Echo van de prostaat

U heeft een afspraak voor een echo van de prostaat. In deze folder vindt u informatie over het onderzoek.

Wat is een echo van de prostaat?

Een echo van de prostaat is een inwendig onderzoek waarbij we met een echoapparaat via de anus de prostaat en omgeving bekijken. Een echo werkt met ultrageluidsgolven, waarvan de frequentie zo hoog is dat het geluid door de mens niet te horen is. Met de echo kunnen we de grootte van de prostaat te bepalen en kijken of er afwijkingen zijn. Het onderzoek is niet pijnlijk, maar kan wel wat ongemakkelijk zijn.

De prostaat is een klier die ongeveer zo groot is als een walnoot. Deze klier produceert zaadvloeistof en bevindt zich onder de blaas, waar de blaas overgaat in de plasbuis. Een vergrote prostaat kan plasproblemen geven. Meestal gaat het om een goedaardige vergroting of ontsteking, maar in de prostaat kunnen ook kwaadaardige weefsels ontstaan.

Bekijk de video over een echo van de prostaat

Voorbereiding

  • Voor het onderzoek mag u normaal eten en drinken. 
  • Neem op de dag van het onderzoek uw identiteitsbewijs mee.  

Het onderzoek

Voordat het onderzoek begint vragen we u uw blaas leeg te plassen en uw onderkleding en schoenen uit te trekken. Dan gaat u op de onderzoeksbank liggen. U ligt met opgetrokken knieën op uw linkerzij of op uw rug met uw benen in beensteunen. De uroloog, arts-assistent of verpleegkundig specialist voert het onderzoek uit. Deze brengt een sonde (kunststof buisje) met behulp van glijmiddel een klein stukje uw anus in. Probeer hierbij uw sluitspier zo goed mogelijk te ontspannen. Het onderzoek hoeft dan geen pijn te doen, ook niet als u kloofjes of aambeien heeft. Via de sonde kan de uroloog, arts-assistent of verpleegkundig specialist de prostaat en omgeving op een beeldscherm bekijken en de prostaat nauwkeurig opmeten.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.

De uitslag

De uitslag krijgt u direct na het onderzoek.

Vragen

Met vragen kunt u terecht bij de polikliniek Urologie.

Telefoonnummers

Polikliniek Urologie
088 250 6327

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].

Bron: NVU - Nederlandse Vereniging voor Urologie

Bijgewerkt op: 14 december 2023

Code: URO51