Botdichtheidsmeting (dexa)

U bent verwezen naar de afdeling Nucleaire geneeskunde voor een botdichtheidsmeting (ook wel botdensitometrie of Dexa genoemd). Dit onderzoek vindt plaats in het Diakonessenhuis in Utrecht. In deze folder vindt u meer informatie over het onderzoek.

Doel van het onderzoek

Bij een botdichtheidsmeting wordt de dichtheid van het bot gemeten. Deze dichtheid zegt iets over het kalkgehalte van het bot. De computer berekent de juiste waarden. Aan de hand van deze waarden kan worden beoordeeld of er een kans is op het ontstaan van osteoporose (broze botten) of dat er al osteoporose bestaat.

Voorbereidingen

Als u in de drie dagen voorafgaand aan de botdichtheidsmeting een röntgenonderzoek heeft ondergaan, waarbij u contrastvloeistof ingespoten heeft gekregen of contrastvloeistof te drinken heeft gehad, dient u contact op te nemen met de afdeling Nucleaire geneeskunde.Als u in het verleden een of meer operaties heeft ondergaan aan de rug of aan de heupen waarbij eventueel prothesemateriaal is ingebracht, dient u dit te melden bij het onderzoek.

U kunt vooraf normaal eten en drinken.

Het onderzoek

Voordat de botdichtheid bij u wordt gemeten, meten we in de onderzoekskamer uw lengte en gewicht. Voor de botdichtheidsmeting mag u uw T-shirt, ondergoed en sokken aanhouden. Een eventuele beugel-bh moet u uitdoen en metalen sieraden rond het middel/het bekken en navelpiercings moet u afdoen.

Tijdens de botdichtheidsmeting ligt u op uw rug op de onderzoekstafel. Een speciaal röntgenapparaat (botdichtheidsmeter of DEXA-scanner) meet de botdichtheid van enkele ruggenwervels en een heup. Als u in allebei de heupen een prothese heeft, wordt een meting gedaan van de onderarm.

Om de rug goed in beeld te krijgen ligt u op uw rug met uw benen op een kussen. In deze houding ligt de wervelkolom zo vlak mogelijk. Bij de meting van de heup wordt het been met een band iets naar binnen gedraaid om de heup goed in beeld te brengen.

Het onderzoek duurt ongeveer een kwartier. De totale straling die u met dit onderzoek krijgt, is gelijk aan de natuurlijke straling die u gedurende zes dagen in de buitenlucht ontvangt.

NB: voor dit onderzoek krijgt u geen injectie.

Afbeelding van een vrouw die op een onderzoekstafel ligt voor een botdichtheidsmeting

Botdichtheidsmeting - onderzoekstafel

De uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u te horen van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.

Zwanger

Bestaat de mogelijkheid dat u zwanger bent op het moment van onderzoek? Meld dit dan vóór het onderzoek aan de afdeling Nucleaire geneeskunde.

Bij verhindering

Wij verzoeken u, indien u verhinderd bent op het afgesproken tijdstip te komen, dit tenminste één dag voor het onderzoek door te geven aan de afdeling Nucleaire geneeskunde in Utrecht. Het telefoonnummer vindt u onder het kopje 'Telefoonnummers'.

Vragen

Indien u nog vragen heeft, kunt u op werkdagen tussen 8.30 en 16.30 uur contact opnemen met de afdeling Nucleaire geneeskunde.

Telefoonnummers

Polikliniek Nucleaire geneeskunde Utrecht
 088 250 6263

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].

Bijgewerkt op: 16 juli 2019

Code: NG02