Endo-echografie (EUS)
Binnenkort ondergaat u een endo-echografie, ook wel een EUS genoemd. Een EUS is een inwendige echo. Met dit onderzoek bekijken we klieren of organen via de slokdarm of de maag. In deze folder vindt u informatie over de gang van zaken rond het onderzoek. Het is belangrijk dat u zich realiseert dat de situatie voor u anders kan zijn dan is beschreven.
Belangrijke informatie vooraf
Informeer het ziekenhuis
Het is belangrijk dat u het ziekenhuis voor het onderzoek informeert over uw gezondheid. Denk hierbij aan de volgende punten:
- u gebruikt bloedverdunners
- u heeft allergieën
- u heeft diabetes mellitus (suikerziekte)
- u bent bekend met hart- of longproblemen
- u heeft een ICD of neurostimulator
- u bent zwanger
- u bent ooit geopereerd aan uw maag en/of dunne darm
- of als er andere zaken/ beperkingen zijn waar wij rekening mee moeten houden
U kunt deze gegevens doorgeven tijdens een gesprek op de polikliniek.
Naar huis en autorijden
Het onderzoek wordt altijd met een roesje (sedatie) uitgevoerd. Door het roesje is uw reactievermogen verminderd. Daarom mag u tot 08.00 uur de volgende ochtend niet deelnemen aan het verkeer. Dit houdt in:
- niet zelfstandig naar huis lopen;
- niet fietsen;
- niet zelf autorijden;
- niet alleen met de bus of trein reizen.
Als u op de dag van het onderzoek naar huis mag, is het belangrijk dat u vervoer naar huis regelt. Als u niemand heeft om u op te halen, regel dan een taxi voor de terugreis.
Wat is een endo-echografie?
Met een endo-echografie maken we afbeeldingen van de slokdarm, de maag, de alvleesklier, de lever, de lymfeklieren en de bloedvaten in de omgeving van deze organen. We doen het onderzoek met een endoscoop. Dit is een flexibele slang van ongeveer één centimeter dik. Deze slang brengen we in via de mond tot in de maag of dunne darm. Aan het uiteinde van deze slang zit een klein echoapparaat dat afbeeldingen maakt met behulp van geluidsgolven. Als het nodig is nemen we weefsel af voor aanvullend onderzoek. Dit noemen we een punctie. Het afnemen van een punctie gebeurt met een dunne holle naald. Hier merkt u niets van.
Voorbereidingen op het onderzoek
Nuchter zijn
Voor het onderzoek moet u nuchter zijn. Daarom mag u vanaf zes uur voor het onderzoek niets meer eten of drinken. Medicatie kunt u tot 2 uur voor het onderzoek innemen met een slokje water.
Medicijnen
- Bloedverdunners: Bepaalde bloedverdunners moet u voor het onderzoek stoppen. U hoort van het ziekenhuis hoelang van te voren u de bloedverdunners moet stoppen. Dit hangt af van de soort bloedverdunner die u gebruikt.
- Overige medicatie: Uw medicijnen kunt u tot 2 uur voor het onderzoek met een klein slokje water innemen. Ook moet u eventuele pufjes voor de longen gewoon blijven gebruiken.
Heeft u diabetes mellitus (suikerziekte)?
Als u medicatie gebruikt voor suikerziekte lees dan hieronder wat u moet doen:
- Neem tabletten tegen de suikerziekte in de ochtend van het onderzoek niet in. Zodra u na het onderzoek weer gewoon mag eten, neemt u ook deze medicijnen weer in.
- Spuit u normaal gesproken in de ochtend insuline? Stel de injecties dan uit tot na het onderzoek, wanneer u weer mag eten.
- Spuit u in de avond insuline? Spuit dan de avond vóór het onderzoek tweederde (2/3) van de dosering.
Met vragen kunt u terecht bij uw diabetesverpleegkundige.
Meenemen naar het ziekenhuis
- Uw aanvraagformulier (als u dat heeft gekregen).
- De pas van uw ziektekostenverzekering.
- Een geldig legitimatiebewijs (identiteitskaart, rijbewijs, paspoort).
- Een lijstje met de medicijnen die u gebruikt. Dit noemen we ook wel een AMO (Actueel Medicatie Overzicht).
Kleding en sieraden
Tijdens het onderzoek kunt u het best gemakkelijk zittende kleding, zoals een ruimvallend T-shirt of blouse, dragen. Draag tijdens het onderzoek of behandeling geen piercings in het hoofd-halsgebied. Laat het weten als u ze niet kunt verwijderen. Verwijder uw horloge/armbanden voor het onderzoek. U kunt deze het beste thuis laten.
Begeleider (partner, familie)
Familie of eventuele begeleiders kunnen niet bij het onderzoek aanwezig zijn. We verzoeken hen in de wachtruimte/ centrale hal plaats te nemen of naar huis te gaan.
Ouders of begeleiders van jonge kinderen mogen mee naar binnen tot aan de start van het onderzoek. Daarna verzoeken we hen in de wachtruimte plaats te nemen tot het onderzoek klaar is.
In overleg zijn uitzonderingen hierop mogelijk, bijvoorbeeld in geval van een taalbarrière.
Verhinderd?
Bent u voor het onderzoek verhinderd? Geef dit dan zo spoedig mogelijk door aan de afdeling Endoscopie. Bij voorkeur meer dan 24 uur van tevoren. Er kan dan iemand anders in uw plaats komen. Bovendien kunt u meteen een nieuwe afspraak maken.
Het onderzoek
Melden
U meldt zich drie kwartier voor het onderzoek bij de dagbehandeling van onze locatie Utrecht. U krijgt het tijdstip waarop u zich moet melden door van de secretaresse.
Roesje (sedatie
Het onderzoek vindt plaats met een roesje, ook wel sedatie genoemd. U spreekt met uw arts af of u een lichte tot matige of een diepe sedatie krijgt. Op de dagbehandeling brengen we een infuusnaald aan in uw arm. Dit is voor het toedienen van het roesje. Door het roesje bent u na het onderzoek nog slaperig.
Gang van zaken tijdens het onderzoek
Het onderzoek wordt uitgevoerd door één van de maag-darm-leverartsen. Voorafgaand aan het onderzoek controleren we uw gegevens zoals naam en geboortedatum. Een eventuele gebitsprotheses doet u uit. Tijdens het onderzoek houden we uw bloeddruk, zuurstofgehalte en hartslag in de gaten. Ook krijgt u een dun slangetje in uw neus voor het toedienen van extra zuurstof als dat nodig is. Dan plaatst de endoscopieverpleegkundige een bijtring tussen uw tanden/kaken om uw gebit en de endoscoop te beschermen.
We vragen u om op uw linkerzij of op uw buik op de onderzoekstafel te gaan liggen. U krijgt het roesje via het infuus. De arts brengt de flexibele slang via de mond naar de maag. Soms haalt de arts met een dun naaldje een stukje weefsel weg voor nader onderzoek. Dit is niet pijnlijk.
Als het onderzoek klaar is, gaat u weer naar de dagbehandeling terug. U krijgt dan een boterham en wat te drinken.
Duur van het onderzoek
Reken er op, dat u 2,5 tot 3 uur in het ziekenhuis bent.
Gebruik van weefsel
Weefsel dat bij u is afgenomen voor nader onderzoek, wordt na een bepaalde periode (de bewaartermijn) vernietigd. Soms kan overgebleven weefsel gebruikt worden voor wetenschappelijk onderzoek. Het weefsel wordt voor dat doel dan geanonimiseerd. Dat betekent dat niemand kan zien dat het van u afkomstig is. Heeft u bezwaar tegen gebruik van uw weefsel voor wetenschappelijk onderzoek? Dan kunt u dat kenbaar maken bij de MDL arts voorafgaand aan het onderzoek.
Risico’s en complicaties
En EUS is een veilig onderzoek. Complicaties komen bijna nooit voor. Een zeer zeldzame, maar ernstige complicatie is een gaatje in de wand van de slokdarm, maag of twaalfvingerige darm. Dit heet een perforatie. Dit kan met name ontstaan als er vernauwingen in de slokdarm of maag zitten. Heel zelden komt een bloeding voor. Als u thuis hevige buikpijn of koorts krijgt, neem dan contact op met het ziekenhuis.
Het slaapmiddel kan ervoor zorgen dat u na het onderzoek wat suf en vergeetachtig bent. Daarnaast kan de hartslag, de bloeddruk of het zuurstofgehalte dalen door de medicijnen. Tijdens het onderzoek controleren we dit goed en geven soms zuurstof of infuus om dit te corrigeren.
Er bestaat een klein risico op het ontstaan van een luchtweginfectie als u zich verslikt in maaginhoud.
Nazorg
Na het onderzoek wordt u teruggebracht naar de afdeling Dagbehandeling. De verpleegkundige vertelt u wanneer u weer mag eten en drinken. Zij overlegt ook met u wanneer u opgehaald kunt worden.
Uitslag
De voorlopige uitslag van het onderzoek krijgt u op papier mee naar huis. U heeft meestal een afspraak op de polikliniek om de officiële uitslag te bespreken met een eventueel vervolgplan.
Uitwerking van de keelverdoving
In sommige gevallen krijgt u keelverdoving. Een keelverdoving is na ongeveer een uur uitgewerkt. Zolang de verdoving werkt, mag u niet eten of drinken omdat u zich dan kunt verslikken. Een uur na het onderzoek neemt u eerst een slokje water. Als dat goed gaat, kunt u weer eten en drinken.
Een geïrriteerde keel
Uw keel kan na het onderzoek nog een tijdje geïrriteerd voelen. Dit is normaal. Ook kunt u na het onderzoek slijm ophoesten met een beetje bloed. Ook dit is normaal en verdwijnt binnen twee dagen.
Problemen
Als u na het onderzoek klachten krijgt van buikpijn of kortademigheid in combinatie met koorts of u krijgt zwarte ontlasting of u voelt zich algeheel ziek, neem dan contact op met het ziekenhuis:
- binnen kantooruren neemt u contact op met de afdeling Endoscopie,
- buiten kantooruren neemt u contact op met de spoedeisende hulp.
De telefoonnummers vindt u achter in deze folder.
(Patiënten)organisaties
Meer informatie vindt u op de website van de Maag Lever Darm Stichting.
Opmerkingen over de tekst
Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].
Bijgewerkt op: 17 november 2022
Code: MDL02