Caudaalblokkade

U heeft een afspraak op de afdeling Pijnbehandeling van het Diakonessenhuis voor een caudaalblokkade. Deze behandeling vindt in dagbehandeling plaats op locatie Zeist. Uw behandelend arts heeft enkele zaken al met u besproken. In deze folder kunt u de informatie nog eens rustig nalezen.

Wat is een caudaalblokkade?

Een caudaalblokkade wordt toegepast bij pijn aan het staartbeen (stuitje) of andere pijn waar de onderste zenuwwortels bij betrokken (kunnen) zijn. Bij deze behandeling wordt onderaan de wervelkolom, boven het stuitje, een medicijn ingespoten. Het doel hiervan is de pijn te verminderen (als het ware te 'blokkeren'). Het effect van de behandeling is doorgaans tijdelijk (weken tot maanden) en kan zo nodig worden herhaald.

Voorbereidingen

Belangrijk om te melden

Neem voor de behandeling contact op met de afdeling Pijnbehandeling als één van onderstaande zaken op u van toepassing is en u dit nog niet besproken heeft met de pijnspecialist. Deze informatie kan belangrijk zijn voor uw behandeling.

  • Gebruik van bloedverdunnende medicijnen. De pijnspecialist bespreekt met u of en hoelang van tevoren u moet stoppen met de medicijnen. 
  • Een mogelijke zwangerschap. 
  • Allergie of overgevoeligheid voor jodiumhoudende contrastmiddelen, jodium, medicijnen en/of pleisters.

Afspraak maken of afzeggen

Voor het maken of afzeggen van afspraken kunt u op werkdagen tussen 8.00 en 17.00 uur contact opnemen met de afdeling Pijnbehandeling. Het telefoonnummer vindt u achter in deze folder.

Gang van zaken

Melden

U kunt zich melden bij de receptie van de afdeling Pijnbehandeling in het Diakonessenhuis locatie Zeist. Zorg dat u op tijd aanwezig bent. U kunt plaatsnemen in de wachtruimte. Als u aan de beurt bent, haalt de gastheer/vrouw van de afdeling Pijnbehandeling u op en brengt u naar de behandelkamer.

Houd rekening met een verblijf in het ziekenhuis van ongeveer twee uur. In de wachtkamer van de afdeling Pijnbehandeling kunt u gebruik maken van koffie en thee. Uw eventuele begeleider kan daarnaast gebruik maken van het restaurant op de begane grond.

De behandeling

U gaat op uw buik op een smalle tafel liggen met een kussen onder het bekken. De huid wordt ontsmet en u krijgt een prik voor verdoving van de huid. Er wordt een droog gaasje tussen uw billen geplaatst. Daarna plaatst de pijnspecialist onder röntgendoorlichting de naald in het heiligbeen. Ter controle van de positie van de naald wordt contrastvloeistof ingespoten. Vervolgens spuit de pijnspecialist een verdovingsmiddel en een ontstekingsremmend middel in bij de zenuwwortel.

De behandeling duurt ongeveer tien minuten. Na de behandeling gaat u naar de uitslaapkamer van de afdeling Pijnbehandeling om bij te komen. Na enige tijd bespreekt de pijnspecialist met u wanneer u voor controle terug moet komen op de polikliniek.

Complicaties/bijwerkingen

De volgende complicaties of bijwerkingen kunnen na een caudaalblokkade optreden:

  • Tijdelijk kunt u minder kracht ervaren in uw benen. Dit trekt weg als de verdoving begint uit te werken. 
  • Als er een bloedvaatje is geraakt bij het prikken, kan een bloeduitstorting (blauwe plek) ontstaan. De blauwe plek trekt vanzelf weg maar kan pijn veroorzaken.

Adviezen voor thuis

  • Na de behandeling mag u dezelfde dag niet zelfstandig aan het verkeer deelnemen. Zorg ervoor dat iemand anders u naar huis brengt. Op de prikplaats wordt een pleister geplakt. Deze mag u ’s avonds of de volgende dag verwijderen. U kunt dan ook weer douchen en baden.
  • Na een caudaalblokkade kunnen de bestaande pijnklachten eerst verergeren. Dit is van tijdelijke aard. U kunt hiervoor eventueel een pijnstiller innemen (bijvoorbeeld Paracetamol volgens bijsluiter).
  • Het effect van een caudaalblokkade kan meestal pas na zes weken worden beoordeeld. Hiervoor wordt een poliklinische afspraak met u gemaakt. Het is echter goed mogelijk dat u al eerder merkt dat uw pijnklachten minder worden.
  • Let op: De anticonceptiepil is tot de eerstvolgende menstruatie niet betrouwbaar.

Vragen

Als u na het lezen van deze folder vragen heeft, kunt u deze bespreken met uw behandelend arts op de afdeling Pijnbehandeling.

Telefoonnummers

Afdeling Pijnbehandeling
 088 250 9122 (afspraken)/ 088 250 9494 (vragen, bereikbaar van 9.30 tot 11.30 uur)

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected]

Bijgewerkt op: 13 juni 2017

Code: P38