Epiduraalblokkade

U heeft een afspraak op de afdeling Pijnbehandeling van het Diakonessenhuis voor een epiduraalblokkade. Deze behandeling vindt plaats op locatie Zeist. Uw behandelend arts heeft enkele zaken al met u besproken. In deze folder kunt u de informatie nog eens rustig nalezen en er wordt op diverse zaken dieper ingegaan.

Wat is een epiduraalblokkade?

Een epiduraalblokkade is een behandeling waarbij een ontstekingsremmend medicijn ingespoten wordt ter hoogte van het ruggenmerg of in het verloop van een zenuwwortel. Doel hiervan is vermindering van pijn. De pijn wordt als het ware geblokkeerd. 'Epiduraal' duidt op de ruimte rondom het ruggenmerg. De behandeling kan plaatsvinden ter hoogte van de nek, borstkas of lage rug.

Voorbereidingen

Belangrijk om te melden

Neem voor de behandeling contact op met de afdeling pijnbehandeling als één van de onderstaande zaken op u van toepassing is en u deze nog niet heeft besproken met de pijnspecialist. Deze informatie kan belangrijk zijn voor uw behandeling:  

 • Gebruik van bloedverdunnende medicijnen. De pijnspecialist zal met u bespreken of en hoelang van tevoren u moet stoppen met de medicijnen.   
 • Een (mogelijke) zwangerschap. Tijdens de behandeling wordt gebruik gemaakt van röntgenstralen. Deze zijn mogelijk schadelijk voor het ongeboren kind. 
 • Suikerziekte.   
 • Allergie of overgevoeligheid voor jodiumhoudende contrastmiddelen, jodium, medicijnen of pleister.

Afspraken en verhindering

Voor het maken of afzeggen van afspraken kunt u op werkdagen tussen 8.00 en 17.00 uur terecht op telefoonnummer 088 250 9122.

Gang van zaken

Melden

Meld u bij de receptie van de afdeling Pijnbehandeling in het Diakonessenhuis Zeist (hoofdingang, afdeling B1, 1e etage). Zorg dat u op tijd aanwezig bent. U wordt verzocht plaats te nemen in de wachtruimte. Als u aan de beurt bent, haalt de gastheer of gastvrouw van de afdeling Pijnbehandeling u op en brengt u naar de behandelkamer. In verband met het gebruik van röntgenstralen, kan een eventuele begeleider niet bij de behandeling aanwezig zijn. Hij/zij kan wachten in de wachtruimte. Houd rekening met een verblijf in het ziekenhuis van ongeveer twee uur. In de wachtruimte van de afdeling Pijnbehandeling kunt u gebruik maken van koffie en thee. Uw eventuele begeleider kan daarnaast gebruik maken van het restaurant op de begane grond.

De behandeling

Deze behandeling wordt uitgevoerd door uw eigen pijnbehandelaar. In voorkomende situaties behandeld de pijnbehandelaar samen met een arts-assistent die daarbij in een leersituatie is. Dit zal vooraf aan de behandeling aan u gemeld worden. Indien u bezwaar hebt, kunt u dit aan uw pijnbehandelaar kenbaar maken.

De injectie kan op twee manieren worden toegediend.

 1. Terwijl u zit op de rand van een bed
  De huid wordt verdoofd op de plaats waar u de injectie krijgt. Nadat de pijnspecialist de naald op de juiste plaats heeft ingebracht, worden een verdovingsvloeistof en een ontstekingsremmend medicijn ingespoten.
 2. Onder röntgendoorlichting, terwijl u op een smalle tafel op uw buik ligt
  U gaat op uw buik op een smalle tafel liggen. De huid wordt verdoofd op de plaats waar u de injectie krijgt. Onder röntgendoorlichting plaatst de pijnspecialist een naald. Ter controle van de positie van de naald wordt contrastvloeistof ingespoten. Vervolgens spuit de pijnspecialist een verdovingsvloeistof en een ontstekingsremmend medicijn in.

Na de behandeling gaat u naar de verkoeverkamer van de afdeling pijnbehandeling om bij te komen. Na enige tijd bespreekt de pijnspecialist met u wanneer hij u terug wil zien op de polikliniek.

Complicaties / bijwerkingen

De volgende complicaties of bijwerkingen kunnen na een epiduraalblok optreden: 

 • Een doof gevoel in de benen of schaamstreek. Dit verdwijnt na enige uren als de verdoving is uitgewerkt. 
 • Tijdelijk krachtvermindering in de benen en/of voeten. 
 • Soms kan de behandeling tijdelijk wat moeite geven met plassen. 
 • Bij vrouwen kunnen opvliegers optreden en kan de menstruatie korte tijd verstoord worden. 
 • Bij suikerpatiënten kunnen de bloedsuikerwaarden variëren. 
 • Als er een bloedvaatje is geraakt bij het prikken kan een bloeduitstorting ontstaan. Dit kan pijn veroorzaken. 
 • Er bestaat een kans dat tijdens de behandeling een zenuw geraakt wordt. Dit kan een pijnlijk, tintelend gevoel tot gevolg hebben dat vanzelf weer over gaat. 
 • De behandeling wordt zorgvuldig uitgevoerd. Toch bestaat er een geringe kans op aanprikken van het ruggenmergvlies. Dit kan hoofdpijn en duizeligheidklachten tot gevolg hebben. Als de hoofdpijn en/of duizeligheid langer dan twee dagen aanhoudt, neem dan contact op met de afdeling Pijnbehandeling.

Na de ingreep

Naar huis

Na de behandeling mag u dezelfde dag niet zelfstandig aan het verkeer deelnemen. U dient er zelf voor te zorgen dat iemand anders u naar huis brengt.

Weer thuis

Er kan napijn optreden ten gevolge van de injectie. Deze pijn kan enige dagen aanhouden. U kunt hiervoor eventueel een pijnstiller innemen (bijvoorbeeld Paracetamol volgens bijsluiter).   

Op de prikplaats wordt een pleister geplakt. Deze mag u 's avonds of de volgende dag verwijderen. U kunt dan ook weer douchen en baden.  

Pas na zes weken tot twee maanden kan het resultaat van de behandeling worden beoordeeld. De pijnspecialist spreekt met u af wanneer hij u wil terugzien op de polikliniek voor controle.

Let op!

 • Binnen vijf uur na de behandeling moet u hebben geplast. Als dit niet lukt moet u (direct na die vijf uur) contact opnemen met de afdeling pijnbehandeling of de dienstdoende anesthesioloog (via het algemene nummer van het ziekenhuis). 
 • De anticonceptiepil is tot de eerstvolgende menstruatie niet betrouwbaar.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neem dan contact op met de assistent(e) van de afdeling Pijnbehandeling, bereikbaar op werkdagen van 9.30 tot 11.30 uur via telefoonnummer 088 250 9494.

Telefoonnummers

Afdeling Pijnbehandeling
088 250 9122 (afspraken) / 088 250 9494 (vragen, bereikbaar van 9.30 tot 11.30 uur)

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].

Bijgewerkt op: 7 september 2019

Code: P03