Echografie van de armslagaders

U heeft een afspraak gemaakt voor een echografie van de armslagaders. Dit onderzoek vindt plaats op de afdeling Radiologie van locatie Utrecht of Zeist. In deze folder vindt u informatie over de gang van zaken rond het onderzoek. Het is belangrijk dat u zich realiseert dat de situatie voor u anders kan zijn dan beschreven is.

Wat is een onderzoek van de armslagaders?

Een onderzoek van uw armslagaders (arteriële armvaten) wordt ook wel een 'duplex armvaten' genoemd. Met dit onderzoek kijken we of er vernauwingen in de grote slagaders zijn, die de arm van bloed voorzien.

Voorbereiding

Kleding

Voor dit onderzoek mag er geen zwachtel of kleding om uw armen zitten.

Meenemen naar het ziekenhuis

Neem op de dag van het onderzoek uw identiteitsbewijs mee naar het ziekenhuis.

Verhinderd

Bent u verhinderd voor het onderzoek? Wilt u dit dan zo spoedig mogelijk (uiterlijk 24 uur vóór het onderzoek) melden aan de afdeling Radiologie? Er kan dan iemand anders in uw plaats komen. Bovendien kunt u meteen een nieuwe afspraak maken.

Het onderzoek

Melden

Op het afgesproken tijdstip meldt u zich bij de receptie van de afdeling Radiologie in Utrecht of Zeist. Daarna kunt u plaatsnemen in de wachtruimte. De laborant haalt u daar op.

Gang van zaken tijdens het onderzoek

In de onderzoekskamer vraagt de laborant u uw armen en bovenlijf te ontbloten. U neemt plaats op de onderzoeksbank. De laborant brengt gel aan op uw huid en onderzoekt uw arm met een transducer, een klein apparaat dat geluidsgolven uitzendt en weer opvangt. Afhankelijk van de reden voor het onderzoek bekijkt de laborant enkele grote bloedvaten van de armen.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer een half uur.

Na het onderzoek

U kunt na het onderzoek direct naar huis.

De uitslag

De behandelend arts bespreekt met u de uitslag van het onderzoek. Dit gebeurt meestal tijdens de eerstvolgende controle op de polikliniek. Is het onderzoek verricht tijdens uw ziekenhuisopname, dan bespreekt de arts de uitslag waarschijnlijk met u tijdens de visite.   

Als de huisarts het onderzoek heeft aangevraagd, dan krijgt u via hem/haar de uitslag. Uw huisarts ontvangt de uitslag binnen drie werkdagen na het onderzoek.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u deze tijdens het onderzoek stellen. Ook kunt u op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur bellen met de afdeling Radiologie.

Telefoonnummers

Afdeling Radiologie
088 250 6542

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].

Bijgewerkt op: 18 maart 2022

Code: RAD70