Injectie met corticosteroïden in een gewricht of peesschede onder echogeleide

U heeft een afspraak gemaakt voor een injectie met corticosteroïden in een gewricht of peesschede onder echogeleide. Dit onderzoek vindt plaats op de afdeling Radiologie locatie Utrecht of Zeist. In deze folder vindt u informatie over de gang van zaken rond dit onderzoek. Het is belangrijk dat u zich realiseert dat de situatie voor u anders kan zijn dan beschreven is.

Doel van de ingreep

Een injectie met corticosteroïden in een gewricht of peesschede wordt toegepast bij een ontsteking van dit gewricht of de peesschede. De corticosteroïden remmen de ontsteking. Hierdoor vermindert de zwelling en de pijn en kunt u weer beter bewegen.

Voorbereiding

Voorbereidingen thuis

  • Wij raden af om na het onderzoek zelf naar huis te rijden. U kunt namelijk last hebben van het gewricht. Ook bent u mogelijk niet verzekerd als u na een ingreep een ongeluk veroorzaakt. Regel daarom vooraf vervoer naar huis.
  • Eventueel kunt u thuis voor het onderzoek 2 x 500mg paracetamol innemen.
  • Trek makkelijk zittende kleding aan.

Verhinderd

Bent u verhinderd voor het onderzoek? Meld dit dan zo spoedig mogelijk (uiterlijk 24 uur vóór het onderzoek) aan de afdeling Radiologie? Er kan dan iemand anders in uw plaats komen. Bovendien kunt u meteen een nieuwe afspraak maken.

Meenemen naar het ziekenhuis

Neem op de dag van het onderzoek uw identiteitsbewijs mee naar het ziekenhuis.

Gang van zaken rond het onderzoek

Melden

Meld u op het afgesproken tijdstip op de afdeling Radiologie van de met u afgesproken locatie.

Het onderzoek

U ligt op de onderzoekstafel. Het betreffende lichaamsdeel wordt ingesmeerd met een koude gel. De echografist of de radioloog strijkt met het echoapparaat over de huid. Zo wordt het gewricht in beeld gebracht. Hierna wordt het plekje waar geprikt gaat worden met alcohol schoongemaakt. De radioloog of echografist brengt onder echogeleide een naald in en geeft een injectie met een vloeistof die bestaat uit corticosteroïden en een verdovingsvloeistof. Dit kan een onaangenaam gevoel geven. Na de injectie krijgt u een pleister op het prikgaatje en mag u van de onderzoekstafel af.

Na het onderzoek

Na de injectie kunnen de klachten tijdelijk erger worden (de eerste 24 uur). De klachten waarvoor u de injectie krijgt worden minder of verdwijnen in 1 of 2 weken.

  • Eventueel kunt u paracetamol innemen tegen de pijn.
  • Na de injectie hoeft u geen rust te nemen. Wees nog wel voorzichtig met bewegingen waar veel kracht bij nodig is.

Bel de huisarts bij roodheid, zwelling en warmte op de plek van de injectie of bij koorts.

Resultaat van de ingreep

Uw behandelend arts bespreekt met u de resultaten tijdens de eerstvolgende afspraak. Meestal is dit na een periode van zes weken.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u deze tijdens het onderzoek stellen. Ook kunt u op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur bellen met de afdeling Radiologie.

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].

Bijgewerkt op: 9 maart 2023

Code: RAD58