Als iemand aan de beademingsmachine ligt

Aan een beademingsmachine liggen, is een ingrijpende gebeurtenis. Voor de betrokkene zelf, maar ook voor zijn of haar familie. De intensive care arts of de verpleegkundige legt u uit waarom uw familielid of naaste (verder spreken we steeds over de patiënt) aan de beademingsmachine ligt en hoe u contact kunt houden. In deze folder kunt u alles nog eens rustig nalezen. Als u vragen heeft, stelt u ze dan gerust.

Waarom ligt iemand aan een beademingsmachine?

Hiervoor zijn in grote lijnen drie redenen te noemen.

  1. Na een grote operatie kan het nodig zijn om met een beademingsmachine tijdelijk  de ademhaling over te nemen, zodat de inspanning van de patiënt vermindert en de genezing bevorderd wordt.
  2. Als de longen niet in staat zijn voldoende zuurstof op te nemen, of alleen met een te grote krachtsinspanning van de patiënt, neemt de beademingsmachine tijdelijk ‘het werk’ over. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een ernstige longontsteking.
  3. Door een grote infectie ademt de patiënt veel en snel en raakt uitgeput. De machine neemt het ademen dan tijdelijk over.

Contact houden met iemand die aan een beademingsmachine ligt

De slang van de beademingsmachine loopt via een zogenaamde tube tot in de luchtpijp van de patiënt. Omdat de tube tussen de stembanden zit, kan de patiënt niet praten. Het kan voor de patiënt moeilijk zijn om duidelijk te maken wat hij wil of voelt. Probeert u daar rekening mee te houden door niet met te veel mensen tegelijk bij de patiënt te zijn. Probeer vragen te stellen die alleen door ja te knikken of door nee te schudden beantwoord kunnen worden. Dit is makkelijker voor de patiënt. Vertelt u gerust iets over de thuissituatie, mogelijk maakt de patiënt zich er zorgen over. Schrijven wil niet altijd lukken. Soms kunt u gebruik maken van een bord met een letterkaart, waarbij de letters één voor één aangewezen worden. Komt u er niet uit, overleg dan met de verpleegkundige die de patiënt verzorgt.

Om een goede ademhaling te waarborgen kan het nodig zijn de patiënt gedurende een periode van de beademing in slaap te brengen. We gaan ervan uit dat wanneer iemand met behulp van medicijnen in slaap wordt gehouden, hij u wel kan horen en zich bewust is van uw aanwezigheid. Praat gerust tegen hem. Een hand vasthouden doet veel goed. Luistert de patiënt graag naar muziek? Geef dat door aan de verpleegkundige. Zij zet dan regelmatig de door u meegenomen muziek aan. De kans is groot, dat de patiënt zich dit later niet herinnert.  

Afbeelding van iemand die aan de beademingsmachine ligt

Vragen

Iedere patiënt heeft steeds één verpleegkundige die verantwoordelijk is voor de gehele verzorging tijdens een dienst. Deze zal u zo uitgebreid mogelijk proberen te informeren over de toestand van de patiënt. Heeft u vragen, stelt u ze gerust. 

Telefoonnummer

Intensive Care (IC)
 088 250 6249
Graag wijzen wij u er op dat alleen de contactpersonen kunnen bellen om te vragen naar de toestand van de patiënt. Wij verzoeken u te bellen voor 7.30 of na 10.00 uur. In de tussenliggende periode zijn wij bezig met de lichamelijke verzorging van de patiënten.

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected]

Bijgewerkt op: 15 maart 2021

Code: IC03