Chalazion (een verstopte talgklier in het ooglid)

Bij u is een chalazion (verstopt talgkliertje in het ooglid) geconstateerd. In deze folder vindt u informatie over de aandoening en de behandelingsmogelijkheden.

Deze ingreep vindt plaats in de Diak Clinic, onderdeel van het Diakonessenhuis. Meestal is dat op locatie Zeist. Soms wordt de operatie om medische redenen in Utrecht gepland. Uw polikliniekafspraken kunnen op een locatie naar keuze.

Wat is een chalazion?

Een chalazion is een zwelling van een talgklier (kliertje van Meiboom) in het ooglid. Een chalazion kan één keer voorkomen, maar er kan ook op een andere plaats in het ooglid opnieuw een chalazion ontstaan.

Oorzaak

De uitgang van een van de kliertjes kan verstopt raken waardoor de talg ophoopt en een bultje ontstaat. Soms raakt deze ophoping ontstoken.

Verschijnselen

Er is sprake van een zwelling, net boven of onder de rand van het ooglid. Deze kan pijnlijk zijn. Het hele ooglid kan in korte tijd rood en gezwollen raken.

Behandeling

Warm water

Een beginnend chalazion kan het best behandeld worden met warme kompressen. Leg minimaal twee keer per dag gedurende 15 minuten een in heet water gedrenkte schone zakdoek/ washand op het gezwollen ooglid. U kunt ook de warme douche op uw gesloten oog richten.

Operatie

Als het chalazion niet vanzelf verdwijnt, kan het verwijderd worden. Dit gebeurt onder lokale verdoving. Er wordt dan meestal een klein sneetje aan de binnenkant van het ooglid gemaakt zodat er niets aan de buitenkant te zien is als het wondje genezen is. Daarna wordt er antibiotische zalf in het oog gedaan en een drukkend verband aangebracht. Dit moet ongeveer 1 uur blijven zitten. Direct na de behandeling mag u geen auto rijden.

Voorkomen van een chalazion

Om een nieuwe chalazion te voorkomen, adviseren wij u de ooglidranden van beide oogleden, zowel aan de onder- als aan de bovenzijde, twee keer per dag te reinigen. Dit doet u als volgt:

  • Verdun een paar druppels babyshampoo in een glaasje water. U kunt gewoon kraanwater gebruiken (dit hoeft u niet eerst te koken).  
  • Doop hier een wattenstaafje in en poets de ooglidranden grondig schoon.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel deze dan gerust aan uw oogarts. U kunt hiervoor tussen 8.00 en 16.30 uur bellen met de polikliniek Oogheelkunde via telefoonnummer 088 250 9429.

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].

Bijgewerkt op: 26 februari 2024

Code: OOG28