Echografie van de armaders
U heeft een afspraak gemaakt voor een echografie van de armaders. Dit onderzoek vindt plaats op de afdeling Radiologie van locatie Utrecht of Zeist. In deze folder vindt u informatie over de gang van zaken rond het onderzoek. Het is belangrijk dat u zich realiseert dat de situatie voor u anders kan zijn dan beschreven is.
Voorbereiding
Kleding
Voor dit onderzoek mag er geen zwachtel of kleding om uw armen zitten.
Meenemen naar het ziekenhuis
Neem op de dag van het onderzoek uw identiteitsbewijs mee naar het ziekenhuis.
Begeleiding
Het kan fijn zijn om iemand mee te nemen naar uw afspraak. Als u hulp nodig heeft met aan- en uitkleden kan uw begeleider mee tot in de kleedkamer. Uw begeleider mag niet mee in de onderzoeksruimte. Als begeleiding ook tijdens het onderzoek noodzakelijk is, zijn in overleg uitzonderingen mogelijk. Overleg dit dan met de laborant die u ophaalt voor het onderzoek.
Verhinderd
Bent u verhinderd voor het onderzoek? Wilt u dit dan zo spoedig mogelijk (uiterlijk 24 uur vóór het onderzoek) melden aan de afdeling Radiologie? Er kan dan iemand anders in uw plaats komen. Bovendien kunt u meteen een nieuwe afspraak maken.
Het onderzoek
Melden
Op het afgesproken tijdstip meldt u zich bij de receptie van de afdeling Radiologie in Utrecht of Zeist. Daarna kunt u plaatsnemen in de wachtruimte. De laborant haalt u daar op.
Gang van zaken tijdens het onderzoek
In de onderzoekskamer vraagt de laborant u uw armen en bovenlijf te ontbloten. U neemt plaats op de onderzoeksbank. De laborant brengt gel aan op uw huid en onderzoekt uw arm met een transducer, een klein apparaat dat geluidsgolven uitzendt en weer opvangt. Afhankelijk van de reden voor het onderzoek bekijkt de laborant enkele grote bloedvaten van de armen.
Duur van het onderzoek
Het onderzoek duurt ongeveer een half uur.
Na het onderzoek
Na het onderzoek bespreekt de laborant direct de resultaten van het onderzoek met de radioloog.
Als er geen sprake van trombose is, kunt u naar huis en krijgt uw aanvragend arts de uitslag van het onderzoek toegestuurd.
Als er wel sprake van trombose is, zijn er twee mogelijkheden, afhankelijk van de ernst van de trombose:
- De huisarts kan de trombose behandelen.
- De internist op de Spoedeisende hulp moet de trombose direct behandelen.
De laborant vertelt u na het onderzoek wat in uw geval nodig is.
Opmerkingen over de tekst
Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].
Bijgewerkt op: 19 augustus 2024
Code: RAD69