Translate website
Disclaimer
Nederlands: U vraagt Google Translate Services om onze teksten te vertalen. Daardoor kunnen er fouten in de teksten zitten. Automatische vertalingen zijn niet perfect, ons ziekenhuis is niet verantwoordelijk voor mogelijke vertaalfouten. Heeft u vragen over uw gezondheid? Neem dan altijd contact op met uw arts.
Meer weten? Lees de toelichting vertaalbeleid
English: You ask Google Translate Services to actively translate our texts. Therefore they may contain errors. Automatic translations are not perfect. Diakonessenhuis is not responsible for possible translation errors. Do you have questions about your health? Then always contact your doctor.
Want to know more? Read the explanation of translation policy
Cardioversie
Binnenkort wordt u opgenomen voor een cardioversie omdat u een hartritmestoornis heeft. In deze folder vindt u informatie over de hartritmestoornis, de cardioversie, de gang van zaken op de dag van opname en de nazorg. U wordt voor een cardioversie opgenomen op de afdeling Hartbewaking, de verpleegafdeling Cardiologie of op de afdeling Dagbehandeling.
Uw behandelend arts heeft enkele zaken al met u besproken. In deze folder kunt u de informatie nog eens rustig nalezen en wordt op diverse zaken dieper ingegaan. Het is belangrijk dat u zich realiseert dat de situatie voor u anders kan zijn dan is beschreven.
Wanneer u onder behandeling van een trombosedienst bent, geef dan zo spoedig mogelijk de datum van de cardioversie aan de trombosedienst door. De trombosedienst neemt dan vanaf 4 weken voor de cardioversie wekelijks bloed bij u af. Dit is om te controleren of uw bloed goed is en blijft.
Algemeen
Hartritmestoornis
Het hart is de motor, de pomp van ons lichaam. Deze pomp zorgt ervoor dat zuurstof en belangrijke voedingstoffen via de bloedbaan naar alle delen van ons lichaam worden vervoerd. Om deze functie goed te kunnen vervullen is het belangrijk dat het hart in een rustig en regelmatig ritme klopt. Bij een onregelmatig ritme vermindert de pompkracht van het hart. Dit kan zich uiten in benauwdheid, vermoeidheid, duizeligheid, hartkloppingen of pijn op de borst.
Cardioversie
Cardioversie betekent het omkeren van een onregelmatig hartritme naar een regelmatig hartritme. Het is de naam voor elektrische behandeling van een onregelmatig hartritme. De behandeling voeren we uit met behulp van een defibrillator. Dit is een apparaat dat het hart weer regelmatig laat kloppen door een stroomstootje te geven.
Anesthesie
Cardioversie vindt plaats onder algehele verdoving, waardoor u niets van de behandeling merkt. De medische term voor verdoving is anesthesie. Informatie over de verdoving vindt u in de folder ‘Algehele en regionale anesthesie’.
Voorbereiding
Voorbereidingen thuis
Bloedprikken
Twee dagen voor de behandeling moet u voor 10.00 uur bloed laten prikken. Als de behandeling op een dinsdag plaatsvindt, dan moet u één dag van tevoren bloed laten prikken. Als de uitslag van het bloedonderzoek niet goed is, kan de cardioversie worden uitgesteld. U wordt dan gebeld door het secretariaat Cardiologie.
Nuchter
Als de cardioversie ’s ochtends plaatsvindt, dan moet u vanaf middernacht nuchter blijven. Dit betekent dat u niet mag eten en drinken. Medicatie mag u innemen met een klein slokje water. Roken raden wij u af.
Als de cardioversie 's middags plaatsvindt, mag u tot 6 uur voor de opname nog een licht ontbijt gebruiken. Tot 10.00 uur mag u alleen nog water (zonder prik) drinken. Daarna mag u niets meer innemen. Wij raden u af te roken.
Scheerinstructie
Heeft u veel borsthaar? Dan is het fijn als u dit thuis al wegscheert.
Medicijnen
Gebruikt u medicijnen dan kunt u die gewoon innemen, tenzij de arts u anders heeft geadviseerd.
Bloedverdunners
Gebruikt u bloedverdunners dan moet u doorgaan zoals is voorgeschreven. Als u de bloedverdunners in de 3 weken voorafgaand aan de cardioversie een keer bent vergeten in te nemen, neem dan direct contact op met de polikliniek Cardiologie.
Diabetes
Gebruikt u insuline in verband met diabetes? Overleg dan vooraf met uw behandelend arts of uw diabetesverpleegkundige hoeveel insuline u moet spuiten.
Pacemaker
Heeft u een pacemaker of ICD (inwendige defibrillator), meld dit dan tijdens het intakegesprek aan de verpleegkundige.
Vervoer regelen
Vanwege de narcose kunt u de eerste 24 uur na de behandeling niet zelf autorijden. Regel daarom vooraf vervoer naar huis.
Afspraak preoperatieve screening (POS)
Voor de cardioversie moet u een afspraak maken bij de preoperatieve screening (POS). U vindt de contactgegevens onder het kopje 'Telefoonnummers'.
Meenemen naar het ziekenhuis
Neem op de dag van de behandeling uw identiteitsbewijs, uw medicijnen en indien van toepassing uw trombosekaart mee naar het ziekenhuis. Wij raden u aan waardevolle bezittingen zoals sieraden en horloges thuis te laten.
Verhinderd
Bent u verhinderd voor de behandeling? Wilt u dit dan zo spoedig mogelijk (uiterlijk 24 uur vóór de behandeling) melden aan de polikliniek Cardiologie van de locatie waar u onder behandeling bent? Er kan dan iemand anders in uw plaats komen. Bovendien kunt u meteen een nieuwe afspraak maken.
De behandeling
Melden
Afspraak in Utrecht
Als u een afspraak heeft op onze locatie in Utrecht verwachten we u op de opnamedag om 6.45 uur bij de afdeling CCU.
Afspraak in Zeist
Als u een afspraak heeft op onze locatie in Zeist verwachten we u op de opnamedag om 7.15 uur op de afdeling Dagbehandeling.
De cardioversie
U krijgt een infuus in uw arm voor de anesthesie of narcose. Op uw borst krijgt u een aantal plakkers. Deze plakkers zijn verbonden aan een monitor die uw hartritme gedurende de behandeling registreert. Ook krijgt u een zuurstofslangetje in de neus waardoor u extra zuurstof krijgt. Daarna brengt de anesthesist u onder narcose. Zodra u goed in slaap bent, krijgt u met een zogenaamde defibrillator een stroomstootje. U merkt hier helemaal niets van. Slaagt de cardioversie, dan krijgt het hart na korte tijd een regelmatig ritme.
Duur van de behandeling
De cardioversie zelf duurt enkele minuten.
Na de behandeling
Als de cardioversie plaats heeft gevonden op de uitslaapkamer van de operatieafdeling wordt u, als u goed wakker bent weer teruggebracht naar de verpleegafdeling.
Als u zich goed voelt mag u weer eten en drinken en wordt het infuus verwijderd. Daarna maken we nog een hartfilmpje. Als u op de dagbehandeling behandeld bent, wordt dit hartfilmpje gemaakt op de polikliniek Cardiologie.
Risico's en mogelijke complicaties
De kans op een beroerte is na voorbehandeling met antistolling klein.
Naar huis
Als het hartfilmpje gemaakt is en alles goed is, mag u weer naar huis. U heeft een afspraak voor een controle bij de cardioloog of uw verpleegkundig specialist. Deze afspraak vindt 4 tot 8 weken na de cardioversie plaats.
Adviezen voor thuis
Het advies is om de eerste dag rustig aan te doen. U hoeft niet stil te zitten, maar neem geen deel aan inspannende activiteiten, zoals sporten en fietsen. Geleidelijk kunt u weer alles doen, zoals u dat gewend bent.
Medicijnen
Na de cardioversie veranderen de medicijnen, die u eventueel gebruikt, meestal niet meteen. Uw eigen cardioloog bespreekt het vervolg met u.
De uitslag
Gebruikt u Acenocoumarol of Fenprocoumon? Geef dan de datum van de cardioversie door aan de trombosedienst. Om te controleren of uw bloed goed is en goed blijft, controleert de trombosedienst uw bloed tot 4 weken na de cardioversie.
Of de behandeling geslaagd is, bespreekt de cardioloog met u als u op controle komt op de polikliniek. Ook de verdere behandeling, bijvoorbeeld rond de medicijnen, wordt dan doorgenomen en eventueel aangepast. Slaagt de cardioversie niet, dan wordt de behandeling eventueel herhaald.
Opmerkingen over de tekst
Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected]
Bijgewerkt op: 17 januari 2025
Code: CAR02