Echografisch onderzoek bij kinderen

Binnenkort wordt uw kind voor een echografie verwacht op de afdeling Radiologie locatie Utrecht of Zeist. Deze folder is bedoeld om u te informeren over dit onderzoek, zodat u uw kind kunt voorbereiden. Een onderzoek wordt door kinderen soms als bedreigend ervaren. Probeer alle vragen van uw kind eerlijk en eenvoudig te beantwoorden.

Doel van het onderzoek

Bij een echografie, vaak kortweg ‘echo’ genoemd, worden organen en weefsels zichtbaar gemaakt met behulp van ultrageluid (dit zijn niet-hoor­bare geluidsgolven). De organen en weefsels worden getoond op een televisiescherm. Van deze beelden kunnen foto’s gemaakt worden.

Voorbereiding

  • Bij een echo van de bovenbuik mag uw kind vanaf vier uur voorafgaande aan het onderzoek niets meer eten of drinken. Dit geldt niet voor zuigelingen; voor hen is geen speciale voorbereiding nodig.   
  • Bij een echo van de onderbuik hoeft uw kind niet nuchter te zijn en mag dus alles eten en drinken. Verder is het belangrijk dat uw kind met een volle blaas naar het onderzoek komt. Voor kinderen jonger dan 10 jaar betekent dit: 2 glazen water drinken en niet uitplassen. Kinderen van 10 jaar of ouder vragen we om één uur voor het onderzoek een liter water te drinken en niet meer naar het toilet te gaan. Dit geldt niet voor kinderen die nog niet zindelijk zijn; voor hen is geen speciale voorbereiding nodig.
  • Bij een echo van de gehele buik mag uw kind vanaf vier uur voorafgaande aan het onderzoek niets meer eten. Dit geldt niet voor zuigelingen; voor hen is geen speciale voorbereiding nodig.
    Verder is het belangrijk dat uw kind met een volle blaas naar het onderzoek komt. Voor kinderen jonger dan 10 jaar betekent dit: 2 glazen water drinken en niet uitplassen. Kinderen van 10 jaar of ouder vragen we om één uur voor het onderzoek een liter water te drinken en niet meer naar het toilet te gaan. Dit geldt niet voor kinderen die nog niet zindelijk zijn; voor hen is geen speciale voorbereiding nodig.
  • Bij een echo van de schedel hoeft uw kind niet nuchter te zijn; hij of zij mag dus alles eten en drinken.  

Verhinderd

Bent u verhinderd? Wilt u dit dan uiterlijk 24 uur voor het onderzoek doorgeven aan de afdeling Radiologie? Er kan dan iemand anders in uw plaats komen en u kunt meteen een nieuwe afspraak maken.  

Het onderzoek

Tijdens het onderzoek ligt uw kind op een onderzoektafel. Op de buik of op de schedel van uw kind wordt een doorzichtige gelei aangebracht, die koud aanvoelt. De gelei is nodig om een goed contact tussen het apparaat en de huid te krijgen. Met het apparaat wordt dan over de buik of de schedel gestreken.   

Het onderzoek duurt 10 tot 15 minuten. Het onderzoek is pijnloos. Uw kind voelt niets van de geluidsgolven. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een echografist en de beelden worden beoordeeld door een radioloog. Er is geen kinderarts aanwezig tijdens het onderzoek.

Aanwezigheid ouders/verzorgers

U kunt als ouders/verzorgers bij dit onderzoek aanwezig zijn. De geluidsgolven zijn niet schadelijk. U kunt uw kind geruststellen en proberen het van het onderzoek af te leiden. Het is belangrijk dat uw kind tijdens het onderzoek zo stil mogelijk ligt.

Na het onderzoek

Wanneer uw kind voor een echografie van de bovenbuik komt, kunt u wat eten meenemen voor na het onderzoek.

Uitslag van het onderzoek

De behandelend arts zal de uitslag van het onderzoek zo snel mogelijk met u bespreken.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stelt u ze dan gerust. U kunt op werkdagen tussen 16.00 en 17.00 uur bellen met de polikliniek kindergeneeskunde. Tijdens het onderzoek zullen de laborant en/of de radioloog uw eventuele vragen ook graag beantwoorden.

Telefoonnummers

Polikliniek Kindergeneeskunde
088 250 6326

Afdeling Radiologie Utrecht
088 250 6542

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected]

Bijgewerkt op: 7 maart 2024

Code: RAD72