Fietstest

U heeft een afspraak gemaakt voor een fietstest. Dit onderzoek vindt plaats op de afdeling Longfunctie. Deze folder geeft informatie over de gang van zaken rond het onderzoek. Uw behandelend arts heeft enkele zaken al met u besproken. In deze folder kunt u de informatie nog eens rustig nalezen en er wordt op diverse zaken dieper ingegaan.

In een aantal gevallen kan het longfunctieonderzoek niet doorgaan:

  • als u een operatie heeft gehad in de afgelopen 6 tot 8 weken;
  • als u door een (andere) specialist een inspanningsbeperking heeft gekregen;
  • als u geen zware fysieke belasting mag leveren.

Als een van bovenstaande punten op u van toepassing is, neem dan voorafgaand aan het onderzoek contact op met de afdeling Longfunctie.

Wat is de fietstest?

De fietstest wordt ook wel een VO2max-test genoemd. Bij dit onderzoek worden uw hartslag, bloeddruk en ademgassen gemeten, terwijl u fietst op een hometrainer. Tijdens het onderzoek wordt soms bloed afgenomen. De fietstest laat zien tot welke lichamelijke inspanning u in staat bent. Tevens kan de test de oorzaak van een verminderd prestatievermogen aantonen.

Voorbereidingen

Voorbereidingen thuis

  • Op de dag van het onderzoek mag u niet roken.
  • Uw eventuele medicijnen mag u gewoon innemen, tenzij uw behandelend arts iets anders met u heeft afgesproken.
  • Tijdens de test moet u uw bovenkleding uittrekken. Vrouwen kunnen hun bh wel aanhouden.
  • Trek een makkelijke broek en schoenen aan.
  • Verwijder eventuele nagellak van uw vingernagels.
  • Gebruik vanaf twee uur vóór het onderzoek geen zware maaltijd en verricht geen zware inspanning. Kom niet op de fiets naar het ziekenhuis, deze inspanning kan de test negatief beïnvloeden. Het is namelijk belangrijk dat u ontspannen aan het onderzoek begint.

Begeleider of kinderen meenemen

U kunt, wanneer u dat prettig vindt, iemand meenemen naar het ziekenhuis. Deze persoon mag niet aanwezig zijn bij het onderzoek. Hij/zij kan wachten in de wachtruimte. Ook kinderen mogen niet bij het onderzoek aanwezig zijn. Wij adviseren u om kinderen thuis te laten, tenzij u begeleiding heeft.

Meenemen naar het ziekenhuis

Neem op de dag van het onderzoek uw identiteitsbewijs mee naar het ziekenhuis.

Verhinderd

Bent u verhinderd voor het onderzoek? Wilt u dit dan zo spoedig mogelijk, uiterlijk 48 uur voor de fietstest, melden aan de polikliniek Longziekten en tuberculose? Er kan dan iemand anders in uw plaats komen. Bovendien kunt u meteen een nieuwe afspraak maken.

Het onderzoek

Melden

Op het afgesproken tijdstip meldt u zich bij de afdeling waar het onderzoek plaatsvindt. Het onderzoek kan op twee locaties plaatsvinden: 

  • locatie Utrecht, polikliniek Longfunctie
  • locatie Zeist, polikliniek Longfunctie

Gang van zaken tijdens het onderzoek

Meten van de longfunctie
Het onderzoek start met een meting van de longfunctie.

De analist neemt u mee naar een onderzoekskamer, waar u plaatsneemt op een stoel. U krijgt een mondstuk in uw mond, dat verbonden is met een meetapparaat. Door het mondstuk kunt u vrij ademen. De analist plaatst een klem op uw neus en geeft u vervolgens diverse instructies die u moet uitvoeren, zoals diep inademen en krachtig uitademen. Zo wordt de werking van uw longen gemeten.

De fietstest
De analist stelt de fiets op de juiste hoogte in. U neemt plaats op de fiets. Hierna krijgt u een band om uw arm die de bloeddruk meet tijdens het fietsen. Op uw borst en rug worden plakkers aangebracht die de hartslag registreren. In sommige gevallen prikt de arts of analist in een slagader in uw pols om bloed af te nemen. Dit kan even pijnlijk zijn.
U krijgt daarnaast een kapje over uw neus en mond, dat is aangesloten op een meetapparaat. Met dit meetapparaat wordt de zuurstofopname en de koolzuurafgifte gemeten. Als alle voorbereidingen zijn gedaan, gaat u fietsen. Terwijl u fietst, worden metingen gedaan. Om een zo goed mogelijk beeld te krijgen is het belangrijk dat u zich zo goed mogelijk inspant. De analist verandert regelmatig de instelling van de fiets, zodat het trappen steeds zwaarder wordt. U geeft zelf aan wanneer u niet meer kunt. Tijdens maximale inspanning kan het zijn dat er nogmaals bloed wordt afgenomen. Daarna moet u nog even rustig uitfietsen.

Het onderzoek duurt ongeveer drie kwartier tot een uur.

Risico’s en complicaties

Het onderzoek brengt weinig risico’s met zich mee, wel vinden de meeste patiënten de fietstest inspannend en vermoeiend.

Na het onderzoek

Na afloop van het onderzoek kunt u zich opfrissen en eventueel omkleden. Om uw pols, waar geprikt is, krijgt u een strak verband. Na het onderzoek moet u 15 tot 30 minuten rusten. U kunt in de wachtkamer plaatsnemen. Het verband mag er na ongeveer een half uur tot een uur af. Dit is afhankelijk van het feit of u bloedverdunnende medicijnen gebruikt. Dit doet de analist of u mag dit thuis zelf doen. Daarna kunt u naar huis en u kunt gewoon weer doen wat u gewend bent.

De uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw behandelend arts. Dit gebeurt meestal tijdens de eerstvolgende afspraak op de polikliniek.

Problemen

Bij problemen kunt u contact opnemen met de afdeling Longfunctie.

Vragen

Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft, kunt u terecht bij de afdeling Longfunctie of bij uw behandelend arts. Tijdens het onderzoek vertelt de analist wat er gaat gebeuren. U kunt ook aan hem of haar vragen stellen, voor en na de onderzoeken.  

Telefoonnummers

Polikliniek Longziekten en tuberculose
 088 250 6445

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected]

Bijgewerkt op: 19 augustus 2021

Code: LONG24