Bovenooglidcorrectie door de plastisch chirurg

In deze folder vindt u informatie over de correctie van de bovenoogleden. In de folder staat algemene informatie bedoeld als aanvulling op het gesprek met uw arts. De algemene informatie komt misschien niet altijd overeen met uw persoonlijke situatie. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan zal de plastisch chirurg ze graag met u doornemen. Het kan handig zijn uw vragen van tevoren op papier te zetten. Een correctie van de bovenoogleden kan zowel poliklinisch als klinisch via een dagbehandeling plaatsvinden. Dit is afhankelijk van de verdoving. Algemene informatie over de dagopname vindt u in de folder ‘Dagbehandeling’. U krijgt deze folder uitgereikt tijdens het intakegesprek met de verpleegkundige.

Ooglidspreekuur

Heeft u last van hangende oogleden? Overweegt u een ooglidcorrectie, of wilt u weten of een ooglidcorrectie uw klachten kan verhelpen? Maak dan een afspraak op het ooglidspreekuur.

Wat is een ooglidcorrectie van het bovenooglid?

Het komt regelmatig voor dat de huid rond de bovenoogleden zo uitrekt dat hij over de ogen heen gaat hangen (blepharochalasis): er is dan sprake van hangende oogleden. Dit kan problemen geven bij het zien en hoofdpijnklachten veroorzaken. Een vaak gehoorde klacht van patiënten is ook dat ze vinden dat ze er zo moe of oud uitzien.

Ooglidcorrectie: plastische chirurgie hangende oogleden

Hangende bovenoogleden zijn een gevolg van het slapper worden van de huid rondom het oog. Soms gaat dit samen met het uitpuilen van vetweefsel in de oogkas, waardoor de huid naar voren wordt geduwd en gaat plooien of een bolling boven het oog laat zien. Verslapping van de huid van het bovenooglid kan gecorrigeerd worden met behulp van plastische chirurgie. Dit noemt men ook wel blepharoplastiek (blepharo betekent ooglid en plastiek komt van plastische chirurgie). Soms wordt een ooglidcorrectie van het bovenooglid gecombineerd met een correctie van het onderooglid.

Voorbereidingen

Voorbereidingen thuis

Bloedverdunnende medicijnen
Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen, zoals Sintrom/Acenocoumarol, Marcoumar, Ascal of een NOAC (Apixaban, Dabigatran, Rivaroxaban) dan kan het nodig zijn deze medicijnen, in overleg met uw arts, tijdelijk te staken.

Roken
Om de kans op complicaties te verminderen wordt geadviseerd om rondom de ingreep niet te roken. Roken vernauwt de bloedvaten en kan ervoor zorgen dat de wond minder goed geneest.

Alcohol
U moet tenminste één dag van tevoren stoppen met het drinken van alcohol.

Nuchter
Als u onder algehele verdoving geopereerd wordt, moet u nuchter zijn. Dit houdt in dat u tot 8 uur vóór de operatietijd alles nog mag eten, tot 6 uur voor de operatietijd mag u nog een kopje thee of koffie met een beschuitje en tot 2 uur voor de operatietijd mag u alleen heldere dranken, zoals water, thee, koffie zonder melk, vruchtensappen zonder vezels, frisdrank zonder koolzuur gebruiken. Als het van toepassing is, mag u sondevoeding tot 4 uur vóór de operatie toegediend krijgen.

Als u onder plaatselijke verdoving geopereerd wordt, hoeft u niet nuchter te zijn.  

Vervoer regelen
Zorg dat iemand u na de ingreep naar huis brengt. Zelf autorijden is niet toegestaan.

Meenemen naar het ziekenhuis

Als de ingreep onder plaatselijke verdoving plaatsvindt op de kleine operatiekamer, dan hoeft u, behalve uw legitimatiebewijs, niets mee te nemen naar het ziekenhuis.

Als de ingreep plaatsvindt op de afdeling Dagbehandeling, lees dan de folder 'Dagopname in het Diakonessenhuis' goed door. Hierin staat welke spullen u moet meenemen naar het ziekenhuis.

Verder raden wij u aan om een zonnebril mee te nemen voor na de ingreep.

Verhinderd

Bent u verhinderd voor de operatie? Meld dit dan zo spoedig mogelijk bij het secretariaat Plastische chirurgie. Het telefoonnummer vindt u achterin deze folder.

De opname

Melden

Op het afgesproken tijdstip meldt u zich bij de desbetreffende afdeling waar u moet zijn. Dit kan zijn de dagbehandeling of de polikliniek chirurgie, de kleine verrichtingen kamer.

Verdoving

Een correctie van de bovenoogleden kan zowel onder plaatselijke verdoving als onder algehele verdoving plaatsvinden. Welke vorm van verdoving wordt gekozen, is afhankelijk van wat er precies moet gebeuren en het advies van uw plastisch chirurg.

Een ingreep onder plaatselijke verdoving gebeurt op de polikliniek. Na de ingreep komt u bij in een aparte kamer. Hier krijgt u iets om te koelen op de ogen en de doktersassistente geeft u adviezen voor thuis. Ongeveer 15 minuten na de ingreep kunt u naar huis.

Als u een algehele verdoving krijgt, wordt u een dag in het ziekenhuis opgenomen op de afdeling Dagbehandeling.

Meer informatie over de verdoving vindt u in de folder ‘Algehele en regionale anesthesie’.

De operatie ooglidcorrectie

Vlak voor de operatie tekent de plastisch chirurg het huiddeel af dat weggenomen moet worden. Bij de operatie wordt een sneetje in de plooi van het bovenooglid gemaakt. Het huidoverschot, al dan niet gecombineerd met overtollig vetweefsel, kan nu weggehaald worden. Het sneetje wordt vervolgens gehecht met een onderhuidse, fijne hechting. De hechting wordt in de ooghoeken vastgezet met een kleine huidkleurige pleister. Het grootste deel van het litteken komt te liggen in de natuurlijke plooi van het bovenooglid. Dit litteken is nauwelijks zichtbaar.

Hoewel de operatie met de grootste zorg wordt uitgevoerd, kan het moeilijk zijn om precies een symmetrisch resultaat te verkrijgen. Wanneer het beide bovenoogleden betreft, worden rechts en links in één sessie behandeld.

De ingreep neemt per ooglid ongeveer vijftien minuten in beslag. 

Nazorg

Direct na de ingreep worden uw oogleden gekoeld. Wij adviseren om thuis ook te koelen. U kunt dit doen met wattenschijfjes of een zakje gevuld met diepvriesdoperwtjes. Beide vormen zich goed naar de oogleden. Ze helpen tegen de pijn en de zwelling. Een pijnstiller is dan meestal niet nodig.

Wattenschijfjes maakt u nat met zo koud mogelijk water. U kunt ze even op een schoteltje in de koelkast leggen. Knijp ze voor gebruik goed uit.
Als u een zakje diepvriesdoperwtjes gebruikt, let er dan op dat u deze niet direct op de oogleden legt, maar dat er iets tussen zit. Een zakdoek bijvoorbeeld.

De volgende activiteiten moet u de eerste week na de operatie vermijden:

  • intensief sporten
  • zwaar tillen
  • baden
  • langdurig zonnen

Na 1 week komt u terug voor een wondcontrole en het verwijderen van de hechtdraadjes. Na 12 tot 16 weken komt u bij uw plastisch chirurg terug voor een eindcontrole.

Risico's en mogelijke complicaties ooglidcorrectie

  • Soms komt bij een ooglidcorrectie van de bovenoogleden een meer dan normale bloeduitstorting achteraf voor. Dit is meestal niet ernstig, maar het duurt wel langer voordat de oogleden er weer normaal uitzien.
  • Ook kan het voorkomen dat u uw ogen de eerste tijd na de operatie niet geheel kunt sluiten.
  • Daarnaast is het mogelijk dat u last heeft van ‘droge’ ogen, maar dit is meestal van tijdelijke aard. Om de ogen te behoeden voor uitdrogen kunt u via de arts oogdruppels of zalf verkrijgen die het uitdrogen tegengaan.
  • Ook kunt u last krijgen van gevoelloosheid van de oogleden, een trekkend litteken of wat vochtophoping rond de ogen. Na verloop van tijd verdwijnen deze klachten echter vanzelf.
  • Bij een nabloeding van het vetweefsel kan er een verhoogde druk in de oogkas ontstaan, waardoor de oogzenuw kan beschadigen. Deze complicatie gaat gepaard met hevige pijn en daling van het gezichtsvermogen. Deze verschijnselen zijn zeer zeldzaam, maar als u deze verschijnselen krijgt, moet u direct contact opnemen met de plastisch chirurg. Een chirurgische ingreep is dan dringend nodig.
  • Het resultaat van een ooglidcorrectie van het bovenooglid is meestal langdurig, maar als de huid en de spier rondom het oog verder verslappen, kan een nieuwe correctie nodig zijn.
  • Ook als de oogleden niet geheel symmetrisch zijn, kan een nieuwe operatie noodzakelijk zijn.
  • Door littekenreactie kan het ooglid wat gaan trekken. Meestal duurt het een aantal weken tot maanden voor dit helemaal over is.
  • Ook kunt u last krijgen van gevoelloosheid van de oogleden of wat vochtophoping rond de ogen. Na verloop van tijd verdwijnen deze klachten vanzelf.
  • In zeldzame gevallen kan een zogenaamde epitheelcyste (een holte met vocht) ontstaan in het litteken. Deze cyste kan chirurgisch worden verwijderd.

Ontslag

Naar huis

U dient zich na de operatie naar huis te laten brengen. Zelf autorijden is niet toegestaan. Na een ooglidcorrectie kunnen de behandelde oogleden dik, blauw en gezwollen zijn. Het komt echter bijna nooit voor dat dit zo ernstig is dat u niets meer kunt zien.

Adviezen voor thuis

  • Houd er rekening mee dat het dragen van contactlenzen de eerste dagen tot weken lastig kan zijn. 
  • U kunt gewoon wassen en douchen. De pleistertjes die op de wond zitten, blijven meestal goed zitten als u ze droogdept. Mochten ze toch loslaten, knip dan niet de losse stukjes af, maar plak er een klein stukje pleister overheen. U krijgt hiervoor een paar reservepleistertjes mee naar huis.
  • Gebruik op de dag van de operatie 4 x 2 paracetamols van 500mg.
  • De eerste dagen na de operatie mag u niet bukken, persen en zwaar tillen, omdat dit de bloeddruk in het gezicht verhoogt.
  • Na vijf tot zeven dagen worden de hechtingen verwijderd.
  • Een week later kan het litteken eventueel met een zalf of crème worden ingesmeerd (ook make-up is dan weer mogelijk).
  • Het is belangrijk om het litteken zolang het rood is niet bloot te stellen aan ultraviolet licht (zon of zonnebank). U kunt het beschermen met een zonnebril of met een sunblock (factor 30).
  • De huid rond de ogen, met name van het onderooglid, kan nog twee tot drie weken licht gezwollen zijn of enigszins blauw verkleurd. Ook kan een trekkend gevoel rond de ogen optreden, soms zelfs jeuk.
  • Hoe snel u weer kunt gaan werken, hangt voor een belangrijk deel af van uw eigen inschatting wanneer u weer ‘toonbaar’ bent.
  • Na ongeveer 12 weken zijn de littekens vrijwel onzichtbaar en kan van een eindresultaat worden gesproken. Het resultaat is meestal spectaculair en heeft een duidelijk verjongend effect op de gezichtsuitdrukking.

Problemen

Wanneer er zich ’s avonds of in het weekend problemen voordoen, kunt u contact opnemen met uw huisarts. De huisarts zal, indien nodig, met het ziekenhuis overleggen.

Vergoeding

Of de kosten van een bovenooglidcorrectie worden vergoed door de ziektekostenverzekering, hangt af van de polisvoorwaarden. Uw plastisch chirurg kan een machtigingsaanvraag voor u indienen bij uw verzekering. De plastisch chirurg heeft hierop geen verdere invloed. Uiteindelijk bepaalt de verzekeringsgeneeskundige of de verzekering de ingreep zal vergoeden. Indien uw verzekering geen recht geeft op vergoeding en u overweegt de operatie op eigen kosten te laten uitvoeren, dan kan de plastisch chirurg ervoor zorgen dat u van tevoren een opgave van de kosten krijgt.

Vragen

Tijdens uw verblijf in het ziekenhuis zullen de verpleegkundigen en de arts steeds toelichten wat er gaat gebeuren. Zij zijn bereid al uw vragen te beantwoorden. Heeft u dus nog vragen, stel deze dan gerust.

Telefoonnummers

Secretariaat Plastische chirurgie
 088 250 5981

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].

Bijgewerkt op: 29 augustus 2022

Code: PC17