Translate website
Disclaimer
Nederlands: U vraagt Google Translate Services om onze teksten te vertalen. Daardoor kunnen er fouten in de teksten zitten. Automatische vertalingen zijn niet perfect, ons ziekenhuis is niet verantwoordelijk voor mogelijke vertaalfouten. Heeft u vragen over uw gezondheid? Neem dan altijd contact op met uw arts.
Meer weten? Lees de toelichting vertaalbeleid
English: You ask Google Translate Services to actively translate our texts. Therefore they may contain errors. Automatic translations are not perfect. Diakonessenhuis is not responsible for possible translation errors. Do you have questions about your health? Then always contact your doctor.
Want to know more? Read the explanation of translation policy
Laserbehandeling van het netvlies
De oogarts heeft u een laserbehandeling van het netvlies geadviseerd voor de behandeling van een scheurtje of bloedinkjes in het netvlies. Deze behandeling vindt plaats op onze polikliniek Oogheelkunde op locatie Utrecht en Zeist. In deze folder vindt u informatie over de aandoeningen en de laserbehandeling.
Scheurtje in het netvlies
In het netvlies kan een scheurtje of gaatje ontstaan doordat glasvocht aan het netvlies trekt. Dit kan leiden tot een netvliesloslating (ablatio retinae). Om dit te voorkomen kunnen we het gebied rond het scheurtje met een laser aan de onderlaag vastmaken. Als het netvlies al heeft losgelaten, kan de laser niet meer worden gebruikt. Een operatie is dan noodzakelijk.
Bloedinkjes in het netvlies
Suikerziekte (diabetes mellitus) kan afwijkingen aan het netvlies veroorzaken (diabetische retinopathie). Daardoor kunnen er gebieden ontstaan die te weinig zuurstof krijgen, waardoor er nieuwe bloedvaatjes gaan groeien. Deze bloedvaatjes zijn van slechte kwaliteit en kunnen bloedinkjes veroorzaken. Door het netvlies te laseren zorgen we ervoor dat delen van het netvlies minder zuurstof nodig hebben. Er groeien dan minder nieuwe bloedvaatjes en het zicht blijft dan zo goed mogelijk.
Afhankelijk van de aard van de afwijkingen zijn één of meerdere laserbehandelingen nodig. Beschadiging van het netvlies door suikerziekte is een doorlopend proces. Daardoor kan een aanvullende behandeling later nodig zijn.
Wat is laser?
Het woord laser is de Engelse afkorting van 'Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation'. Een laser is een soort lamp die een hele dunne, felle en zuivere lichtstraal geeft. Via een microscoop kan de arts deze lichtstraal in het oog richten om een brandplekje te maken of in het weefsel te snijden. Er zijn verschillende soorten lasers. Op onze polikliniek gebruiken we de Argon-laser en de YAG-laser.
Voorbereidingen
Vervoer regelen
Na de behandeling kunt u niet zelfstandig aan het verkeer deelnemen. Regel daarom iemand die u naar huis brengt.
Meenemen naar het ziekenhuis
Neem op de dag van de behandeling uw identiteitsbewijs mee naar het ziekenhuis.
Verhinderd
Bent u verhinderd voor de behandeling? Meld dit dan zo spoedig mogelijk (uiterlijk 24 uur voor de behandeling) aan de polikliniek Oogheelkunde. Er kan dan iemand anders in uw plaats komen. Bovendien kunt u meteen een nieuwe afspraak maken.
Dag van de behandeling
Melden
Op de afgesproken tijd meldt u zich op de polikliniek Oogheelkunde van de locatie waar u de afspraak heeft.
Voorbereiding op de polikliniek
De polikliniekassistente druppelt uw ogen. U krijgt daardoor tijdelijk wijde pupillen. De druppels moeten 20 minuten inwerken.
Gang van zaken tijdens de behandeling
De oogarts verdooft het oog met een druppel. Daarna plaatst de arts een glazen lensje op het hoornvlies en houdt dit vast. De oogarts richt hierdoor laserstralen op het netvlies. De behandeling kan gevoelig zijn.
Het laseren duurt ongeveer 5 minuten per oog. U bent ongeveer 10 minuten binnen bij de oogarts.
Direct na de behandeling ziet u vaak minder scherp door de lichtflitsen en de oogdruppels die u heeft gehad.
Naar huis
Na de behandeling kunt u naar huis (zie ook Vervoer regelen). Er zijn verder geen bijzondere leefregels.
Pijn
Als u pijn heeft, kunt u een pijnstiller (bijvoorbeeld paracetamol) nemen en het oog sluiten. Neem contact op met uw oogarts als de pijn langer dan 12 uur duurt.
Opmerkingen over de tekst
Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].
Bijgewerkt op: 17 maart 2025
Code: OOG46