Translate website
Disclaimer
Nederlands: U vraagt Google Translate Services om onze teksten te vertalen. Daardoor kunnen er fouten in de teksten zitten. Automatische vertalingen zijn niet perfect, ons ziekenhuis is niet verantwoordelijk voor mogelijke vertaalfouten. Heeft u vragen over uw gezondheid? Neem dan altijd contact op met uw arts.
Meer weten? Lees de toelichting vertaalbeleid
English: You ask Google Translate Services to actively translate our texts. Therefore they may contain errors. Automatic translations are not perfect. Diakonessenhuis is not responsible for possible translation errors. Do you have questions about your health? Then always contact your doctor.
Want to know more? Read the explanation of translation policy
Leefregels na een borstamputatie
U heeft een borstamputatie ondergaan. U zult merken dat na de operatie uw conditie achteruit is gegaan. Dit komt onder andere door de narcose, de wond en eventueel bloedverlies. In deze folder vindt u adviezen voor de eerste periode thuis.
Nazorg
- Wondverzorging: De huidkleurige pleisters (hechtpleisters) mogen gewoon blijven zitten en nat worden. De pleisters worden bij de eerstvolgende poliklinische controle verwijderd. Controleer de wond dagelijks op roodheid, zwelling, warmte en wondvocht
- Seroomvorming: Op de plaats van de wond kan zich vocht ophopen. Dit kan op de polikliniek met een naald (meestal pijnloos) verwijderd worden.
- Pijnbestrijding: Het wondgebied kan de eerste weken gevoelig zijn en het dragen van een bh kan vervelend zijn. Bij pijnklachten raden we u aan, tenzij anders voorgeschreven, om regelmatig paracetamol (maximaal 4 x 1000 mg per dag) te gebruiken. Een goede pijnbestrijding kan uw herstel positief beïnvloeden.
Leefregels
- Rustmomenten: ‘Luister’ goed naar uw lichaam en neem rust als dat nodig is. U merkt vanzelf wanneer u activiteiten zoals werken en sporten weer op kunt pakken.
- Emoties: Angst, onzekerheid, onrust en verdriet om verlies zijn veel voorkomende emoties na een borstoperatie. Als u over deze emoties wilt praten, kunt u terecht op de mammapolikliniek, bij uw huisarts en/of bij lotgenoten (zie de folder van de Borstkanker Vereniging Nederland).
- Sporten: Een week na de operatie kunt u het sporten geleidelijk aan proberen op te bouwen.
- Douchen: Twee dagen na de operatie mag u weer kort douchen. U mag pas weer in bad of zwemmen als de wond dicht is
- Gebruik van deodorant en ontharen van de oksel: Twee of drie weken na de operatie (als de wond goed dicht is) mag u weer deodorant gaan gebruiken. Gebruik bij voorkeur een neutrale deodorant (zonder alcohol). Tot die tijd kunt u ongeparfumeerde talkpoeder gebruiken. Ook ontharen van de oksel mag weer na twee of drie weken. Gebruik bij voorkeur een ladyshave.
- Autorijden en fietsen: De eerste 2 of 3 weken na de operatie raden wij u aan om zelf geen auto te gaan rijden. Dit is afhankelijk van de armfunctie en seroomvorming.
Controleafspraak
Zeven tot tien dagen na de operatie heeft u de eerste poliklinische controle en krijgt u de uitslag van het weefselonderzoek van uw medisch en/of verpleegkundig specialist.
Follow-up-gesprek
Na ongeveer vijf weken heeft u een afrondend gesprek (een follow-up-gesprek) met de mammacareverpleegkundige. Zij bespreekt met u hoe het met u gaat en kan u adviseren over ondersteuning. Zij vraagt u naar uw ervaringen tijdens de opname in het ziekenhuis en de periode erna. Onderwerpen die aan de orde komen zijn de uitslag van het onderzoek, eventuele nabehandelingen, de wondgenezing, pijnklachten, het dragen van de tijdelijke prothese, armfunctie, moeheid en emoties. Ook informeert zij u over een blijvende prothese. Natuurlijk is er ruimte voor het stellen van uw vragen.
Contact opnemen
Wanneer contact opnemen?
Neem in de onderstaande gevallen contact op met het ziekenhuis:
- Als u aanhoudende koorts heeft.
- Als pijn 1 uur na het innemen van de afgesproken pijnmedicatie ondraaglijk blijft.
- Bij veranderingen aan de wond (roodheid, warmte, zwelling en/of pus uit de wond).
Hoe contact opnemen?
- De eerste 24 uur na ontslag belt u tijdens kantoortijden met de afdeling waar u behandeld bent.
- De dagen erna belt u tijdens kantoortijden met de mammapolikliniek.
- Buiten kantoortijden belt u in geval van spoed het algemene nummer van het ziekenhuis 088 250 5000. Vraag naar de dienstdoende arts-assistent Chirurgie.
Met vragen die kunnen wachten, kunt u terecht bij de polikliniek. Dit kan telefonisch of via de app BeterDichtbij.
Opmerkingen over de tekst
Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].
Bijgewerkt op: 10 januari 2025
Code: M11