Korset

U heeft rugklachten en uw behandelend arts heeft u een korset voorgeschreven. Dit korset wordt aangelegd op de gipskamer. In deze folder vindt u informatie over het korset en over de gang van zaken rond het aanleggen.

Wat is een korset?

Een korset is een soort keurslijf dat uw rug omsluit. Het is gemaakt van kunststof en wordt precies op maat gemaakt. Met het korset wordt uw rug voor een deel vastgezet. Het verloop van de pijnklachten geeft uw arts belangrijke informatie voor het vervolg van uw behandeling. Het aanleggen van een korset duurt ongeveer 30 minuten. U draagt het korset drie tot zes weken. Meestal is het korset afneembaar. Als u geen afneembaar korset krijgt, overlegt de arts dit met u.

Voorbereidingen

Meenemen naar het ziekenhuis

Neem uw identiteitsbewijs mee naar het ziekenhuis. Verder raden wij u aan ruimzittende kleding te dragen, bijvoorbeeld een joggingpak. Vrouwen moeten hun bh aanhouden tijdens het aanleggen van het korset. 

Vervoer naar huis

Als u het korset draagt, kunt u niet zelf naar huis rijden. 

Gang van zaken in het ziekenhuis

Het aanleggen van het korset

De gipsverbandmeester vraagt u zich uit te kleden. Uw ondergoed houdt u aan en u krijgt een tricothemd om aan te trekken. Het polyester gips wordt om uw rug aangebracht. U blijft tien minuten lang in een bepaalde houding staan of op een speciaal bed liggen totdat het korset voldoende uitgehard is om met de afwerking te beginnen. Dit duurt ongeveer vijftien minuten. Hierna kunt u het korset aantrekken en met klittenband sluiten.

Na het aanleggen van het korset

Naar huis

Als uw korset is opgedroogd, kunt u naar huis. Zorg dat iemand anders u naar huis brengt.

U kunt uw dagelijkse werkzaamheden weer hervatten. Met het korset is uw bewegingsvrijheid enigszins beperkt, maar u kunt redelijk normaal lopen, zitten, slapen, fietsen en naar de wc gaan. U kunt uw rug niet bol of hol maken, dus bukken is bijvoorbeeld niet mogelijk.
Het korset is vaak afneembaar. Als u ligt, hoeft u het korset niet te dragen, tenzij de arts anders voorschrijft.

Adviezen voor thuis

Houd u aan de volgende richtlijnen:

  • U kunt uw dagelijkse werkzaamheden weer hervatten. Met het korset is uw bewegingsvrijheid enigszins beperkt, maar u kunt redelijk normaal lopen, zitten, slapen, fietsen en naar de wc gaan.
  • Douchen is mogelijk, het korset is afneembaar. Plaats uw spullen binnen handbereik zodat u niet hoeft te bukken. Blijf rechtop staan of rechtop zitten.
  • U kunt uw rug niet bol of hol maken, dus bukken is bijvoorbeeld niet mogelijk. Als hulpmiddel kunt u een knijpstok aanschaffen.
  • Let op uw stoelgang. Door de wervelfractuur en door verminderde mobiliteit kun je hier last van krijgen. U kunt vezelrijke producten gebruiken. Overleg met uw arts bij problemen hiermee.
  • Het korset hoeft u niet te dragen als u plat ligt tenzij de arts u dit voorschrijft. Voor de nacht kunt u het korset verwijderen maar soms is het prettig om dit wel om te houden.

Problemen thuis

Neem bij de volgende klachten contact op met de gipskamer:

  • bij toenemende, niet verklaarbare pijnklachten;
  • bij een te ruim zittend korset;
  • bij een te strak zittend korset;
  • bij vermindering van kracht en/of gevoel in de benen;
  • bij een defect van het korset of bij klachten van een scherpe rand;
  • bij een drukplek van het korset of
  • als u twijfels, vragen of op- of aanmerkingen hebt.

Vervolgafspraak

Uw behandelend arts spreekt met u af hoe lang u het korset moet dragen en maakt een vervolgafspraak met u.

Vragen

Met vragen kunt u terecht bij de gipskamer.

Telefoonnummers

Gipskamer Utrecht
 088 250 6213

Gipskamer Zeist
 088 250 9438

Spoedeisende hulp Utrecht
 088 250 6211

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].

Bijgewerkt op: 19 januari 2018

Code: GIPS11