Blepharitis (een ooglidontsteking)

Bij u is blepharitis geconstateerd. Uw behandelend arts heeft enkele zaken al met u besproken. In deze folder kunt u de informatie nog eens rustig nalezen en wordt op diverse zaken dieper ingegaan. Het is belangrijk om u te realiseren dat de medische situatie in uw geval anders kan zijn dan beschreven is.

Wat is blepharitis?

Een blepharitis is een ontsteking van de ooglidrand. Deze ontsteking geeft vaak jeuk, irritatie en soms een rood oog. Andere verschijnselen zijn een stekend, branderig gevoel en pijnlijke, rode oogleden. Soms ontstaan complicaties waarbij het oog zelf geïnfecteerd raakt. Een blepharitis is bijna altijd een chronisch probleem. De aandoening kan al in de vroege jeugdjaren ontstaan, maar ook nog op oudere leeftijd voorkomen.

Oorzaken

Bacteriën die bij een normale weerstand geen afwijkingen veroorzaken, veroorzaken soms een blepharitis als hun aantal te groot wordt. Een andere oorzaak is overmatige vetproductie van de talgklieren in de oogleden. Hierdoor raken de ooglidranden geïrriteerd en ontstoken. Soms gaat dit laatste samen met eczema seborrhoicum. Dit is een vorm van eczeem waarbij de huid erg vettig of droog en schilferig wordt. Soms komen beide verschijnselen afwisselend voor.

Behandeling

Bij een blepharitis moet u de ooglidranden van beide oogleden, zowel aan de onder- als aan de bovenzijde, twee keer per dag reinigen. Dit doet u als volgt:

  • Verdun een paar druppels babyshampoo in een glaasje water. U kunt gewoon kraanwater gebruiken (dit hoeft u niet eerst te koken). 
  • Doop hier een wattenstaafje in en poets de ooglidranden grondig schoon bij de aanhechting van de wimpers.

Indien u merkt dat de babyshampoo te veel prikt, kunt u bij de apotheek middelen verkrijgen om de oogleden schoon te maken. Deze middelen worden niet vergoed. Soms is het zinvol voor het reinigen warme kompressen op de ogen te leggen. Het vet in de oogharen wordt daarmee wat geweekt. In ernstiger situaties moet u na reiniging van de oogleden een antibiotische oogzalf aanbrengen. Het is verstandig het schoonmaken van het ooglid ook in de rustigere fasen van de kwaal dagelijks vol te houden, om te voorkomen dat de ontsteking terugkomt.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel deze dan gerust aan uw oogarts. U kunt hiervoor tussen 8.00 en 16.30 uur bellen met de polikliniek Oogheelkunde.

Telefoonnummers

Polikliniek Oogheelkunde
088 250 9429

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].

Bijgewerkt op: 26 februari 2024

Code: OOG06