder ‘Opname op de kinderdagbehandeling’. Het is raadzaam om de informatie samen met uw zoon door te nemen. De ervaring is dat de opname prettiger verloopt na een goede voorbereiding.
Doel van de ingreep
Er kunnen verschillende redenen zijn om besneden te worden: om het geloof, omdat uw zoon pijn heeft of omdat hij niet goed kan plassen. Als uw zoon zich schaamt of ongemakkelijk voelt, vertel dan dat hij niet de enige is die aan de penis moet worden geopereerd. Er wordt niet vaak over gepraat maar veel jongens zijn besneden.
Voorbereidingen thuis
Wat heeft u nodig?
Voor de operatie adviseren wij u het volgende in huis te halen:
- steriele gazen (ongeveer 10 bij10 cm)
- een tube vaseline
Wat vertelt u uw kind?
Probeer uw kind zo eerlijk mogelijk voor te bereiden op de operatie. Wij proberen het zo aangenaam mogelijk te maken, maar er blijven vervelende momenten over. Verdriet en pijn niet altijd te voorkomen. Uw kind kan dit beter verwerken als hij van tevoren weet wat er gaat gebeuren. Hoe u uw kind het beste kunt voorbereiden hangt af van zijn leeftijd en karakter. Meer daarover leest u in de folder ‘Opname op de kinderdagbehandeling’.
Vervoer
Wanneer uw kind op de dag van de operatie weer naar huis gaat, raden wij u aan om voor het vervoer terug naar huis een auto te regelen. Het is handig om dan met twee personen te zijn. Op deze manier kan er iemand naast uw kind zitten en het helpen mocht het zich niet zo lekker voelen.
Meenemen
In de folder ‘Opname op de kinderdagbehandeling’ leest u wat u mee moet nemen voor de opname in het ziekenhuis. Denk voor deze specifieke ingreep ook aan (extra) goed aansluitende onderbroeken of extra luiers.
Verhinderd
Is uw kind verhinderd voor de ingreep? Wilt u dit dan zo spoedig mogelijk (uiterlijk 48 uur voor de opname) melden aan de opnameplanner? Er kan dan iemand anders in plaats van uw kind komen. Bovendien kunt u meteen een nieuwe afspraak maken.
Preoperatieve screening
Zodra de arts uw kind heeft verwezen voor de operatie starten we met de voorbereiding ervan. Zo kijken we welke verdoving geschikt is en of uw kind nazorg nodig heeft. Deze voorbereiding noemen we de preoperatieve screening. Hoe de preoperatieve screening verloopt en wat u hiervoor zelf moet doen leest u in de folder Het plannen van de operatie van uw kind | Diakonessenhuis
Opname en operatie
Melden
Op het afgesproken tijdstip meldt u zich op de kinderdagbehandeling.
Verdoving
De operatie vindt plaats onder algehele verdoving (narcose) en duurt ongeveer 20 minuten. Tijdens de narcose wordt extra pijnstilling gegeven door middel van een prikje in de penis of een prikje in de rug net boven de bilnaad. Hierdoor heeft uw zoon tijdens en na de operatie minder pijn en kan de narcose wat lichter zijn. Meer informatie over de verdoving krijgt u tijdens de preoperatieve screening.
De operatie
Tijdens de operatie wordt de voorhuid losgemaakt van de eikel. Zowel het binnen- als het buitenblad van de voorhuid wordt een stuk ingekort. Daarna wordt de voorhuid met oplosbare hechtingen vastgemaakt aan de rand van de eikel. Door deze ingreep komt de eikel bloot te liggen. De voorhuid groeit niet meer aan. De penis blijft er dus wat anders uitzien dan voor de operatie. Een andere techniek is een zogenaamd ‘voorhuidplastiek’ waarbij de voorhuid wijder wordt gemaakt.
Na de operatie
De uitslaapkamer
Na de operatie komt uw kind eerst op de uitslaapkamer. Eén van de ouders mag hierbij zijn. Als uw kind voldoende hersteld is en de narcose voldoende uitgewerkt, gaat uw kind terug naar de kinderdagbehandeling.
Terug op de kinderdagbehandeling
De verpleegkundige controleert bij uw kind regelmatig de wond en eventuele pijn en misselijkheid.
Bij- en nawerkingen
Direct na de operatie kan de penis soms dik worden of een blauw-rode kleur krijgen. Daar hoeft u niet van te schrikken want dat gaat na een paar dagen weer over. Een verpleegkundige komt regelmatig bij uw zoon kijken. Zij verwisselt het verbandje met verdovende zalf dat los om de penis gevouwen is. Afhankelijk van de soort pijnbestrijding kunnen de benen nog een tijdje slap zijn. Uw zoon kan dan niet direct uit bed. Hij krijgt regelmatig iets te drinken en ook heeft hij een infuus, waardoor vocht wordt toegediend. Het infuus wordt verwijderd als uw kind weer zelf drinkt, geplast heeft en niet meer misselijk is.
Naar huis
Voordat uw zoon naar huis mag, moet hij eerst een keer plassen. Dit vinden veel jongens eng, maar het valt erg mee. Soms voelt het wat branderig, maar dat gevoel verdwijnt bij doorplassen. De meeste kinderen kunnen vier tot zes uur na de operatie weer naar huis.
Adviezen voor thuis
- Bij thuiskomst mag uw zoon weer gewoon eten en drinken.
- Uw zoon moet enkele dagen rustig aandoen.
- Na elke plasbeurt of luierverschoning moet u een steriel gaasje met xylocaïnezalf op de penis aanbrengen. Dit is een verdovingszalf. U krijgt van de verpleegkundige een tube mee naar huis. Als de zalf op is, kunt u zo nodig vaseline gebruiken, totdat de eikel helemaal droog is.
- Uw zoon moet de eerste dagen twee keer per dag douchen zonder zeep.
- Om de penis te ondersteunen en het wondgebied rust te geven zijn goed aansluitende onderbroeken na de operatie het meest geschikt (geen boxershorts).
- Bij pijn kunt u paracetamol of kinderfinimal geven.
- Afhankelijk van zijn leeftijd mag uw zoon de eerste 5 tot 7 dagen niet naar school.
- Wacht met sporten en zwemmen tot aan de eerste controleafspraak op de polikliniek en tot het wondje goed genezen en niet meer pijnlijk is.
- De penis kan de eerste week na de operatie nog wat dik worden. Dit is niet erg en gaat vanzelf over.
- De hechtingen lossen vanzelf op.
Problemen
Bij problemen kunt u de eerste 24 uur contact opnemen met de afdeling Spoedeisende hulp. Na 24 uur kunt u contact opnemen met de polikliniek waar uw kind onder behandeling is. Telefoonnummers vindt u aan het eind van deze folder. Neem in ieder geval contact op als:
• uw kind veel bloed verliest
• er pus uit de wond komt
• de zwelling erg toeneemt
• uw kind veel pijn blijft houden ondanks de pijnstilling
• uw kind koorts heeft hoger dan 38,5 °C
Controleafspraak
De eerste controle op de polikliniek is meestal 1 tot 2 weken na de operatie. De verpleegkundige van de kinderdagbehandeling geeft u de afspraak mee als uw zoon naar huis gaat.
Telefoonnummers
Polikliniek Chirurgie
088 250 5333
Voor het maken of verzetten van afspraken op de polikliniek in Doorn kunt u bellen met polikliniek Doorn, telefoonnummer 088 250 8888.
Polikliniek Urologie
088 250 6327
Opnameplanner kinderafdeling/kinderdagbehandeling
088 250 6966
Kinderdagbehandeling Utrecht (5 A)
088 250 6129
Kinderdagbehandeling Zeist (ZKD3)
088 250 9556
Spoedeisende hulp Utrecht
088 250 6211
Opmerkingen over de tekst
Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected]
Bijgewerkt op: 23 februari 2024
Code: URO48