Naar huis met een implanteerbare holter (Medtronic LINQII) en Relay thuismonitor

U gaat met een implanteerbare holter naar huis. Dit is een hartritmemonitor die uw hartritme registreert op het moment dat zich hartritmestoornissen voordoen. In deze folder vindt u informatie over het gebruik van de holter en adviezen voor thuis. We maken in uw geval gebruik van de LINQII van de firma Medtronic gecombineerd met een Relay thuismonitor.

Adviezen voor de eerste week na implantatie

  • De eerste drie dagen na de implantatie mag u niet douchen en moet u de pleister laten zitten.
  • Drie dagen na de implantatie verwijdert u de pleister. U hoeft geen nieuwe pleister op de wond aan te brengen en u kunt weer douchen. 
  • De eerste week na het verwijderen van de pleister inspecteert u de wond dagelijks een keer. Het is normaal dat de huid de eerste dagen nog wat gezwollen, rood/paars en pijnlijk is. Dit moet langzaam minder worden.
  • Als u twijfelt over het herstel van de wond, neem dan contact op met een van de cardiotechnici. 

Onderdelen van het systeem

  • De LINQII is het implantaatje dat onderhuids is aangebracht. Deze hartritmemonitor bekijkt uw hartritme continu en slaat een afwijkend hartritme (onder de ingestelde voorwaarden) automatisch op in het geheugen. 
  • Met de afstandsbediening/activator kunt u bij klachten zelf opdracht geven aan de LINQII om op dat moment uw hartritme op te slaan. 
  • De Relay thuismonitor kan de opgeslagen stukjes hartritme doorsturen naar het ziekenhuis.
implanteerbare holter en thuismonitor

implanteerbare holter LINQII, thuismonitor en activator

Hoe gebruikt u de afstandsbediening/activator?

Als u klachten ervaart waarvoor u de hartritmemonitor heeft gekregen, doet u het volgende:

  1. Druk op de langwerpige, blauwgrijze knop van de activator.
  2. Er gaat een blauw lampje op de activator knipperen.
  3. Houd de activator tegen of vlak boven de plaats waar de LINQII is geïmplanteerd; dit kan door een dunne laag kleding heen.
  4. Er klinkt nu een pieptoon en op de activator gaat een groen lampje branden.
  5. Uw hartritme is nu opgeslagen.

Het geheugen van de holter

U kunt uw hartritme met de afstandsbediening/activator drie keer opnemen. Na drie opnames is het geheugen van de LINQII vol. 

Als het geheugen vol is en u gebruikt de afstandsbediening/activator nogmaals, dan wordt de oudste opname overschreven. De oudste opname is dan gewist. Voorkom dit door de LINQII tijdig een verzending te laten doen met de Relay thuismonitor (zie volgend kopje).

Het verzenden van de metingen

Sluit de Relay thuismonitor thuis aan in de buurt van uw slaapplek; bij voorkeur op een nachtkastje. 

De Relay thuismonitor zoekt elke paar minuten automatisch contact met de LINQII die u onderhuids bij u draagt. 

Zorg dat afstand tussen uzelf en de Relay thuismonitor niet groter is dan 3 meter.  Dit is nodig om verzendingen te kunnen doen. 

Zodra de Relay thuismonitor contact krijgt met de LINQII worden eventueel opgeslagen stukjes hartritme automatisch doorgestuurd naar het ziekenhuis.

Uitlezen van de LINQII

  • De cardiotechnici van het Diakonessenhuis bekijken de binnengekomen verzendingen eenmaal per dag en alleen op doordeweekse dagen (maandag t/m vrijdag). Meestal in de ochtend. 
  • Als u de afstandsbediening heeft gebruikt, probeert de cardiotechnicus u de eerstvolgende werkdag te bellen om naar uw klachten te vragen en de verzending met u te bespreken. 
  • Heeft u de afstandsbediening gebruikt en wilt u graag dezelfde dag nog weten wat het hartritme laat zien? Laat het hartritme dan eerst doorsturen naar de Relay thuismonitor. Dit doet u door 10 minuten naast de Relay thuismonitor te gaan zitten. Hierna kunt u telefonisch contact opnemen met een cardiotechnicus via de polikliniek Cardiologie (zie kopje contact). 
  • ’s Avonds, in het weekend en op feestdagen worden de binnengekomen verzendingen niet gecontroleerd. Heeft u een verzending gedaan en denkt u dat er met spoed naar moet worden gekeken? Neem dan contact op met de huisartsenpost om uw klachten te bespreken. Beoordeelt de dienstdoende huisarts uw klacht als spoed? Dan moet hij/zij contact opnemen met de dienstdoende arts cardiologie van het Diakonessenhuis. Deze schakelt zo nodig een cardiotechnicus in om de verzending te beoordelen. 

Andere mogelijkheden

U kunt er ook voor kiezen om geen gebruik te maken van de Relay thuismonitor. Andere opties zijn:

  • Gebruik maken van de MyCareLink Heart app op uw mobiele telefoon of tablet
  • Poliklinisch uitlezen van de LINQII. U komt dan om de drie maanden naar het ziekenhuis voor het uitlezen van de LINQII op de polikliniek Cardiologie (ook als u geen klachten heeft gehad). Het kan voorkomen dat de cardiotechnicus u vraagt om maandelijks langs te komen. 

Vragen

Met vragen kunt u terecht bij de polikliniek Cardiologie.

Telefoonnummer

Polikliniek Cardiologie
088 250 5040

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].

Bijgewerkt op: 10 februari 2025

Code: CAR36