Hewitt-brace

U hebt zojuist een Hewitt-brace gekregen of u krijgt er binnenkort een. Deze brace beschermt uw rugwervel(s) na een operatie of bij een conservatieve (niet operatieve) behandeling van een wervelprobleem. In deze folder vindt u meer informatie over de Hewitt-brace.

Wat is een Hewitt-brace?

De Hewitt-brace bestaat uit een aluminium frame met leren steunpunten op het borstbeen, in de rug, op het bekken en in de zij. U krijgt de brace:

  • als één of meerdere wervels zijn vastgezet tijdens een operatie (spondylodese);
  • als behandeling van een  wervelprobleem (conservatieve behandeling). 

De brace zorgt ervoor dat er zo min mogelijk buig- en draaikrachten op de aangedane wervels komen. Op de steunpunten ervaart u enige druk.  Door zelf de gedwongen houding aan te nemen, kunt u deze druk verminderen. De steunpunten zorgen ervoor dat het buigen van de wervelkolom beperkt wordt.

Het aanmeten van de brace

De brace wordt aangemeten door een gipsverbandmeester of een orthopedisch instrumentenmaker.

Na een operatie

Enkele dagen na de operatie wordt de brace aangemeten terwijl u in bed ligt. Dit duurt ongeveer 20 minuten. Zodra de brace is aangelegd, kunt u - afhankelijk van uw algemene gesteldheid - rechtop zitten en uit bed komen. Uw behandelend specialist bepaalt wanneer en hoe lang u de brace moet dragen.

Bij een conservatieve behandeling

Afhankelijk van uw rugwervelprobleem wordt de brace liggend, zittend of staand aangemeten. Dit gebeurt op de gipskamer en duurt ongeveer 20 minuten.  

Aan- en uitdoen van de brace

Nadat de brace is aangemeten, kunt u deze als volgt makkelijk zelf aan- en uitdoen.

Aandoen

  1. leg de brace aan;
  2. doe de sluiting aan de rechterzijde dicht;
  3. doe de skischoensluiting aan de linkerzijde dicht.

Uitdoen

Voor het verwijderen van de brace maakt u eerst de skischoensluiting aan de linkerzijde open en vervolgens de sluiting aan de rechterzijde.

Bijstellen van de brace

Als de brace te los of te strak zit, kunt u dit zelf met behulp van het klittenband op de achterzijde aanpassen. Zorg ervoor dat de brace uw rug voldoende ondersteunt bij het lopen of zitten.

Het dragen van de brace

Zitten

Tijdens rechtop zitten heeft de brace de neiging om omhoog te schuiven. Zorg dat de brace op de juiste hoogte zit voordat u gaat zitten. U zit het best op een rechte stoel waarin u niet kunt wegzakken of op een kruk. Het kan zijn dat u tijdens het zitten af en toe de brace omlaag moet schuiven wanneer deze teveel omhoog komt. Zitten in bed gaat het best met enigszins opgetrokken knieën. Tijdens de ziekenhuisopname ligt u dan ook in een driedelig bed. Let er op dat u eerst de knieën omhoog doet en daarna de rugsteun. Thuis kunt u kussens onder uw bovenbenen leggen.

Slapen

In principe kunt u de brace afdoen als u gaat slapen tenzij uw behandelend arts anders adviseert.

Algemene adviezen

  • Neem de houding waarin de brace u ‘dwingt’ aan. Dit vermindert de druk op de steunpunten;;
  • Draag een hemd of T-shirt onder de brace;
  • U kunt de brace schoonmaken met een sopje. Laat de brace goed drogen voordat u deze weer aantrekt.

Duur van de behandeling

Hoe lang u de Hewitt-brace moet dragen hangt af van de reden waarom u de brace krijgt, het effect van de brace en hoe uw verdere behandeling er uitziet.

Problemen of vragen

Neem in de volgende situaties contact op met de gipskamer (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.30). Buiten kantoortijden kunt u contact opnemen met de Spoedeisende hulp. De telefoonnummers vindt u achter in deze folder.

  • bij toenemende, niet verklaarbare pijnklachten;
  • bij een te ruim zittende brace;
  • bij een te strak zittende brace;
  • bij vermindering van kracht en/of gevoel in de benen;
  • bij een defecte brace;
  • bij een drukplek ontstaan door de brace;
  • als u twijfels, vragen of op- of aanmerkingen heeft.

Vragen

Met vragen naar aanleiding van deze folder kunt u terecht bij de gipskamer. Het telefoonnummer vindt u achter in deze folder.

Telefoonnummers

Gipskamer Utrecht
088 250 6213

Gipskamer Zeist
088 250 9438

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].

Bijgewerkt op: 29 januari 2019

Code: GIPS02