IJzertabletten bij bloedarmoede in de zwangerschap

Vanwege bloedarmoede in de zwangerschap heeft uw zorgverlener u geadviseerd ijzertabletten te gebruiken. In deze folder leest u meer over bloedarmoede in de zwangerschap en over het gebruik van ijzertabletten.

Wat is bloedarmoede in de zwangerschap?

Bloedarmoede betekent dat u te weinig hemoglobine (Hb) in uw bloed heeft. Hb brengt zuurstof van uw longen naar de andere delen van uw lichaam. En als u zwanger bent ook naar de baby.

In de zwangerschap heeft u vaak iets minder Hb in het bloed. Dat is niet erg. Een waarde van boven de 6,5 is goed. Als de Hb te laag is, spreken we van bloedarmoede. Bloedarmoede kan klachten geven van vermoeidheid, duizeligheid en kortademigheid. Het nemen van ijzertabletten kan bijdragen aan het voorkomen of verhelpen van bloedarmoede.

Welke soorten ijzertabletten zijn er

Tijdens de zwangerschap kunt u kiezen uit twee soorten ijzertabletten: ferrofumaraat en IJzer Bisglycinaat. Voor iedere vrouw is weer verschillend welke ijzertablet zij liever heeft of beter verdraagt. Beide middelen lijken even goed te werken.

Ferrofumaraat kunt u op recept van de verloskundige of arts krijgen bij de apotheek.

IJzerbisglycinaat kunt u zelf kopen bij de drogist.

Welke bijwerkingen heeft ijzer?

Het gebruik van ijzer kan de volgende bijwerkingen geven:

  • Maagklachten zoals misselijkheid, braken of buikpijn.
  • Veranderde ontlastingkleur. De ontlasting kan donkerder worden door het gebruik van ijzer. Dit is normaal en geen reden tot zorg.
  • Verstopping (obstipatie) of diarree.
  • Smaakverandering. Het innemen van ijzer kan ervoor zorgen dat eten meer naar metaal smaakt.

Niet iedereen ervaart deze bijwerkingen. Ook de ernst van de klachten kan per persoon verschillen.

Als u stopt met het innemen van ijzer verdwijnen de klachten meestal weer vanzelf. Blijft u toch last houden van de klachten? Neem dan contact op met uw verloskundige of behandelend arts.

Waar moet u op letten bij het innemen van ijzertabletten?

Gebruik Ferrofumaraat zoals uw verloskundige of arts adviseert. Meestal is dat advies twee keer per week, soms wat vaker. Neem van IJzer Bisglycinaat iedere dag 1 tablet in, bij voorkeur bij de maaltijd. Als u kiest voor IJzer Bisglycinaat, koop dan een potje zonder andere vitamines erin.

IJzer wordt beter opgenomen als u er vitamine C bij gebruikt. Vitamine C zit in fruit en groente.

Zuivelproducten, koffie en zwarte of groene thee remmen juist de opname van ijzer. Je kunt deze middelen het best vermijden 2 uur vóór tot 2 uur na de inname van ijzertabletten.

Wat kunt u verder doen aan bloedarmoede?

Zorg voor afwisselende voeding. En zorg dat u voldoende producten met ijzer eet. Dit zit onder andere in dierlijke producten zoals vlees, vis en kip maar ook in plantaardige producten zoals brood en volkorenproducten, peulvruchten, noten en in verschillende groentes zoals spinazie en radijs.

Vragen

Met vragen kunt u terecht bij uw verloskundige of arts.

Telefoonnummers

Polikliniek Gynaecologie
088 250 6178

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected]

Bijgewerkt op: 11 april 2024

Code: GYN50