Instructies na operatieve verwijdering van een basaalcelcarcinoom

U bent succesvol geopereerd aan een basaalcelcarcinoom. U hoeft niet meer voor controles naar het ziekenhuis te komen. Het is wel belangrijk dat u zelf uw huid blijft controleren. In deze folder vindt u informatie over de behandeling die u heeft gehad en de kans dat er bij u een nieuw basaalcelcarcinoom ontstaat. Ook leest u wat u zelf kunt doen om nieuwe plekjes te voorkomen en vroegtijdig te herkennen.

Wat is een basaalcelcarcinoom?

Het basaalcelcarcinooom is een vorm van huidkanker die langzaam groeit, vrijwel nooit uitzaait en goed te behandelen is.

Resultaat van uw behandeling

Het basaalcelcarcinoom is bij u operatief verwijderd. Deze behandeling noemen we ook wel een excisie. De patholoog heeft het weggenomen stukje huid met de microscoop onderzocht. De behandeling die u heeft gehad is met goed resultaat afgerond. De patholoog heeft vastgesteld dat uw basaalcelcarcinoom volledig is verwijderd. Het litteken dat is ontstaan bij de operatie kan gevoelig zijn of een trekkend of doof gevoel geven. Het duurt ongeveer een jaar voordat het litteken de uiteindelijke vorm krijgt. Een basaalcelcarcinoom dat operatief is verwijderd, komt in ongeveer 3 tot 8% van de gevallen binnen 5 jaar terug. Dat betekent dat bij 3 tot 8 van de 100 patiënten de huidkanker terugkomt, nadat deze weg is geweest.

De kans op een basaalcelcarcinoom op een andere plek op uw lichaam

De kans op het ontstaan van een nieuw basaalcelcarcinoom op een andere plek op het lichaam ligt tussen de 4 en 27 % in de komende 3 jaar. Als u al eerder huidkanker heeft gehad, dan is de kans op het ontstaan van nieuwe plekken wat groter.

Controleer uw huid regelmatig

Een nieuw basaalcelcarcinoom is niet ernstig maar we willen voorkomen dat deze gaat groeien en klachten gaat geven. Daarom is het goed om een nieuwe plek zo vroeg mogelijk te behandelen. Wij raden u daarom aan om uw huid in de toekomst zelf te controleren op verdachte plekjes. Meer informatie over hoe u huidkanker zelf kunt herkennen en waar u op moet letten bij de zelfcontroles vindt u hier: https://nvdv.nl/patienten/huidkankerdag/diagnose-behandeling.

Bescherm uw huid goed

UV-straling van zon en zonnebank geeft een verhoogd risico op de ontwikkeling van een basaalcelcarcinoom. Hoe vaker iemand door de zon is verbrand en hoe meer de huid is blootgesteld aan de zon, hoe groter het risico is op huidkanker op latere leeftijd. Daarom is het belangrijk om uw huid goed te blijven beschermen tegen de zon, ook als de huid al zonschade heeft opgelopen. Gebruik een zonnebrandcrème met minimaal factor 30, herhaal het insmeren gedurende de dag en draag kleding die u tegen de zon beschermt, denk hierbij ook aan een hoed of pet. Zoek vooral ook de schaduw op. Meer informatie over hoe u uw huid zo goed mogelijk kunt beschermen tegen schade voor UV-straling vindt u hier: https://nvdv.nl/patienten/huidkankerdag/bescherming-van-de-huid.

Vervolgbehandeling

U hoeft niet onder controle te blijven in het ziekenhuis. Zoals aangegeven is het wel belangrijk dat u uw huid goed zelf blijft nakijken. Ontdekt u in de toekomst een verdacht plekje? Ga dan eerst naar uw huisarts. Zo nodig kan uw huisarts u voor behandeling van het nieuwe plekje naar het ziekenhuis verwijzen.

Vragen?

Met vragen naar aanleiding van deze folder kunt u terecht bij de polikliniek Dermatologie.

Telefoonnummers

Polikliniek Dermatologie
088 250 6433

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].

Bijgewerkt op: 23 september 2022

Code: DERM26