Echografie van de arteriële buik

U heeft een afspraak gemaakt voor een echografie van de arteriële buik. Dit onderzoek vindt plaats op de afdeling Radiologie van locatie Utrecht of Zeist. In deze folder vindt u informatie over de gang van zaken rond het onderzoek. Het is belangrijk dat u zich realiseert dat de situatie voor u anders kan zijn dan beschreven is.

Wat is een echografie van de arteriële buik?

Met een echografie van de arteriële buik worden de grote bloedvaten in de buik in beeld gebracht. Vaak is dit om te kijken of er sprake is van een verwijding van de grote lichaamsslagader (een AAA, aneurysma aorta abdominalis), of om een verwijde lichaamsslagader te controleren.

Voorbereidingen thuis

Meenemen naar het ziekenhuis

Neem op de dag van het onderzoek uw identiteitsbewijs mee naar het ziekenhuis.

Verhinderd

Bent u verhinderd voor het onderzoek? Wilt u dit dan zo spoedig mogelijk (uiterlijk 24 uur vóór het onderzoek) melden aan de afdeling Radiologie? Er kan dan iemand anders in uw plaats komen. Bovendien kunt u meteen een nieuwe afspraak maken.

Het onderzoek

Melden

Op de afgesproken tijd meldt u zich op de afdeling Radiologie van de locatie Utrecht of Zeist. Kijk goed op welke locatie het onderzoek plaatsvindt.

Gang van zaken tijdens het onderzoek

Voor het onderzoek ontbloot u uw buik en gaat u op de onderzoekstafel liggen. De laborant smeert wat gel op uw buik. Dit voelt koud en glibberig aan. Dan wrijft de laborant met een apparaat over uw buik. Dit apparaat zendt geluidsgolven uit die in de buik weerkaatsen (de echo) en dan door het apparaat weer worden opgevangen. Het apparaat is verbonden met een computer. De computer maakt er een beeld van, zodat de bloedvaten in de buik zichtbaar worden. Het onderzoek is niet pijnlijk.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.

Na het onderzoek

Na het onderzoek krijgt u een handdoek om de gel van uw buik te vegen. De gel geeft geen vlekken op uw kleding.

Naar huis

Direct na het onderzoek mag u naar huis.

Uitslag

De behandelend arts bespreekt met u de uitslag van het onderzoek. Dit gebeurt meestal tijdens de eerstvolgende controle op de polikliniek. Is het onderzoek verricht tijdens uw opname, dan bespreekt de arts de uitslag met u tijdens de visite. Heeft de huisarts het onderzoek aangevraagd, dan krijgt u via hem/haar de uitslag. Uw huisarts ontvangt de uitslag binnen drie werkdagen na het onderzoek.  

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u deze tijdens het onderzoek stellen. Ook kunt u op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur bellen met de afdeling Radiologie.

Telefoonnummers

Afdeling Radiologie 
088 250 6542

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].

Bijgewerkt op: 18 maart 2022

Code: RAD68