Translate website
Disclaimer
Nederlands: U vraagt Google Translate Services om onze teksten te vertalen. Daardoor kunnen er fouten in de teksten zitten. Automatische vertalingen zijn niet perfect, ons ziekenhuis is niet verantwoordelijk voor mogelijke vertaalfouten. Heeft u vragen over uw gezondheid? Neem dan altijd contact op met uw arts.
Meer weten? Lees de toelichting vertaalbeleid
English: You ask Google Translate Services to actively translate our texts. Therefore they may contain errors. Automatic translations are not perfect. Diakonessenhuis is not responsible for possible translation errors. Do you have questions about your health? Then always contact your doctor.
Want to know more? Read the explanation of translation policy
Dikkedarmonderzoek (coloscopie)
U krijgt binnenkort een dikkedarmonderzoek, ook wel een coloscopie genoemd. In deze folder leest u wat een dikkedarmonderzoek is en hoe u zich moet voorbereiden.
Bij een dikkedarmonderzoek bekijken we de binnenkant van uw dikke darm. Dat doen we met een dunne, bestuurbare, buigzame slang (de endoscoop). Via de anus wordt de endoscoop ingebracht en voorzichtig in de darm geschoven. Tijdens het naar buiten halen van de endoscoop, bekijken we de darm.
Met dit onderzoek kijken we of er afwijkingen aan uw dikke darm zijn. Tijdens het onderzoek kan de arts ook een kleine ingreep doen.
Het onderzoek wordt uitgevoerd door een maag-darm-leverarts (MDL-arts), een chirurg of een physician assistant.
Soms wordt ook het laatste deel van de dunne darm bekeken.
Als we alleen het laatste deel van de dikke darm bekijken, spreken we van een sigmoïdscopie.
Bekijk ook de video over een dikkedarmonderzoek.
Het is belangrijk dat u het ziekenhuis vóór het onderzoek informeert over uw gezondheid. Denk hierbij aan:
- u gebruikt bloedverdunners
- u heeft allergieën
- u heeft diabetes mellitus (suikerziekte)
- u heeft hart- of longproblemen
- u heeft een ICD of neurostimulator
- u bent zwanger
- andere zaken/beperkingen waar wij rekening mee moeten houden
U kunt deze gegevens doorgeven via de digitale vragenlijst óf tijdens een gesprek op de polikliniek.
Heeft u géén digitale vragenlijst ontvangen en heeft u geen afspraak op de polikliniek? Neem dan contact op met de afdeling Endoscopie via 088 250 5474.
- Medicijnen innemen
Uw medicijnen kunt u tot 2 uur voor het onderzoek met een klein slokje water innemen. Wij raden u aan om dit minimaal 1 uur voor of 1 uur na het innemen van het laxeermiddel te doen.
- Bloedverdunners
Als u alleen acetylsalicylzuur, carbasalaatcalcium, ascal of clopidogrel gebruikt, dan stopt u deze niet van te voren.
Bepaalde bloedverdunners óf een combinatie van twee bloedverdunners moet u voor het darmonderzoek stoppen. U hoort van het ziekenhuis hoelang van te voren u welke bloedverdunners moet stoppen.
- IJzertabletten
Als u ijzertabletten gebruikt kunt u daar het beste een week voor het onderzoek tijdelijk mee stoppen. IJzertabletten kleuren de binnenkant van uw darm zwart. Hierdoor is een afwijking moeilijker te zien.
- Anticonceptiepil
Let op! Door het laxeren is de anticonceptiepil de rest van de mensruatiecyclus niet meer betrouwbaar.
- Inhalatiemedicatie
Als u medicijnen in de vorm van een pufje gebruikt, neem deze de ochtend van het onderzoek dan gewoon in.
- Diabetesmedicatie
Neem tabletten vanwege suikerziekte niet in tijdens het laxeren en niet op de ochtend van het darmonderzoek.
Als u insuline gebruikt, overleg dan met uw diabetesverpleegkundige of volg het schema hieronder voor de dag vóór het onderzoek.
Insulineschema | Ochtend | Middag | Avond | Voor het slapen gaan |
---|---|---|---|---|
1 x per dag (in de ochtend) | normale dosering | |||
1 x per dag (in de avond) | helft van de dosering | |||
2 x per dag | normale dosering | helft van de normale dosering | ||
4 x per dag | normale dosering | normale dosering | dosering op basis van inname | helft van de dosering |
De dag van het onderzoek spuit u de helft van de normale ochtenddosering. Ondanks alles, kan uw bloedsuiker toch te laag worden. U kunt dan koolhydraatrijke dranken nemen, zoals vruchtensap (zonder vruchtvlees) en limonade (zonder koolzuur). Ook kunt u een tablet met druivensuiker nemen. Dit mag tot 2 uur voor het darmonderzoek. Het is handig om dit zelf mee te nemen. Bij vragen kunt u contact opnemen met uw diabetesverpleegkundige.
Om uw darmen goed te kunnen bekijken, moeten uw darmen leeg zijn.
U krijgt de dag voor het onderzoek een dieet en laxeermiddelen. Volg de instructies hierover goed op. Meer informatie over het dieet en de laxeermiddelen vindt u in de folder 'Voorbereiding dikkedarmonderzoek met ...'. Wij regelen een recept en spreken met u af of u het laxeermiddel ophaalt in de ziekenhuisapotheek of bij uw eigen apotheek.
Als u afgesproken heeft dat de darmvoorbereiding in het ziekenhuis plaatsvindt, krijgt u het laxeermiddel van de verpleegkundige van de verpleegafdeling.
Het onderzoek wordt meestal met roesje (sedatie) uitgevoerd. Hierover is aanvullende informatie beschikbaar via Indiveo. Zie 'Roesje (lichte en matige sedatie)'.
Kan de afspraak niet doorgaan? Geef dit dan zo vroeg mogelijk maar uiterlijk 24 uur voor uw afspraak door via 088 250 5474. Dan kan een andere patiënt nog gebruik maken van uw afspraak.
Door het roesje is uw reactievermogen verminderd. Daarom mag u tot 8.00 uur de volgende ochtend niet zelfstandig deelnemen aan het verkeer. Dat betekent: niet zelf rijden, niet alleen lopen of fietsen en ook niet alleen met het openbaar vervoer. Zorg dat iemand u na het onderzoek naar huis brengt. Als u niemand heeft om u op te halen, regel dan een taxi voor de terugreis. Als u geen roesje heeft gehad, geldt het bovenstaande niet.
Neem voor uw ziekenhuisbezoek het volgende mee:
- Schoon ondergoed: Voor of na het onderzoek kunt u wat ontlasting verliezen. Neem daarom schoon ondergoed mee. Ook kan het handig zijn om een inlegger, zoals maandverband of incontinentiemateriaal, te gebruiken tijdens uw reis naar het ziekenhuis.
- De pas van uw ziektekostenverzekering.
- Een geldig legitimatiebewijs (identiteitskaart, rijbewijs, paspoort).
- Een lijstje met de medicijnen die u gebruikt.
Als u een roesje krijgt tijdens het onderzoek, dan meldt u zich op het afgesproken tijdstip bij de afdeling Dagbehandeling. U krijgt het tijdstip door van de secretaresse. Kijk goed op welke locatie u wordt verwacht.
Als u geen roesje krijgt, dan kunt u zich 5 minuten voor het geplande tijdstip melden bij de afdeling Endoscopie. Kijk goed op welke locatie u wordt verwacht.
Vindt het onderzoek plaats met een roesje? Op de dagbehandeling krijgt u een bed toegewezen. De verpleegkundige stelt u nog enkele controlevragen. Ook krijgt u een infuus in uw arm. Dit is voor het toedienen van medicatie tijdens het onderzoek. Daarna wordt u met het bed naar de endoscopie-afdeling gebracht.
Als het onderzoek klaar is, gaat u weer naar de dagbehandeling terug. U krijgt dan een boterham en iets te drinken. Als u een dieet volgt, kunt u zelf iets te eten meenemen.
Reken erop dat u ongeveer 2,5 tot 3 uur in het ziekenhuis bent. De verpleegkundige overlegt met u wanneer u opgehaald kunt worden.
Begeleiders wordt vaak gevraagd om de afdeling te verlaten. Zij kunnen in de centrale hal wachten of tussendoor naar huis gaan.
Vindt het onderzoek plaats zonder roesje? Dan meldt u zich bij de afdeling Endoscopie. Zodra u bent aangemeld, neemt u plaats in de wachtkamer. U wordt opgehaald door een verpleegkundige. Na het onderzoek kunt u meteen naar huis. Als u dat prettig vindt, kunt u zelf wat te eten voor na het onderzoek meenemen. Ook kunt u in het restaurant van het ziekenhuis iets te eten kopen.
De voorlopige uitslag van het onderzoek krijgt u op papier mee naar huis. Er staat ook nog een afspraak gepland om de officiële uitslag te bespreken met een eventueel vervolgplan.
Buikpijn na het onderzoek
U kunt nog enige tijd last hebben van buikpijn. Dat komt meestal door het ingeblazen CO2 tijdens het onderzoek. De pijn verdwijnt als u de lucht kwijt raakt.
Een scheurtje in de darmwand
Soms ontstaat er tijdens het onderzoek een scheurtje in de darmwand (perforatie). Als dit gebeurt, krijgt u vaak buikpijn en koorts.
U loopt iets meer risico als u:
- een ontstoken darmwand heeft;
- een vernauwing in de darm heeft;
- veel uitstulpingen heeft;
- een verwijdering van een poliep heeft ondergaan.
Bloedverlies via de anus
Als er tijdens het onderzoek weefsel is afgenomen, kunt u na het onderzoek last hebben van een beetje bloedverlies via de anus. Als dit het geval is, lees dan hieronder wanneer u contact moet opnemen met het ziekenhuis.
Wanneer contact opnemen?
Waarschuw uw arts of het ziekenhuis in de volgende gevallen:
- Als de bloedingen ernstiger worden en als u meer bloed verliest dan een vol theekopje.
- Als de buikpijn steeds erger wordt en/of als u koorts krijgt.
Deze problemen kunnen tussen de één en veertien dagen na het onderzoek nog optreden.
Wie bellen?
Is het onderzoek door de chirurg gedaan? Neem dan binnen kantoortijden contact op met de polikliniek Chirurgie via 088 250 5333.
Is het onderzoek gedaan door iemand van maag-darm-leverziekten (MDL)? Neem dan binnen kantoortijden contact op met de afdeling Endoscopie via 088 250 5474.
Buiten kantoortijden neemt u contact op met het algemene nummer van het ziekenhuis: 088 250 5000.
Soms neemt de arts tijdens het onderzoek een stukje weefsel weg voor nader onderzoek.
Zie voor meer informatie de video over weefselonderzoek.
Meer informatie over het dikkedarmonderzoek vindt u op de website van de Maag Lever Darm Stichting