Borstcompressie

Borstcompressie is een manier om de melkstroom te vergroten, de baby te helpen meer melk te laten drinken en/of de melkproductie te verhogen. In deze folder leest u waarom u borstcompressie kunt geven en hoe u dat doet.

Waarom borstcompressie

Er zijn verschillende redenen om borstcompressie toe te passen.

Om de melkstroom te vergroten

U kunt borstcompressie gebruiken:

  • om de toeschietreflex te stimuleren en/of een nieuw toeschietreflex op te wekken.
  • om te zorgen dat de baby meer colostrum (de eerste melk) binnenkrijgt in de eerste dagen na de bevalling
  • als u aanlegt met een tepelhoedje.
  • om baby’s die de snellere melkstroom van de fles gewend zijn, te helpen beter aan de borst te drinken.
  • als een baby onrustig aan de borst ligt omdat de melk te langzaam stroomt. De baby laat de borst dan snel los, of trekt of bijt aan de tepel.

Om de baby actiever (meer melk) te laten drinken

Baby’s die te vroeg en of te klein geboren zijn, of baby’s die een zware bevalling hebben gehad, hebben vaker minder energie om voldoende aan de borst te drinken. De zuigreeksen zijn korter, de pauzes langer en de baby sabbelt meer dan hij drinkt.

Om de melkproductie te verhogen

Door gebruik van borstcompressie tijdens het aanleggen en kolven wordt de borst beter geleegd, dit stimuleert de melkproductie.

Zo geeft u borstcompressie

Bij het aanleggen

Om borstcompressie te kunnen geven heeft u 1 vrije hand nodig. 

Pak uw borst vast met uw volle hand, de vingers onderaan de borst (tegen de ribbenkast aan) en uw duim bovenop (ver van de tepelhof). Dit kan ook omgekeerd.

U geeft druk door de duim en vingers naar elkaar toe te brengen op het moment dat de baby start met zuigen. Door de druk neemt de melkstroom toe. Merkt u dat uw baby actiever gaat drinken? Hoort u hem slikken? Houd de druk vast. Probeer niet te knijpen of te masseren richting de tepel.

Ontspan de vingers als de baby na een zuigreeks een pauze neemt of als u merkt dat hij moeite heeft met de grotere melkstroom (klokkend geluid, onrust, hoofd beweegt naar achteren, melk lekt langs de mondhoek). Geef druk als hij weer begint te drinken. Als de baby niet uit zichzelf start met zuigen, start dan zelf weer opnieuw borstcompressie.

Afhankelijk van de reden voor borstcompressie, geef u borstcompressie tijdens de gehele voeding of pas gaandeweg de voeding, bijvoorbeeld pas als de baby onrustig wordt of als de zuigreeksen korter worden.

Zie ook dit filmpje en dit filmpje.

Bij het kolven

Borstcompressie tijdens het kolven gaat het makkelijkst als u beide handen vrij heeft. Bijvoorbeeld door gebruik van een kolfbeha. Plaats de handen aan beide kanten van de borst en geef druk door ze naar elkaar toe te bewegen. Door de druk neemt de melkstroom toe. Probeer niet te knijpen of te masseren naar de tepel. Verplaats de handen als de melkstroom afneemt. Wissel meerdere keren van borst tijdens het kolfmoment. Zie ook dit filmpje.

Telefoonnummers

Secretariaat afdeling Verloskunde
088 250 6182

Afdeling Neonatologie (5B)
088 250 6136

Lactatiekundigen
088 250 6380
[email protected]

Opmerking over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].

Bijgewerkt op: 11 juli 2024

Code: VK34