Enkel-armindex

U heeft een afspraak voor een enkel-armindex. Dit onderzoek vindt plaats op ons vaatlaboratorium. In deze folder leest u wat een enkel-armindex is en hoe u zich moet voorbereiden.

Wat is een enkel-armindex?

Een enkel-armindex is een onderzoek van de bloedvaten. We meten uw bloeddruk aan uw armen en enkels. Zo bepalen we de enkel-armindex. Deze index vertelt ons hoe goed het bloed door uw slagaders stroomt. 

Belangrijk!

  • Kort voor het onderzoek mag u zich niet inspannen. U mag dus niet fietsen of lang lopen. Dit heeft namelijk een negatieve invloed op het onderzoek. Wees daarom tien minuten voor de start van het onderzoek aanwezig en neem plaats in de wachtruimte.
  • Doe gemakkelijke kleding aan.
  • Laat kostbare sieraden thuis.

Onderzoek

Tijdens het onderzoek ligt u plat op uw rug. Dit is belangrijk om betrouwbare resultaten te krijgen. We gebruiken een kleine microfoon, die geluidsgolven verstuurt en ontvangt. Hiervoor doen we een bloeddrukband om de armen en enkels. Deze pompen we op om de bloeddruk te kunnen meten. Dit kan een knellend gevoel geven.

Soms doen we ook een inspanningstest of een teendrukmeting. We beslissen tijdens het onderzoek of dit nodig is. Het hele onderzoek duurt 30-45 minuten. 

Het onderzoek zelf is niet pijnlijk. Na het onderzoek kunt u gewoon naar huis, werken of andere dingen doen.

Inspanningstest

Bij de inspanningstest meten we eerst uw bloeddruk in rust. Daarna gaat u lopen op een loopband met een kleine helling. U loopt ongeveer 250 meter. Tijdens het lopen geeft u aan waar u pijn heeft en of uw pijn verandert. We meten daarna uw bloeddruk opnieuw.

Teendrukmeting

Tijdens de teendrukmeting ligt u plat op uw rug. U moet stil blijven liggen. We plakken een kleine sensor op uw teen en doen een bloeddrukbandje om de teen heen. Zo meten we de bloedstroom en bloeddruk in uw teen. Soms moeten we uw voeten even opwarmen voor een beter signaal. We warmen uw voeten op in een warm badje of door een warme handdoek over uw voeten te vouwen.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek ontvangt u via uw huisarts of de specialist.

Vragen?

Met vragen over deze ingreep kunt u terecht bij de afdeling Radiologie. Het telefoonnummer vindt u hieronder.

Telefoonnummers

Afdeling Radiologie Utrecht
088 250 6542

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].

Bijgewerkt op: 4 juli 2023

Code: RAD61