Blindedarmontsteking (informatie voor jongeren)

Je bent opgenomen in verband met een blindedarmontsteking. In deze folder vind je informatie over de operatie en lees je waar je de dagen na de operatie op moet letten.

Wat is een blindedarmontsteking?

De blindedarm is een aanhangsel van de dikke darm en bevindt zich rechtsonder in de buik. Een blindedarmontsteking geeft meestal plotseling pijn in de buik. Vaak gaat dit gepaard met koorts en misselijkheid. De ontsteking kan leiden tot een buikvliesontsteking. Je krijgt dan pijn in je hele buik en je wordt in korte tijd erg ziek. Als de dokter vermoedt dat je een blindedarmontsteking hebt, wordt er bloed afgenomen voor nader onderzoek. Soms wordt een echo van de buik gemaakt. Als de blindedarm inderdaad ontstoken is, word je geopereerd.

De operatie

De operatie vindt plaats onder narcose. Dit betekent dat je in slaap wordt gebracht en niets van de operatie merkt. De blindedarm wordt via een kleine snee of via een kijkoperatie verwijderd. Wanneer het via een kijkoperatie gebeurt, heb je daarna drie kleine sneetjes.

Ontslag

Naar huis

Meestal mag je binnen 24 uur naar huis. Als de blindedarm opengesprongen was, krijg je een infuus met antibiotica en moet je een paar dagen langer in het ziekenhuis blijven.

Controleafspraak

Na de opname kom je weer naar het ziekenhuis voor controle. Je krijgt hiervoor bij ontslag een afspraak mee. Soms krijg je een afspraak mee voor een telefonisch consult.

Adviezen voor thuis

Inspanning
De eerste dagen moet je het rustig aan doen. Wees de eerste week nog voorzichtig met lichamelijke inspanning zoals sporten. Vermijd vooral contactsporten, zoals voetbal, hockey en judo. Je merkt vanzelf wat je lichaam aankan. Je mag weer naar school als je geen koorts meer hebt, normaal eet en normale ontlasting hebt.

Eten en drinken
Na de operatie moeten je darmen weer op gang komen. In principe mag je alles eten en drinken, maar in het begin heb je misschien wat minder eetlust.

Baden en douchen
De wond mag de eerste 48 uur niet nat worden. Daarna mag je onder de douche. Pas als de wond genezen is (na zeven dagen) mag je in bad.

Hechtingen
De hechtingen zijn meestal oplosbaar. Als dit niet zo is, hoor je van de arts wanneer ze verwijderd worden.

Pijn
Als je pijn hebt, kun je paracetamol gebruiken. Let wel goed op de dosering in de bijsluiter. Soms wordt ook Diclofenac voorgeschreven.

Temperatuur
Houd de eerste dagen je temperatuur in de gaten door deze twee keer per dag te meten.

dagtemperatuur ochtendtemperatuur middag
dag 1
dag 2
dag 3
dag 4

Contact opnemen

In de volgende gevallen moet je contact opnemen met het ziekenhuis:

  • problemen met de wond (roodheid, pus)
  • koorts of verhoging (meer dan 38,5 graden Celsius)
  • ernstige diarree
  • als je niet opknapt

De eerste 24 uur na opname kun je contact opnemen met de Spoedeisende hulp (SEH). Daarna neem je op werkdagen contact op met de polikliniek Chirurgie en ’s avonds en ’s nachts met de dienstdoende assistent Chirurgie (via de SEH).

Vragen

Met vragen over de ingreep kun je terecht bij de kinderafdeling of de polikliniek Chirurgie.

Telefoonnummers

Polikliniek Chirurgie
088 250 5333

  • toets 1 voor het maken / verzetten van afspraken op de polikliniek in Utrecht en Zeist
  • toets 2 voor vragen rond opname
  • toets 3 voor medisch inhoudelijke vragen
  • toets 4 voor overige vragen

Voor het maken of verzetten van afspraken op de polikliniek in Doorn kunt u bellen met polikliniek Doorn, telefoonnummer 088 250 8888.

Spoedeisende hulp Utrecht
088 250 6211

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected]

Bijgewerkt op: 29 april 2020

Code: K35