Flesvoeding geven

U geeft uw baby kunstvoeding of u geeft naast borstvoeding ook een deel van de voedingen met de fles. In deze folder kunt u lezen hoe u kunstvoeding bereidt, veilig geeft en bewaart, gebaseerd op de richtlijn van het Voedingscentrum.

Kunstvoeding

Op de verpakking van kunstvoeding staat de term ‘volledige zuigelingenvoeding’. Hiermee wordt bedoeld dat de voeding volledig voldoet aan de voedingsbehoefte van zuigelingen van 0 tot 6 maanden. De samenstelling van de kunstvoeding is bij elk merk hetzelfde. Meer informatie over kunstvoeding vindt u op de website van de babyvoedingschecker. Op de verpakking staat ook het type voeding. Zo is er bijvoorbeeld voeding voor baby’s met krampjes. Verander nooit zomaar het type voeding. U kunt beter eerst overleggen met het consultatiebureau, huisarts of kinderarts.

Soorten flessen en spenen

Er is een grote variatie aan flessen en spenen; klein, groot, met een knik, met een brede hals, met of zonder ventielsysteem. U kunt een fles naar keuze aanschaffen, tenzij u een speciaal advies krijgt.

Bereiden

Bij het bereiden en het gebruik van kunstvoeding is een goede hygiëne belangrijk. Begin met het wassen van je handen, zorg voor een schoon werkblad en schone materialen. Zie voor het bereiden verder de aanwijzingen op de verpakking. In Nederland kunt u gewoon kraanwater gebruiken voor de bereiding van kunstvoeding. Een uitzondering hierop is kraanwater dat uit loden leidingen komt. Dit water bevat lood en is ongezond voor uw baby. 

Wilt u gebruik maken van flessenwater, check dan of op het etiket ‘geschikt voor de bereiding van zuigelingenvoeding ’ staat. Flessenwater is namelijk alleen geschikt als het lage hoeveelheden natrium, nitriet, nitraat en fluor bevat. Warm eerst het water op en doe dan de poeder erbij. (Kraan)water hoeft voor gebruik niet gekookt, maar alleen opgewarmd te worden tot de gewenste temperatuur tot ongeveer 35 graden. 

Houd er rekening mee dat bij opwarmen in een magnetron het water ongelijkmatig wordt verwarmd waardoor uw baby het gevaar loopt zich te verbranden. Schud de fles daarom regelmatig even om. 

Test voor gebruik de temperatuur door een druppel op de binnenkant van uw pols te laten vallen. Als het neutraal aanvoelt is de voeding goed van temperatuur.

Voeden op verzoek

Baby’s gedijen het best als ze worden gevoed op verzoek, zowel bij borstvoeding als bij flesvoeding. Voed uw baby als hij/zij voedingssignalen laat zien zoals smakken, zijn tong uitsteken, sabbelen op de vuistjes of als hij/zij zoekgedrag vertoont met de mond en lippen. Gebruik voedingstijden als leidraad (bijvoorbeeld elke drie uur) maar begin met voeden zodra uw baby voedingsbereid is.

Hoeveelheid

Het consultatiebureau of de kinderarts geeft een richtlijn over de hoeveelheid voeding per dag. In de kraamtijd bouwt u de hoeveelheid voeding langzaam op. De kraamverzorgende of verpleegkundige begeleidt u hierbij. Het kan zijn dat er iets meer of minder dan de berekende hoeveelheid kunstvoeding nodig is. Forceer het voeden nooit. De fles hoeft niet per se leeg. De baby kan het compenseren op een ander voedingsmoment. Als uw baby de aanbevolen hoeveelheid niet drinkt en niet goed groeit, raadpleeg dan het consultatiebureau.

Krijgt uw kind genoeg voeding binnen?

Uw kind drinkt voldoende als:

  • hij/zij levendig is, 
  • minimaal 6 zware plasluiers per dag heeft, 
  • goed groeit volgens het consultatiebureau.

De fles geven

Er zijn verschillende houdingen waarin u de fles kunt geven. Bijvoorbeeld goed gesteund rechtop of liggend op de zij. Dit kan goed in combinatie met borstvoeding of wanneer uw baby te vroeg en of te klein geboren is. Als uw kind op tijd geboren is en/ of het drinken goed verloopt, kan uw baby in rugligging de fles krijgen. Om een voorkeurshouding te voorkomen is het goed om regelmatig van kant te wisselen. 

Geef de fles als uw baby voedingssignalen laat zien. Breng dan de speen op de bovenlip of nabij een mondhoek en laat hem op zijn eigen tempo de speen aanhappen. Verras uw baby niet met een speen die in zijn mond wordt geduwd/gestopt.

Houd de fles horizontaal, zó dat de speen voor de helft is gevuld met melk. Houd in de gaten of uw baby misschien een pauze nodig heeft. Soms is dit zichtbaar doordat hij de speen wegduwt of uit de mond laat glijden. Andere signalen kunnen zijn dat er melk langs de mondhoeken loopt, hij klokkende of piepende geluiden maakt of onrustig wordt. Kantel dan de fles omlaag zodat de melkstroom stopt, maar houd hierbij de speen in zijn mond. Dan stroomt er geen voeding meer in de mond en stopt hij met zuigen. Ook kan er een boer dwarszitten. Als u de speen na een pauze opnieuw aanbiedt en uw baby start niet meer met drinken, stop dan met het aanbieden van de fles. Als u merkt dat de baby last heeft van een te snelle melkstroom, kunt u de snelheid waarmee de druppels vallen aanpassen door de speen vaster te draaien. Blijft de snelheid te groot probeer dan een speen met een kleiner speengat.   

Geeft uw kind als het een boer laat een beetje melk terug? Als uw kind vrolijk is, is er niets aan de hand. Spugen kan ook het gevolg zijn van te veel of te gulzig drinken. Kijk of uw kind comfortabel ligt tijdens het drinken en zelf voldoende pauzes neemt. Is dat niet het geval, las dan zelf pauzes in zoals hierboven is beschreven. 

Een gemiddelde flesvoeding duurt 20 minuten. Als de fles na 30 minuten nog niet leeg is (en het speengat niet verstopt is geraakt) kunt u stoppen.

Hechting

Voeden speelt een grote rol bij het opbouwen van de band tussen ouder en kind. Geef uw baby daarom aandacht als u de fles geeft. Laat in het begin niet te veel verschillende mensen een fles geven. Zo leert u de baby goed kennen en het bevordert de binding. Regelmatig huid op huid contact is daarnaast ook belangrijk voor binding met uw baby.

Bewaren

Het best kunt u kunstvoeding klaarmaken op het moment dat uw baby aan een voeding toe is. Soms kan het handig zijn om de voeding al eerder klaar te maken, bijvoorbeeld voor ’s nachts. Om te voorkomen dat eventueel aanwezige bacteriën in de melk gaan groeien, volgen hier tips om bereide kunstvoeding veilig te bewaren. 

  • Bereid voeding zoals eerder beschreven en zet deze onmiddellijk in een afgesloten fles achter in de koelkast (niet in de deur van de koelkast). 
  • De temperatuur van de koelkast moet altijd lager zijn dan 4 graden Celsius zijn. 
  • Met koud water bereide voeding mag maximaal 8 uur bewaard worden.  
  • Zonder koeling is de voeding maximaal 1 uur houdbaar. 
  • Eenmaal opgewarmde voeding kunt u niet meer gebruiken. Als de fles niet helemaal leeg is gedronken, gooi de rest dan weg.

Melkpoeder bewaren

Bewaar poedervormige zuigelingenvoeding droog en op een koele, donkere plaats in de oorspronkelijke verpakking. Na openen is het melkpoeder maximaal 4 weken houdbaar.

Reinigen van materialen

  1. Alle nieuwe materialen ( flessen en spenen) moeten eerst gereinigd worden voor gebruik volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  2. Spoel direct na het voeden de fles en speen om met koud water en daarna met handwarm water.
  3. Was ze één keer per dag in de vaatwasser op maximaal 60°C of in heet sop met een speciale flessenborstel. Spoel de fles en speen na met warm water, om zeepresten te verwijderen.
  4. Laat de fles en speen ondersteboven drogen op een droge, schone doek.

NB: Een magnetronsterilisator is niet perse nodig. Wilt u die gebruiken, volg dan de gebruiksaanwijzing.

Voeding voor onderweg

Heeft u voeding nodig voor onderweg, gebruik dan liever geen bereide kunstvoeding. Buiten de koelkast is deze voeding namelijk maar beperkt houdbaar; één uur inclusief opwarm- en voedingstijd. Gebruik bijvoorbeeld een schone thermosfles om het warme water in te bewaren of neem het water mee in een schone fles en bewaar de poedermelk apart in een afgesloten doos.

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected]

Bijgewerkt op: 8 oktober 2018

Code: VK23