Gips om uw been

U heeft op de afdeling spoedeisende hulp (SEH) of op de gipskamer een gipsspalk of gipsverband om uw been gekregen. In deze folder leest u hoe u hiermee om moet gaan, wat u moet doen bij klachten en waar u terecht kunt met vragen.

Het gipsverband

U hebt een gipsspalk of gipsverband om uw been gekregen. Dit zorgt ervoor dat het deel in het gips rust krijgt en niet meer kan bewegen. Bij een botbreuk zorgt zo’n verband ervoor dat de botten in de goede stand blijven staan en kunnen genezen, bij beschadiging van een gewricht of pezen zorgt het ervoor dat deze rust krijgen. 

Tips en adviezen

Droogtijd

Gips is na 1 uur hard en na 48 uur helemaal droog. Tijdens de droogtijd is het gips kwetsbaar. Wees er dus voorzichtig mee. Als het gips breekt neemt u contact op met de gipskamer (overdag) of met de SEH (avond-, nacht- en weekend).. 

Gips en water

Gips mag niet nat worden. Bescherm het gips bij het douchen met een plastic zak of speciale douchehoes. Een plastic zak kunt u met een pleister waterdicht afplakken op uw huid. Een douchehoes is tegen betaling verkrijgbaar bij de gipskamer in Utrecht, de drogist en/of de apotheek. Een douchehoes wordt niet vergoed door de ziektekostenverzekeraar. 

Zwelling

Het is van belang dat u de eerste week uw ingipste arm omhoog houdt en de vingers beweegt om te zorgen dat de zwelling afneemt. Draag een sling (stoffenband), mitella (draagdoek) of leg de arm op een kussen op uw schoot. ’s Nachts doet u de sling of mitella af. 

Krukken

U mag niet op een gipsspalk staan of lopen omdat het gips dan breekt. Maak gebruik van krukken en/of een rolstoel om het gips niet te belasten. De krukken kunt u tegen een vergoeding huren bij de thuiszorgwinkel en/of op de SEH van het Diakonessenhuis. U kunt de krukken inleveren bij de thuiszorgwinkel of een inleverpunt Medipoint/Vitras.

Maatregelen tegen trombose

Het is mogelijk dat u van de SEH een recept voor prikken tegen trombose heeft ontvangen. De prikken moet u dagelijks gebruiken. Volg de instructies die u op de SEH heeft gekregen. 

Adviezen bij jeuk 

Door het afbrokkelen van gipskruimels tussen de huid en het gips kunt u jeuk krijgen. Gebruik geen voorwerpen om onder het gips te krabben want dan kunt u zichzelf verwonden. Koud föhnen tussen de huid en het gips kan verlichting geven. Bij de apotheek of via het internet kunt u anti-jeuk spray kopen. 

Oefeningen

Het is belangrijk dat u oefeningen doet om de bloedsomploop te stimuleren, niet ingegipste gewrichten soepel te houden en de spierkracht zo veel mogelijk te behouden. Probeer de volgende oefeningen enkele malen per dag en minimaal vijf keer achter elkaar.

  • Voet: trek de tenen naar u toe richting de neus gedurende drie tellen, druk ze hierna drie tellen van u af.
  • Knie: buig en strek de knie.
  • Heup: til zittend het gestrekte been gedurende drie tellen.

Autorijden 

Maak zelf de inschatting of u weer goed kunt autorijden. Wilt u autorijden met het gipsverband? Controleer dan vooraf bij uw verzekeraar of dit mag. De verzekeraar vergoedt niet altijd de kosten bij eventuele schade of een ongeval als de bestuurder een gipsverband heeft. 

Vliegen

Bespreek het met de gipsverbandmeester als u met een gipsverband wilt vliegen. Door de onderdruk in het vliegtuig kan uw been opzwellen. De gipsverbandmeester kan hiervoor een aanpassing in het gips maken. Met een gipsspalk kunt u in principe vliegen omdat het niet helemaal rondom zit. Vraag in alle gevallen bij uw luchtvaartmaatschappij na welke regels voor uw reis gelden.

Vervolgafspraak

Bij vertrek van de afdeling krijgt u informatie mee over het maken van een vervolgafspraak.

Wanneer contact opnemen

Neem telefonisch contact op als ondanks het hoog houden de volgende klachten toenemen:

  • Uw tenen worden dik, pijnlijk of gaan tintelen.
  • Uw tenen kunt u nauwelijks of niet bewegen.
  • Het gips veroorzaakt pijn of knelt (pijn op de plaats van de botbreuk is meestal niet verontrustend). 

Neem ook contact op als het gips nat en slap is geworden.

U kunt bij bovenstaande problemen of bij andere vragen telefonisch contact opnemen met de gipsverbandmeesters. Bij afwezigheid van de gipsverbandmeesters kunt u voor dringende vragen contact opnemen met de Spoedeisende Hulp.

Telefoonnummers

Gipskamer Utrecht
088 250 6965                        

Gipskamer Zeist
088 250 9438

Spoedeisende Hulp Utrecht 
088 250 6211

Bijgewerkt op: 18 november 2024

Code: GIPS29