Hoornvliesscan (corneatopografie)

U heeft een afspraak gemaakt voor het uitvoeren van een corneatopografie. Dit onderzoek vindt plaats op de polikliniek Oogheelkunde. In deze folder vindt u informatie over de gang van zaken rond het onderzoek.

Wat is corneatopografie?

Een corneatopgraaf legt de vorm, de bolling en het oppervlak van het hoornvlies (cornea) vast. Het hoornvlies is het voorste heldere deel van het oog. Het doel van dit onderzoek is het stellen van een diagnose en/of het mogelijk maken van een eventuele behandeling.

Wanneer wordt een corneatopografie gemaakt?

Een corneatopografie wordt gemaakt bij het vermoeden van afwijkingen aan het hoornvlies, zoals bij een keratoconus. Ook kan een corneatopografie worden aangevraagd voorafgaand aan een staaroperatie voor het bepalen van de te plaatsen lens.

Voorbereidingen

Meenemen naar het ziekenhuis

Neem op de dag van het onderzoek uw identiteitsbewijs mee naar het ziekenhuis. Voor het maken van een corneatopgrafie moeten uw contactlenzen uit zijn. Neem daarom uw lenshouder en vloeistof mee, of kom zonder lenzen naar de afspraak.

Verhinderd

Bent u verhinderd voor het onderzoek? Meld dit dan zo spoedig mogelijk (uiterlijks 24 uur voor het onderzoek) aan de polikliniek Oogheelkunde. Er kan dan iemand anders in uw plaats komen. Bovendien kunt u meteen een nieuwe afspraak maken.

Het onderzoek

Melden

Op de afgesproken tijd meldt u zich bij de balie van de polikliniek Oogheelkunde van het Diakonessenhuis op locatie Utrecht of Zeist.

Gang van zaken tijdens het onderzoek

Als u lenzen draagt, vragen we u deze voor het onderzoek uit te doen. Tijdens dit onderzoek neemt u plaats met uw hoofd op de kinsteun en kijkt u in een apparaat met verlichte ringen. U fixeert op een lampje recht voor u in het apparaat in het midden van de verlichte ringen. Als u helemaal goed zit, start de optometrist of de technisch oogheelkundig assistent (TOA) met het maken van de beelden. Het ringpatroon bepaalt de vorm van uw hoornvlies door middel van reflectie. De computer maakt hier een verdere analyse van.

Het onderzoek is niet pijnlijk, heeft geen invloed op uw gezichtsvermogen en het licht van de corneatopograaf is niet gevaarlijk voor uw ogen. Na afloop van het onderzoek mag u zelf naar huis toe rijden.

Uitslag

De arts bespreekt met u wanneer en op welke wijze u de uitslag krijgt.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder vragen, stel deze dan gerust aan uw oogarts, de optometrist of de TOA.

Telefoonnummers

Polikliniek Oogheelkunde
088 250 9429

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].

Bijgewerkt op: 26 februari 2024

Code: OOG40