Echografie van de beenaders (veneuze klepinsufficiëntie)

Binnenkort wordt u verwacht voor een onderzoek van de beenaders (veneuze klepinsufficiëntie). Dit onderzoek vindt plaats op de afdeling Radiologie van het Diakonessenhuis in Utrecht of Zeist. Kijk goed op welke locatie u wordt verwacht. In deze folder vindt u informatie over de gang van zaken rond het onderzoek. Het is belangrijk dat u zich realiseert dat de situatie voor u anders kan zijn dan beschreven is.

Wat is een echografie van de beenaders (veneuze klepinsufficiëntie)?

Bij een echografie van de beenaders onderzoeken we of de kleppen die in de aderen zitten goed functioneren. Ook kijken we of het bloed op de normale manier wordt teruggevoerd naar het hart. Een onderzoek van uw beenvaten wordt ook wel een 'duplex beenvaten' genoemd.

Voorbereidingen thuis

Kleding

Voor dit onderzoek mogen er geen zwachtels en elastieken kousen om uw benen zitten. Trek deze uit voordat u naar het ziekenhuis komt. Het is voor het onderzoek gemakkelijk als u een onderbroek zonder (broeks)pijpjes draagt en geen corrigerende slip of iets dergelijks.

Kleedt u zich voor het onderzoek niet te warm aan.

Eten

Het is verstandig om voor het onderzoek wat te eten.

Meenemen

Neem op de dag van het onderzoek uw identiteitsbewijs mee naar het ziekenhuis.

Verhinderd

Bent u verhinderd voor het onderzoek? Wilt u dit dan zo spoedig mogelijk (uiterlijk 24 uur vóór het onderzoek) melden aan de afdeling Radiologie? Er kan dan iemand anders in uw plaats komen. Bovendien kunt u meteen een nieuwe afspraak maken.

Het onderzoek

Melden

Op het afgesproken tijdstip meldt u zich bij de receptie van de afdeling Radiologie in het Diakonessenhuis in Zeist. Daarna kunt u plaatsnemen in de wachtruimte. De laborant haalt u daar op.

Gang van zaken tijdens het onderzoek

In de onderzoekskamer vraagt de laborant u uw benen te ontbloten. Tijdens het onderzoek staat u op een verhoging. U krijgt een bloeddrukband om uw been, die de laborant tijdens het onderzoek regelmatig oppompt. De laborant brengt gel aan op uw huid en onderzoekt uw benen met een transducer, een klein apparaat dat geluidsgolven uitzendt en weer opvangt. Op deze manier worden de bloedvaten van de lies tot en met het onderbeen bekeken.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt 15 à 30 minuten.

Na het onderzoek

U kunt na het onderzoek direct naar huis.

De uitslag

De behandelend arts bespreekt met u de uitslag van het onderzoek. Dit gebeurt meestal tijdens de eerstvolgende controle op de polikliniek. Is het onderzoek verricht tijdens uw opname, dan bespreekt de arts de uitslag waarschijnlijk met u tijdens de visite.

Heeft de huisarts het onderzoek aangevraagd, dan krijgt u via hem/haar de uitslag. Uw huisarts ontvangt de uitslag binnen drie werkdagen na het onderzoek.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u deze tijdens het onderzoek stellen. Ook kunt u op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur bellen met de afdeling Radiologie locatie Zeist.

Telefoonnummers

Afdeling Radiologie
088 250 6542

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].

Bijgewerkt op: 5 april 2022

Code: RAD20