CT-Colonografie

U heeft een afspraak gemaakt voor een colonografie. Dit onderzoek vindt plaats op de afdeling Radiologie van locatie Utrecht of Zeist. Kijk daarom goed op welke locatie u moet zijn. In deze folder vindt u informatie over de gang van zaken rond het onderzoek. Het is belangrijk dat u zich realiseert dat de situatie voor u anders kan zijn dan beschreven is.

Wat is een colonografie?

Met een colonografie, ook wel een CT-scan van uw dikke darm genoemd, wordt een beeld van de dikke darm gemaakt. Op deze manier is het mogelijk eventuele ziektes of afwijkingen op te sporen.

Voorbereidingen

Voorbereiding in verband met contrastmiddel

Tijdens dit onderzoek wordt soms gebruik gemaakt van contrastvloeistof. Het contrastmiddel wordt afgevoerd via de nieren. Hiervoor moeten de nieren een goede werking hebben. Soms is een bloedonderzoek nodig om de werking van de nieren te testen. U hoort vooraf of en wanneer u bloedonderzoek moet laten doen.

Als uit het bloedonderzoek is gebleken dat de werking niet optimaal is, is er mogelijk extra voorbereiding nodig voor de CT-scan. De behandelend arts zal u hiervan op de hoogte stellen. Ook krijgt u een folder met aanvullende informatie.

In zeldzame gevallen komt overgevoeligheid voor contrastvloeistof voor. Mocht u allergische aandoeningen hebben, of in het verleden allergisch gereageerd hebben op een bepaalde stof of medicijn, meld dit dan voor het onderzoek. De laborant zal hier ook altijd voor het onderzoek nog naar vragen.

Laxeer- en contrastmiddel

Voor het onderzoek moet de dikke darm helemaal schoon zijn. Daarom krijgt u een dieetadvies en neemt u een laxeermiddel in. Het laxeermiddel veroorzaakt diarree. Het is daarom raadzaam om tijdens de voorbereidingsperiode in de buurt van een toilet te zijn. Om het vocht dat u in de vorm van diarree verliest aan te vullen, moet u veel drinken. Bovendien is vocht nodig om de darm schoon te spoelen. Ook krijgt u een contrastmiddel. Het contrastmiddel neemt u in bij het dieet om resten ontlasting aan te kleuren en zo onderscheid te maken tussen weefsel van de dikke darm en resten darminhoud. Ook verbetert dit middel het contrast op het röntgenbeeld.

Bij het maken van de afspraak voor de colonografie heeft u een flesje Telebrix (contrastmiddel) en een recept voor Pleinvue (laxeermiddel) meegekregen. U kunt dit laxeermiddel afhalen bij uw apotheek. Bij de Pleinvue zit een bijsluiter met richtlijnen voor gebruik. Houd u echter aan onderstaande richtlijnen, ook als dit afwijkt van de bijsluiter.

Dieetadvies

Vier dagen vóór het onderzoek

Eet vanaf deze dag tot aan het onderzoek geen producten waar zaden en pitjes in zitten, zoals:

  • tomaten, kiwi’s en andere vruchten met pitjes
  • brood met zaden en volkorenbrood

Eén dag vóór het onderzoek

Gebruik, tot u om 18.00 uur begint met het drinken van de Pleinvue, lichte maaltijden:

  • brood zonder zaden met boter, kaas, magere vleeswaren, gekookt ei, stroop, honing, jam (zonder pitjes)
  • soep zonder groenten
  • gekookte aardappelen/rijst, runder- of kalfsgehakt, vis, kipfilet, bloemkool, appelmoes
  • geen melkproducten met uitzondering van kaas

Om 18.00 uur begint u met het drinken van een halve liter Pleinvue met daarin opgelost een half flesje Telebrix (= 25cc) (voor instructies zie het hoofdstuk Bereiding en inname). Drink hierna nog minimaal een halve liter heldere vloeistof, zoals water, bouillon, frisdrank, thee, koffie (zonder melk) en vruchtensap zonder pulp.

Vanaf het moment dat u start met de inname van Pleinvue mag u tot na het onderzoek niets meer eten.

De dag van het onderzoek

Om 6.00 uur begint u met het drinken van de tweede halve liter Pleinvue met daarin opgelost een half flesje Telebrix (= 25cc). Drink hierna nog minimaal een halve liter heldere vloeistof, zoals water, bouillon, frisdrank, thee, koffie (zonder melk) en vruchtensap zonder pulp. Daarna mag u tot na het onderzoek niets meer eten of drinken.

Bereiding en inname Pleinvue

Dosis 1 

  • Open het plastic folie, open het zakje en doe het poeder in een lege kan. Voeg een halve liter water toe.
  • Roer de oplossing tot het poeder is opgelost. Dit kan 5 minuten duren.
  • Drink de vloeistof binnen 1 tot 2 uur op, bijvoorbeeld iedere 5 tot 10 minuten een glas tot de kan leeg is.

Dosis 2

  • Gebruik hiervoor de tweede folie met daarin een sachet A en B
  • Open beide zakjes en doe het poeder in een lege kan. Voeg een halve liter water toe.
  • Roer de oplossing tot het poeder is opgelost. Dit kan 5 minuten duren.
  • Drink de vloeistof binnen 1 tot 2 uur op, bijvoorbeeld iedere 5 tot 10 minuten een glas tot de kan leeg is.

Overige voorbereidingen

Voorbereidingen thuis

Medicijnen
Wanneer u medicijnen gebruikt, kunt u die normaal innemen met wat water, tenzij anders met u is afgesproken.

Buscopan
Tijdens het onderzoek is het belangrijk dat de darmen niet bewegen. Bewegingen in de darmen zijn namelijk storend voor de CT. Om deze verstoring te voorkomen zal de laborant een infuus prikken in de arm en het medicijn Buscopan inspuiten om de darmbewegingen stil te leggen. De bijwerkingen van het medicijn Buscopan kunnen zijn:

  • wazig zien
  • een droge mond
  • duizeligheid
  • een versnelde hartslag

Deze bijwerkingen zijn meestal licht en tijdelijk.

Heeft u glaucoom (verhoogde oogdruk) waar u geen medicijnen voor gebruikt óf heeft u last van hartritmestoornissen? Meld dit dan vóór het onderzoek bij de laborant. U mag dan geen Buscopan toegediend krijgen.

Deelname aan het verkeer 
Het middel Buscopan kan leiden tot kortdurend wazig zien. Wij adviseren u om na het onderzoek niet zelfstandig deel te nemen aan het verkeer en voor vervoer naar huis te zorgen.

Diabetespatiënten
Bent u diabetespatiënt en heeft u vragen over voeding of medicijngebruik, dan kunt u hiervoor contact opnemen met:

  • de diëtist, als het over voeding gaat
  • de behandelend internist, als het over medicijnen (tabletten, spuiten en dergelijke) gaat

Zwangerschap melden

De CT-scan maakt gebruik van röntgenstralen. Bent u (mogelijk) zwanger? Neem dan minimaal 24 uur voor het onderzoek contact op met de afdeling Radiologie van de locatie waar u wordt verwacht.

Meenemen naar het ziekenhuis

Neem op de dag van het onderzoek uw identiteitsbewijs mee naar het ziekenhuis.

Verhinderd

Bent u verhinderd voor het onderzoek, meld dit dan zo spoedig mogelijk (uiterlijk 24 uur voor het onderzoek) aan de afdeling Radiologie van de locatie waar u wordt verwacht.

Het onderzoek

Melden

Op de afgesproken tijd meldt u zich op de afdeling Radiologie van locatie Utrecht of Zeist.

Voorbereidingen in het ziekenhuis

U wordt verzocht om uw broek/rok en ondergoed uit te trekken (op de CT-tafel krijgt u een laken over u heen). In een ader van de arm wordt een infuus aangebracht. Via dit infuus wordt Buscopan toegediend en eventueel een contrastmiddel.

Gang van zaken tijdens het onderzoek

Tijdens het onderzoek ligt u op de tafel van het CT-apparaat, een ringvormig toestel. U wordt verzocht op uw linkerzij te draaien waarna een buisje in de anus wordt ingebracht. Door dit buisje wordt lucht in uw dikke darm geblazen, waardoor de dikke darm zich goed ontplooit en zichtbaar wordt. Dit kan een wat vervelend gevoel in de buik geven. Tijdens het onderzoek ligt u eerst op de rug en daarna op de buik. Voordat de opname start, krijgt u eventueel via het infuus een contrastmiddel ingespoten. Het contrastmiddel kan een vieze smaak in de mond geven en u kunt het er warm van krijgen. Deze bijwerkingen verdwijnen echter binnen een minuut na het inspuiten. Er worden verschillende opnamen van uw dikke darm gemaakt, waarbij u op het tafelblad in een vloeiende beweging door het CT-apparaat wordt geschoven. Ook wordt er tijdens de opnamen gevraagd om een aantal keer in te ademen en uw adem in te houden.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 25 minuten.

Na het onderzoek

De radiodiagnostisch laborant verwijdert het infuus, tenzij dat nog nodig is.

In geval van contrastmiddel

Uit voorzorg vragen we u om 10 minuten in de CT-wachtruimte plaats te nemen voordat u de afdeling verlaat. U kunt zich eventueel opfrissen in de toiletruimte.

Bij- en nawerkingen

Doordat tijdens het onderzoek lucht wordt ingeblazen, kunt u de eerste dag last hebben van winderigheid.

Adviezen voor thuis/op de verpleegafdeling

Het contrastmiddel wordt via de urine uitgescheiden. U merkt daar niets van omdat het middel kleurloos is. Het is belangrijk dat u de eerste uren na de CT-scan extra water drinkt, tenzij dit om medische redenen niet mogelijk is. Verder kunt u weer gewoon eten zoals u gewend bent.

Problemen thuis

Doen zich na het onderzoek problemen voor, neem dan op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur contact op met de afdeling Radiologie. Buiten kantoortijden en in het weekend kunt u terecht bij de Spoedeisende hulp. U vindt de telefoonnummers achterin de folder.

Uitslag van het onderzoek

De behandelend arts bespreekt met u de uitslag van het onderzoek. Dit gebeurt meestal tijdens de eerstvolgende afspraak op de polikliniek. Bent u opgenomen in het ziekenhuis, dan bespreekt de arts de uitslag waarschijnlijk met u tijdens de visite. Heeft uw huisarts het onderzoek aangevraagd, dan krijgt u via hem/haar de uitslag. Uw huisarts ontvangt de uitslag binnen twee werkdagen na het onderzoek.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel ze dan gerust. U kunt op werkdagen tussen 8.30 uur en 17.00 uur bellen met de afdeling Radiologie. U kunt uw vragen ook tijdens het onderzoek aan de radiodiagnostisch laborant stellen.

Telefoonnummers

Afdeling Radiologie Utrecht
088 250 6542

Afdeling Radiologie Zeist
088 250 9860

Spoedeisende hulp Utrecht
088 250 6211

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected]

Bijgewerkt op: 10 juni 2021

Code: RAD19