Colposcopie

Uw huisarts of gynaecoloog heeft u vanwege een afwijkend uitstrijkje verwezen voor vervolgonderzoek. Het vervolgonderzoek bestaat uit een colposcopie. Een gynaecoloog of gynaecoloog in opleiding voert dit onderzoek uit. Soms voert een verpleegkundig specialist het onderzoek uit onder begeleiding van een gynaecoloog.

Wat is een colposcopie

Tijdens een colposcopie kijken we met behulp van een microscoop naar de baarmoedermond. Als het nodig is nemen we kleine stukjes weefsel (biopten) af. Dit doen we om te bepalen of het weefsel afwijkend is.

Bekijk de video over een colposcopie

Voorbereidingen

Voorbereidingen thuis

De colposcopie is niet echt pijnlijk, maar u kunt erna wel lichte menstruatiekramp hebben. Hiervoor kunt u een pijnstiller gebruiken.  bijvoorbeeld Alive, Brufen of Nerofen. Paracetamol werk meestal minder goed bij menstruatiekramp. Het is handig om de pijnstillers alvast in huis te hebben.

Meenemen naar het ziekenhuis

Omdat u na het onderzoek wat vaginaal bloedverlies kunt hebben, raden we aan een inlegkruisje of maandverband mee te nemen.

Verhinderd

Bent u verhinderd? Zeg dan minimaal 24 uur van te voren uw afspraak af. Als u menstrueert hoeft u de afspraak niet af te zeggen, maar als u hevig bloedverlies heeft kan het onderzoek niet plaatsvinden. We vragen u om dan contact op te nemen.

Het onderzoek

Melden

Voor het onderzoek meldt u zich bij de polikliniek Gynaecologie.

Voorbereiding in het ziekenhuis

In het ziekenhuis heeft u een afspraak met de gynaecoloog. Uw huisarts stuurt van te voren een verwijsbrief naar de gynaecoloog met daarin de uitslag van uw uitstrijkje en de reden dat u bent doorverwezen naar het ziekenhuis.

Gang van zaken tijdens het onderzoek/de ingreep

De colposcopie vindt plaats in een onderzoekskamer. De gynaecoloog of verpleegkundig specialist voert het onderzoek uit. De doktersassistent assisteert hierbij. We vragen u het onderlichaam te ontbloten en plaats te nemen in de behandelstoel. Uw behandelaar brengt dan een speculum of eendenbek (spreider) bij u in waardoor de baarmoedermond zichtbaar is. Dit is meestal niet pijnlijk.  Het helpt als u ontspant, maar dat is soms lastig. Wij helpen u hierbij. Na het inbrengen van het speculum vindt de eerste beoordeling van de baarmoedermond plaats. Daarna kleuren we de baarmoedermond met azijn. Dit zorgt ervoor dat de afwijkende gebieden wit kleuren. Zodra het effect bereikt is, bekijken we de hele baarmoedermond nauwkeurig met de colposcoop (microscoop). Daarna gebruiken we meestal nog een kleuring, nu met lugol, een soort jodium. Dit geeft meer informatie over de afwijkende gebieden. Vaak is het nodig om van de afwijkende gebieden één of meerdere biopten te nemen. Dit kunt u voelen, maar is meestal niet pijnlijk.

Duur van het onderzoek/de ingreep

De colposcopie duurt ongeveer 10 minuten. Voor het onderzoek geven wij uitleg over het afwijkende uitstrijkje. Daarna voeren we een gesprek over uw medische geschiedenis. De colposcopie duurt samen met het voorbereidend gesprek 20 tot 30 minuten.

Risico’s/complicaties

U kunt bloedverlies hebben doordat er een bloedvaatje geraakt is. Meestal stopt dit vanzelf. Soms blijft het bloedvaatje open en verliest u bloed zoals bij de menstruatie.

Na het onderzoek

Naar huis

Na het onderzoek kunt u weer naar huis. Omdat u zich na het onderzoek mogelijk niet helemaal lekker voelt, kan het  prettig zijn als iemand u naar huis brengt. Thuis kunt u uw dagelijkse bezigheden weer hervatten.

Bij- en nawerkingen

U kunt last hebben van buikpijn en licht bloedverlies. Gebruik tijdens het bloedverlies geen tampons of menstruatie-cup, ga niet in bad of zwemmen en vrij niet. Dit om de wondjes op de baarmoedermond goed te laten genezen en infectie te voorkomen.

Problemen thuis

Als u thuis meer bloed verliest dan normaal tijdens een menstruatie, neem dan contact met ons op:

  • tijdens kantooruren: polikliniek Gynaecologie 088 250 6178
  • buiten kantooruren: triageafdeling Gynaecologie 088 250 6459

Uitslag/controleafspraak

Twee weken na het onderzoek heeft u een telefonische afspraak om de uitslag te bespreken.

Vragen

Met vragen kunt u terecht bij de polikliniek Gynaecologie. Het telefoonnummer vindt u achter in deze folder. 

Telefoonnummers

Polikliniek Gynaecologie
 088 250 6178

Triage Gynaecologie en verloskunde
 088 250 6459

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].

Bijgewerkt op: 22 augustus 2023

Code: GYN43