CT-scan van het hart (calciumscore)

Er is voor u een afspraak gemaakt voor een CT-scan van uw hart. Dit onderzoek vindt plaats op de afdeling Radiologie, locatie Utrecht. In deze folder vindt u informatie over de gang van zaken rond het onderzoek.

Wat is een CT-scan?

Met een CT-scan worden dwarsdoorsnedefoto’s gemaakt van bepaalde delen van het lichaam. Bij u zal de CT-scan gaan om het afbeelden van de kransslagaders van het hart of de hartkleppen. De CT-scanner bestaat uit een ring van ongeveer 1 meter diep en een doorsnede van 70 centimeter met een  tafel ervoor. Tijdens het onderzoek ligt u op de tafel en schuift de tafel enkele keren door de ring.

Voorbereidingen

Zwangerschap melden

De CT-scan maakt gebruik van röntgenstralen. Bent u (mogelijk) zwanger? Neem dan minimaal 24 uur voor het onderzoek contact op met de afdeling Radiologie van de locatie waar u wordt verwacht.

Voorbereidingen thuis

  • Trek makkelijke kleding aan.
  • Om de hartslag te kunnen meten, krijgt u ECG-plakkers op de voorkant van uw bovenlichaam geplakt. Om deze reden verzoeken we u om uw bovenlichaam niet in te smeren met bodylotion/crème.
  • Voor dit onderzoek moet uw hartritme laag zijn. Mogelijk schrijft uw cardioloog medicijnen voor die helpen het hartritme te verlagen.  

Meennemen naar het ziekenhuis

Neem op de dag van het onderzoek uw identiteitsbewijs mee naar het ziekenhuis.

Verhinderd

Bent u verhinderd voor het onderzoek, meldt dit dan zo spoedig mogelijk (uiterlijk 24 uur voor het onderzoek) aan de afdeling Radiologie van de locatie waar u wordt verwacht.

Het onderzoek

Melden

We verzoeken u zich 15 minuten voor de afgesproken tijd te melden op de afdeling Radiologie van de locatie waar u wordt verwacht.

Voorbereiding

Een radiodiagnostisch laborant roept u binnen via een kleine kleedkamer. De kleedkamer wordt van binnenuit op slot gedaan. U kunt eventuele waardevolle spullen hier tijdens het onderzoek  laten liggen.

In het te scannen gebied mag geen metaal aanwezig zijn. Daarom wordt u  gevraagd om eventuele kledingstukken met metaal uit te doen. Denk daarbij aan een beha met haakjes en beugels, metalen knopen en ritsen. Hierna wordt u verder geroepen in de CT-scanruimte.

Gang van zaken tijdens het onderzoek

U neemt plaats op de tafel. Vervolgens plakt de radiodiagnostisch laborant plakt een aantal ECG-plakkers op uw bovenlichaam plakken. Hiermee wordt uw hartritme geregistreerd. In de rustfase van uw hartritme wordt gescand.

Meestal zijn 2 of 3 radiodiagnostisch laboranten aanwezig tijdens het onderzoek. Tijdens het scannen zelf nemen zij plaats in de bedieningsruimte achter speciaal glas. En houden daarbij altijd op korte afstand zicht op u tijdens het scannen. In de CT-scan zit een intercom waardoor u te horen bent in de bedieningsruimte.

De scan wordt vanuit de bedieningsruimte gestart. U schuift meerdere keren door het apparaat. Tijdens het scannen wordt via de intercom gevraagd om in te ademen en de adem even vast te houden. Tijdens het scannen maakt de CT-scan een zoemend geluid.  

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.

Na het onderzoek

Naar huis/terug naar verpleegafdeling

Na het onderzoek kunt u naar huis. Vindt het onderzoek plaats tijdens een ziekenhuisopname, dan gaat u terug naar de verpleegafdeling.

Problemen thuis

Doen zich na het onderzoek problemen voor, neem dan op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur contact op met de afdeling Radiologie. Buiten kantoortijden en in het weekend kunt u terecht bij de Spoedeisende hulp. U vindt de telefoonnummers achterin de folder.

Uitslag van het onderzoek

De behandelend  arts bespreekt met u de uitslag van het onderzoek. Dit gebeurt meestal tijdens de eerstvolgende afspraak op de polikliniek. Bent u opgenomen in het ziekenhuis, dan bespreekt de arts de uitslag waarschijnlijk met u tijdens de visite. Heeft uw huisarts het onderzoek aangevraagd, dan krijgt u via hem/haar de uitslag. Uw huisarts ontvangt de uitslag binnen twee werkdagen na het onderzoek.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel ze dan gerust. U kunt op werkdagen tussen 8.30 uur en 17.00 uur bellen met de afdeling Radiologie. Ook tijdens het onderzoek zal de radiodiagnostisch laborant uw eventuele vragen graag beantwoorden.

Telefoonnummers

Afdeling Radiologie Utrecht
 088 250 6542

Spoedeisende hulp Utrecht
 088 250 6211

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected]

Bijgewerkt op: 30 april 2021

Code: RAD48