Echografie van de beenslagaders (arteriële beenvaten)

Binnenkort wordt u verwacht voor een onderzoek van uw beenslagaders. Dit onderzoek vindt plaats op de afdeling Radiologie van het Diakonessenhuis in Utrecht of Zeist. In deze folder vindt u informatie over de gang van zaken rond het onderzoek. Het is belangrijk dat u zich realiseert dat de situatie voor u anders kan zijn dan beschreven is.

Wat is een onderzoek van de beenslagaders?

Een onderzoek van uw beenslagaders (arteriële beenvaten) wordt ook wel een 'duplex beenvaten' genoemd. Met dit onderzoek wordt onderzocht of er vernauwingen in de grote slagaders zijn, die het been van bloed voorzien.

Voorbereiding

Kleding

  • Uw benen moeten voor het onderzoek vrij zijn van zwachtels en elastieken kousen. Trek deze uit voordat u naar het ziekenhuis komt. 
  • Het is voor het onderzoek gemakkelijk als u een onderbroek zonder (broeks)pijpen draagt en geen corrigerende slip of iets dergelijks. 
  • Kleedt u zich voor het onderzoek niet te warm aan.  

Meenemen naar het ziekenhuis

Neem op de dag van het onderzoek uw identiteitsbewijs mee naar het ziekenhuis.

Verhinderd

Bent u verhinderd voor het onderzoek? Wilt u dit dan zo spoedig mogelijk (uiterlijk 24 uur vóór het onderzoek) melden aan de afdeling Radiologie van de desbetreffende locatie? Er kan dan iemand anders in uw plaats komen. Bovendien kunt u meteen een nieuwe afspraak maken.

Het onderzoek

Melden

Op het afgesproken tijdstip meldt u zich bij de receptie van de afdeling Radiologie in Utrecht of Zeist. Nadat u in de wachtkamer heeft plaatsgenomen, haalt de laborant u op.

Gang van zaken tijdens het onderzoek

Als u in de onderzoekskamer komt, wordt u door de laborant verzocht uw benen en onderbuik te ontbloten. U neemt op de onderzoeksbank plaats. Vervolgens brengt de laborant op de te onderzoeken plek gel aan op uw huid. Met een transducer (een klein apparaat dat geluidsgolven uitzendt en weer opvangt), wordt deze plek onderzocht. Afhankelijk van de reden voor het onderzoek bekijkt de laborant enkele grote bloedvaten van de onderbuik en de bovenbenen.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt een half uur wanneer één been wordt onderzocht en drie kwartier wanneer beide benen worden onderzocht.

Na het onderzoek

Naar huis

U kunt na het onderzoek direct naar huis.

De uitslag

De behandelend arts bespreekt met u de uitslag van het onderzoek. Dit gebeurt meestal tijdens de eerstvolgende controle op de polikliniek. Is het onderzoek verricht tijdens uw ziekenhuisopname, dan bespreekt de arts de uitslag waarschijnlijk met u tijdens de visite.   

Heeft de huisarts het onderzoek aangevraagd, dan krijgt u via hem/haar de uitslag. Uw huisarts ontvangt de uitslag binnen drie werkdagen na het onderzoek.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u deze tijdens het onderzoek stellen. Ook kunt u op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur bellen met de afdeling Radiologie. De telefoonnummers vindt u onder het kopje Telefoonnummers.  

Telefoonnummers

Afdeling Radiologie Utrecht
088 250 6542

Afdeling Radiologie Zeist
088 250 9860

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].

Bijgewerkt op: 30 april 2021

Code: RAD35