Herpes Simplex oogontsteking

Bij u is een herpes simplex oogontsteking geconstateerd. In deze folder vindt u informatie over een herpes simplex oogontsteking en de behandeling daarvan. Het is belangrijk dat u zich realiseert dat de medische situatie voor u anders kan zijn dan hier beschreven is.

Wat is een Herpes Simplex oogontsteking?

Herpes Simplex is een virus, dat infecties kan veroorzaken in de huid, slijmvliezen en zenuwen. Er zijn twee belangrijke soorten Herpes Simplex Virussen (HSV):

  • Type I komt het meeste voor en is verantwoordelijk voor de Herpes Simplex oogontsteking en de bekende koortslip.
  • Type II is seksueel overdraagbaar en veroorzaakt slechts zelden een ontsteking in het bovenlichaam.

De meest voorkomende Herpes Simplex oogontsteking is een terugkerende ontsteking van het hoornvlies, het voorste heldere deel van het oog. Een mogelijk gevolg van de ontsteking is littekenvorming in het hoornvlies, waardoor het gezichtsvermogen ernstig kan verminderen. Het Herpes Simplex Virus type I dat de infectie veroorzaakt, kent een aantal subtypen. Hierdoor kunnen duur en ernst van de ontsteking variëren. Ook de reactie op de behandeling kan verschillen.

Klachten

De ziekte begint meestal aan het oppervlak van het hoornvlies. Het oog wordt rood, is geïrriteerd en gevoelig voor licht.

Beloop

De ontsteking kan dieper in het hoornvlies dringen en daar blijvende littekens of een ontsteking in het oog veroorzaken. Soms ontstaan op het hoornvlies chronische zweren, die moeizaam genezen. Een Herpes Simplex oogontsteking treedt meestal maar in één oog op. Verspreiding van het virus naar andere mensen is niet waarschijnlijk. Bij mensen met een slechte afweer (zoals patiënten met AIDS, of na een orgaantransplantatie, waarbij afweerremmende medicijnen worden gegeven) kan het virus andere delen van het lichaam infecteren. Dit gebeurt echter hoogst zelden.

Na de oorspronkelijke infectie komt het virus in een ruststadium. Het verblijft in de zenuwen die van de huid of het oog afkomstig zijn. Wanneer de afweer vermindert, wordt het virus weer actief en kan dan opnieuw een oogontsteking of een koortslip veroorzaken. Eén op de vier mensen met een hoornvliesontsteking krijgt binnen twee jaar opnieuw een oogontsteking veroorzaakt door herpes simplex of een koortslip.

Onderzoek en diagnose

De diagnose herpes simplex oogontsteking wordt gesteld op grond van uw klachten en het lichamelijk onderzoek dat de arts verricht.

Behandeling

De behandeling hangt af van de uitgebreidheid van de ontsteking. Vaak wordt antivirale oogmedicatie gebruikt in de vorm van oogzalf en soms in de vorm van tabletten. Het is van groot belang goed in de gaten te houden dat het virus zich niet vermeerdert. Als er troebelingen in het hoornvlies optreden als reactie op de herpes kunnen corticosteroïdendruppels (ontstekingsremmers) gebruikt worden om deze reactie van het lichaam af te remmen en het hoornvlies helder te krijgen. Bij ernstige littekenvorming en een ernstige aantasting van het gezichtsvermogen kan een hoornvliestransplantatie worden overwogen.

Neem bij iedere beginnende (terugkerende) ontsteking contact op met uw oogarts.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur bellen met de polikliniek Oogheelkunde van de desbetreffende locatie. 

(Patiënten)organisaties

Meer informatie vindt u op de website oogheelkunde.org.

Telefoonnummers

Polikliniek Oogheelkunde
088 250 9429

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].

Bijgewerkt op: 26 februari 2024

Code: OOG02