Instructie voor gebruik van een PCA-pomp

U bent zojuist geopereerd. Na de operatie is een zogenaamde PCA-pomp aangesloten op uw infuus. Hiermee kunt u zelf uw pijnstilling regelen. In deze folder vindt u een instructie voor het gebruik van de PCA-pomp en een antwoord op veelgestelde vragen.

Wat is een PCA-pomp?

PCA betekent Patiënt (ge)Controleerde Analgesie. Analgesie is een ander woord voor pijnstilling. Met de pomp kunt u zichzelf extra medicijnen tegen de pijn toedienen.

Hoe werkt de PCA-pomp?

In de PCA pomp zitten medicijnen tegen pijn en eventueel misselijkheid. Als u goed wakker bent, geeft de verpleegkundige u een bedieningsknop. De pomp zelf hangt aan uw bed. Als u pijn heeft, kunt u op de knop drukken. Op dat moment krijgt u via het infuus pijnmedicatie toegediend. De medicijnen werken niet meteen. Het duurt even voordat de pijn minder wordt (ongeveer 15 tot 30 minuten). De pijn gaat door de medicijnen niet altijd helemaal weg. Afleiding door lezen, luisteren van muziek of televisie kijken kan ook helpen tegen de pijn.

Toename van de pijn tussentijds

De pomp is zo ingesteld dat u zichzelf niet teveel pijnstillers kunt geven. Ook is er een maximale dosis per uur geprogrammeerd. Zit u aan het maximale gebruik en is de pijn voor u niet acceptabel? Overleg dan met de verpleegkundige. De pijn mag u niet te veel belemmeren in het bewegen. De pijn mag u ook niet beperken bij het goed doorademen en het zo nodig ophoesten van slijm. Aarzel daarom niet met de verpleegkundige te overleggen als de pijn toeneemt. Hoe langer u wacht met het melden van de pijntoename, hoe moeilijker de pijn te bestrijden is.

Veelgestelde vragen en antwoorden

Kan ik met de pomp ook teveel pijnstillers krijgen?

Nee, de PCA pomp is zo ingesteld dat u zichzelf niet teveel kan geven. Als u bijvoorbeeld onmiddellijk weer indrukt, geeft de pomp niets vrij. Dit kan meestal pas weer na ongeveer 10 minuten. Er is ook een maximale dosis per uur geprogrammeerd in de pomp.

Voel ik met PCA helemaal geen pijn meer?

De eerste dagen na de operatie is er bijna altijd sprake van pijn. Met de PCA-pomp zorgt u ervoor dat de pijn acceptabel is. In ons ziekenhuis werken we met pijnscores. De verpleegkundige zal u regelmatig vragen de pijn die u ervaart aan te geven op een pijnmeetlat. Een pijnscore van 4 of minder is acceptabel.

Kan ik verslaafd raken aan de pijnstilling via de pomp?

Nee. Het medicijn dat in de pomp zit is niet verslavend bij gebruik voor pijnklachten.

Word ik misselijk van PCA?

Na de operatie kunt u misselijk zijn. De medicatie die u krijgt via de PCA pomp kan de misselijkheid iets versterken. Daarom voegen we vaak een medicijn tegen de misselijkheid toe. Mocht u misselijk zijn, geef dit dan aan bij de arts of de verpleegkundige. Zij kunnen de medicatie aanpassen.

Vragen

Heeft u vragen? Stel ze dan gerust aan de verpleegkundige op uw afdeling.

Bijgewerkt op: 30 december 2022

Code: ANST8