Fototherapie bij geelzien

De kinderarts heeft met u besproken dat uw kind te geel ziet en daarom fototherapie krijgt. In deze folder vindt u informatie over het geelzien (hyperbilirubinemie) van pasgeborenen en de behandeling ervan.

Hyperbilirubinemie bij pasgeborenen

Veel kinderen krijgen rond de derde dag na de geboorte een gelige kleur, ook wel icterus neonatorum genoemd. Dit komt doordat pasgeborenen een hoog gehalte aan rode bloedcellen in hun lichaam hebben die na de geboorte door het lichaam worden afgebroken. Hierbij komt een gele kleurstof vrij, bilirubine. De lever verwerkt de bilirubine zodat deze met de ontlasting uitgescheiden kan worden. Vaak duurt het een paar dagen voordat dit systeem goed op gang is gekomen. Die eerste periode is het bilirubinegehalte in het bloed wat hoger en kan de baby geel zien. Als het bilirubinegehalte in het bloed te hoog is, kan dit sloomheid en onrust veroorzaken. Mogelijke oorzaken van een te hoog bilirubinegehalte in het bloed zijn vroeggeboorte, verschillende bloedgroep van moeder en kind en infectie. 

Als de huid al snel na de geboorte geel wordt of de gele kleur is heel opvallend, dan bepalen we met een meter op de huid wat het bilirubinegehalte ongeveer is. Is deze waarde te hoog, dan doen we bloedonderzoek om het bilirubinegehalte te bepalen. Dit gebeurt met een hielprik. Als blijkt dat het bilirubinegehalte inderdaad te hoog is, krijgt uw kind fototherapie. 

Fototherapie

Bij fototherapie wordt uw kind behandeld met speciaal licht. Onder invloed van dit licht wordt de bilirubine in het bloed afgebroken zodat het kan worden uitgescheiden via de ontlasting en urine. Gedurende de behandeling ligt uw kind in een couveuse of bed onder één of meerdere lampen. Om de rug van het kind te behandelen maken wij gebruik van lichtmatrassen, de zogenaamde 'biliblankets'. Uw kind wordt met de blote rug op de matras gelegd zodat de rug van onderaf beschenen kan worden. De behandeling duurt één of meerdere dagen, tot het bilirubinegehalte voldoende gedaald is. Om dit te kunnen beoordelen wordt regelmatig bloedonderzoek gedaan.

Tijdens de behandeling

  • De urine kan donker zijn en de ontlasting kan dunner zijn. De huid kan wat rood en vlekkerig worden. 
  • Als uw kind slecht drinkt is het soms nodig een sonde in te brengen via de neus naar de maag. De voeding wordt dan (gedeeltelijk) via de sonde gegeven. 
  • Uw baby ligt bloot met een brilletje ter bescherming van de ogen in verband met het felle licht. Hierdoor kan uw kind soms onrustig worden. 
  • U kunt uw baby gewoon verzorgen. Als u met uw kind wilt buidelen of borstvoeding wilt geven, overleg dit dan met de kinderarts of verpleegkundige. Soms kan buidelen of wassen niet doorgaan, omdat het onverstandig is de fototherapie te onderbreken. 
  • Als uw baby in bad kan, gebruik dan na afloop geen bodylotion, zalf, olie of alcohol. Deze kunnen onder invloed van de lampen huidirritatie of brandwonden veroorzaken.

Na de behandeling

24 uur na beëindiging van de behandeling wordt nogmaals het bloed gecontroleerd. Dit is om te zien of de bilirubine niet weer gaat stijgen. Dat komt regelmatig voor en dan wordt de behandeling hervat.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel deze dan gerust aan de verpleegkundige of de behandeld arts.

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].

Bijgewerkt op: 7 juni 2021

Code: K11