Gebruik van Imiquimodcrème bij een afwijking aan de schaamlippen

Uw gynaecoloog heeft Imiquimodcrème voorgeschreven vanwege een afwijking rond uw schaamlippen. Deze afwijking wordt veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV) en wordt VIN genoemd. Dit staat voor Vaginale Intra-epitheliale Neoplasie. De Imiquimodcrème stimuleert uw eigen afweer om het virus op te ruimen en het afwijkende weefsel te genezen.

Gebruik van de crème

U krijgt de crème in kleine zakjes. Per keer gebruikt u 1 zakje. De hoeveelheid hangt af van de hoeveelheid die nodig is om de afwijking te behandelen.

U brengt de crème aan met uw vinger en smeert dit uit over het gebied en rond de afwijking. Gooi resterende crème weg. Laat de crème 6 tot 10 uur zitten en spoel daarna het gebied schoon met lauwwarm water en maak het deppend droog. Het is het beste om de crème voor de nacht aan te brengen en de volgende ochtend de huid schoon te spoelen.

Om de gezonde huid rond de afwijking te beschermen, kunt u deze vóór het aanbrengen van de crème insmeren met vaseline. Smeer de vaseline dan vanaf een halve centimeter rond de afwijking.

Bijwerkingen

Bijwerkingen kunnen ontstaan doordat de crème uw eigen afweersysteem stimuleert. Dat kan griepachtige verschijnselen geven zoals koorts, niet lekker voelen en/of maagdarmklachten.

Op de plaats waar de crème wordt aangebracht kan een huidreactie ontstaan. Er kan roodheid, jeuk, een mild tot matig branderig gevoel en zwelling ontstaan. Het kan voelen als een schaafwond. In een een enkel geval kan de behandelde huid een beetje gaan bloeden.

Als de jeuk of pijn te hinderlijk zijn dan is het beter de crème een paar dagen of een week niet te gebruiken. Bijwerkingen als koorts en pijn kunt u ook onderdrukken met paracetamol. Gebruik dan vier keer per dag twee tabletten paracetamol van 500 mg. Als dit onvoldoende helpt, kunt u ook één tot drie keer per dag ibuprofen nemen. Overleg zo nodig met uw arts als u ook nog andere medicijnen gebruikt. 

Controleafspraak

Twee weken na de start van de behandeling heeft u een telefonische afspraak met uw behandelaar om het effect van de behandeling en eventuele bijwerkingen te bespreken.

Vragen

Met vragen over uw behandeling kunt u terecht bij de polikliniek Gynaecologie.

Telefoonnummer

Polikliniek Gynaecologie
088 250 6178

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].

Bijgewerkt op: 14 juli 2023

Code: GYN47